Mahçupluk İmtihanı

Ömer Seyfettin

Mahçupluk İmtihanı Gönderileri

Mahçupluk İmtihanı kitaplarını, Mahçupluk İmtihanı sözleri ve alıntılarını, Mahçupluk İmtihanı yazarlarını, Mahçupluk İmtihanı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
60 syf.
8/10 puan verdi
Ömer Seyfettin'den bir tiyatro eseri. Savaş sınrasında zengin olmuş bir memur üzerinden toplumsal bir eleştiri yapılır, bu eleştiride insan ilişkileri ve kişisel hırslar göze çarpar, yine az da olsa Türkçe'nin sadeliğine dem vurulur,komedi tarzında güzel bir tiyatro eseri, keşke sahnede izleyebilsek bu eseleri...
Mahçupluk İmtihanı
Mahçupluk İmtihanıÖmer Seyfettin · İnkılap Kitabevi · 200365 okunma
Reklam
Bari insanın vücudu ihtiyarlarken gönlü de ihtiyarlasa.
159 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Mahcupluk İmtihanı, Ömer Seyfettin'in son yıllarında yazdığı tek perdelik komedi türünde tiyatro eseridir. Eserin adı, ilk olarak yayınlandığında, "İhtiyar Olsam da" iken, ölümünden sonra "Mahcupluk İmtihanı" olarak değiştirilmiştir. Ömer Seyfettin bu eserinde, savaş sırasında vurgunculuk yaparak zengin olmuş, elli beş yaşlarındaki karakter üzerinden toplumsal ve bireysel olarak mizahi bir eleştiri yapmaktadır. Savaş sırasında haksız bir şekilde zenginleşen kesimlerin ahlâki açıdan da ne kadar düştüklerini gözler önüne sermektedir. Eserde yer alan karakterlerin yozlaşmışlıklarını mizahi bir dille eleştirmektedir. Ayrıca eserde yer alan bu karakterlerin gerçeğe çok benzer bir şekilde işlenmiş olması da bu eserin okunmasını gerekli kılmaktadır.
Mahçupluk İmtihanı
Mahçupluk İmtihanıÖmer Seyfettin · İnkılap Kitabevi · 200365 okunma
" İhtiyarlamamak için sağlam mide ile fena bir vicdan lazımdır. "
Reklam
" ..Bari insanın vücudu ihtiyarlarken gönlü de ihtiyarlasa...Hayır bilakis o gittikçe gençleşiyor. "
Şimdi herkes yarını bekliyor. Fakat her yarın başka bir ümitsizlik bırakarak geçip gidiyor. Hatırasız bir dün oluyor.
Sayfa 212 - İnkılap Kitabevi "Ruzname" adlı bölümden
1000 nasihat & 1 musibet
Durmuş gözlerini yerden kaldırdı: — Ben nasihatı ne yapayım? Bana para lazım efendim! — Para sarf olunur, biter, yahut kaybolur oğlum. Ama insanın aldığı nasihat hiç bitmez. Ölünceye kadar işine yarar.
Sayfa 142 - İnkılap Kitabevi "Üç Nasihat" adlı öyküden
Dikkat ettim; tarih denen şey felaket nakili! Saadetten hiç bahsetmiyor; yahut şöyle üstünkörü geçiyor. En sevinçli, en talihli devirlerin içinde bile bir facia, bir hıyanet, bir acı, bir zehir bulmakta mahir! İnsaniyetin hatırası olan tarihteki bu hazin temayül bizzat insanda da var. Felaketler, ıstıraplar, matemler ruhumuzda adeta bir yara gibi derin bir iz bırakıyor. Saadetlerimiz, sevinçlerimiz, hoş günlerimiz tıpkı bir rüya hafifliğiyle eriyiveriyor, unutuluyor...
Sayfa 130 - İnkılap Kitabevi "Niçin Zengin Olmamış?" adlı öyküden
65 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.