Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Materyalizm Ve Ampiriokritiszm

Vladimir İlyiç Lenin

Materyalizm Ve Ampiriokritiszm Sözleri ve Alıntıları

Materyalizm Ve Ampiriokritiszm sözleri ve alıntılarını, Materyalizm Ve Ampiriokritiszm kitap alıntılarını, Materyalizm Ve Ampiriokritiszm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçekte, diyalektik materyalizmden, yani marksizmden tam bir ayrılma; lafta, sadece sonu gelmez kaçamaklar, kurnazlıklar, sorunun özünden kaçma çabaları, kendi gerilemelerini maskeleme, genel olarak materyalizm yerine bir çeşit materyalizm koyma, kısaca, Marks ve Engels’in sayısız materyalist tezlerinin doğrudan tahlillerini yapmayı kararlı bir şekildereddetme. Bir marksistin çok doğru olaraknitelendirdiği gibi, bu, gerçek bir “diz çökerek isyan”dır. Bu, tipik bir felsefi revizyonizmdir.
Sayfa 17
Atomun tükenmezliliği, maddenin ve onun hareketlerinin bütün biçimlerinin değişebilirliği diyalektik materyalizmin her zaman kalesi olmuşlardır. Doğada bütün sınırlar, koşula bağlı, göreli ve oynaktır ve hepsi bizim zihnimizin maddenin bilgisine doğru giderek yaklaşımını ifade ederler, ama bu hiçde doğanın, maddenin bizzat kendisinin, bir simge, saymaca bir İşaret, kısaca bizim zihnimizin bir ürünü olduğunu göstermez.
Sayfa 619
Reklam
GİRİŞLER 1079 - MATERYALIZM VE AMPİRİOKRİTİSİZM
FELSEFİ yazınla çok az tanışıklığı olan bir kimse, bugün doğrudan ya da dolaylı olarak, materyalizmi çürütme çabasında olmayan bir tek felsefe (ya da tanrıbilim) profesörü bulmakta güçlük çekileceğini bilmek zorundadır.
Ampiriokritisizm! Bu gözler bunu da okudu. Vay be. Vay be. vay ki ne vay.
Enerjinin dönüşümü doğa bilimleri tarafından insanın zihninden ve insanlığın deneyinden bağımsız bir nesnel süreç olarak değerlendirilir; yani enerji dönüşümü, materyalist bir biçimde değerlendirilir. Birçok olayda, hatta olasılıkla,olayların çok büyük bir çoğunluğunda,Ostıvald, kendisi de enerji sözünden maddi hareketi anlar.
Sayfa 597
Doğa bilimleri, çeşitli renk duyumlarını, insanın ağtabakasının dışında, insanın dışında ve ondan bağımsız olarak varolan ışıkdalgalarının çeşitli uzunlukta oluşuyla açıklarlar. işte materyalist anlayış budur: madde, duyu örgenlerimiz üzerinde etki yaparak duyumu meydana getirir. Duyum, beyne, sinirlere, ağtabakaya vb., yani belirli birbiçimde örgenlenmiş maddeye bağlıdır. Maddenin varlığı, duyumlara bağlı değildir. Madde en başta gelir. Duyarlık, düşünme, bilinç, belli bir biçimde örgenlenmiş maddeninen yüksek ürünleridirler. Genellikle materyalizmin ve özel olarak da Marks-Engels’in görüşleri bunlardır. Mach ve Avenarius, teorilerini, öznel idealizmi “tekyanlılık”tan kurtararak, sözümona, ruhsalolanın ağtabakaya, sinirlere vb. bağımlı olduğuvarsayımım, ve fiziksel olanın insanorganizmasından bağımsız olduğuvarsayımını kabul ederek, “öğe” sözcüğüyle,gizlice materyalizm kaçakçılığı yapıyorlar.
Her materyalist için olduğu gibi profesörce felsefeyle yolundan saptırılmamış her bilgin içinde, duyum, gerçekten de, bilinç ile dış dünyaarasındaki doğrudan ilişkidir; dış uyarma enerjisinin bilinç olgusuna dönüştürülmesidir.Bu dönüşüm, herbirimiz tarafından milyonlarcakere her yerde gözlemlenmiştir vegözlemlenmektedir. İdealist felsefeninbilgiççiliği (sofizmi), duyumu, bilinç ile dışdünya arasındaki bir bağ gibi değil,ancak, bilinci dış dünyadan ayıran bir bölme,bir duvar gibi kabul etmekten; duyuma uygun düşen dış olgunun bir imgesi değil de, ancak “varolan tek veri” olarak kabul etmekten ibarettir.
Reklam
Engels, neden ve sonucun diyalektik anlayışını özel olarak vurgular: “Aynı biçimde, neden ve sonucun, ancak özel bir duruma uygulandıklarında geçerliği bulunan kavramlar olduklarını, ama bu özel durumu, dünyanın bütünü İle genel bağlantısı içinde düşünmeye başladığımız andan itibaren, bu kavramların, neden ve sonuçların sürekli olarak görev değiştirdikleri, şimdi ya da burada sonuç olanın, başka yerde ya da daha sonra neden,vice versa durumuna geldiği evrensel karşılıklıetki görünümü içinde birleştiklerini, birbirlerine dönüştüklerini de görürüz.”
38 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.