Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Markopaşa Yazıları ve Ötekiler

Sabahattin Ali

Markopaşa Yazıları ve Ötekiler Sözleri ve Alıntıları

Markopaşa Yazıları ve Ötekiler sözleri ve alıntılarını, Markopaşa Yazıları ve Ötekiler kitap alıntılarını, Markopaşa Yazıları ve Ötekiler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yirmi yaşında "geri"ler olduğu gibi altmış yaşında ileriler de vardır.
Şimdi bekârlar evlenmiyor diye yanıp yakılmak ne tuhaf oluyor!
Sayfa 119Kitabı okudu
Reklam
Hayretleri sevimlidir S.Ali’nin
“Şöyle bir göz gezdirdim, sonra hayretler içinde başından sonuna kadar dikkatle okudum. Bu yaşıma kadar (28 yaşındayım) birçok yanlışla dolu kitaplar okumuştum, fakat bu kadar hatanin bir yere toplanabildiğine ilk defa rastgeliyordum.”
"Sabahattin Ali hikayelerinin bazılarını duyduğu, bazılarını gözlemlediği, bazılarını da yaşadığı olaylar üzerine temellendirmiştir. hemen hemen bütün hikayelerinin 'hüzünlü' olması yaşama ve edebiyata bakışıyla yakından ilgilidir. ona göre edebiyatın amacı 'insanları daha iyiye, daha güzele yükseltmek, insanlarda bu yükselme arzusunu uyandırmak' olmalıdır. bunun için de yazar gerçekçi olma mücadelesi vermelidir."
Sayfa 19
Milletinin içtimai seviyesinin yükselmesine engel olmak için demagojiden cinayete kadar her vasıtaya başvuranlara "milliyetçi" dediler. Hak edilmemiş rahatlarını, çalınmış servetlerini muhafaza için yabancı emellere hizmet edenlere "milliyetçi" dediler, yurduna saldıran düşmanla işbirliği edenlere, düşman hesabına kendi milletini kurşuna dizdirenlere, milletin kurtuluş hamlesine ön ayak olabileceklerin kökünü kazımak için kendi yüksek mekteplerini kapatıp talebesini toplama kamplarına yahut mecburi iş yerlerine gönderenlere "milliyetçi" dediler; hulasa; insanlık namına mukaddes ne varsa hepsini keyifleri ve menfaatleri uğruna çiğneyenlere "milliyetçi" dediler. (içtimai: toplumsal) (hülasa: kısaca) (mukaddes: kutsal)
Sayfa 130 - "Milliyetçi"nin Tarifi - YKYKitabı okudu
Reklam
-Necip Fazil Kısakürek, “Ben şiir ve sanatta henüz ‘gençler’ diye bir zümre tanımıyorum.” diyor. Halbuki gençler de ‘biz varız’ iddiasındadırlar. Hangisi doğru acaba? Sabahattin Ali güldü: -Necip Fazıl’ın iddiası doğrudur, dedi. Çünkü bunu iddia eden büyük şairin, değil herhangi bir zümrenin mevcudiyetini, kendinden başka herhangi bir şekilde mahlukat, hatta nebatat ve camidatın mevcudiyetini bile kabul edeceğinden şüpheliyim
Sen kendi bahtını kendi eline almadıkça, sen sana yabancılaşmış olanların hâlâ senin adına konuşmalarına göz yumdukça, hiçbir şey değişmez.
Sayfa 178Kitabı okudu
Bu millet, sekiz asırdan beri belki sekiz yıl bile kendi başına buyruk olmamıştır. Ya kendine yabancı olanlar, yahut kendine yabancılaşmış olanlar tarafından soyulmuş, kırdırılmış, ezilmiş, kandırılmış ve oyalanmıştır. Bunun için bu topraklar üzerinde milyonlarca insan, ceza ve medenî kanunların bile giremediği kalın bir kabuk içinde, maişeti, kültürü, zevki, menfaati onu idare edenlerden ayrı bir halde, yaşayıp gitmiştir.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.