Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yüzyıllık Yanıltma Ustalığı

Meczup Yaratmak

Mustafa Yıldırım

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İki düş görerek önemli dinsel görevler üstlendiğini söyleyen Said-i Kürdi, kendi anlatımına göre ilk kerametini de Bitlis yolunda göstermiş: Elleri kelepçelidir. Abdest almak istemiş. Bileklerindeki kelepçe kendiliğinden açılmış. Bunun nasıl olduğunu soranlara "Olsa olsa namazın kerametidir" diye açıklamış. Oysa Said-i Kürdi kendinde keramet görmediğini yıllar sonra yazdırdığı kitaplarında yineleyecektir. Prof. Şerif Mardin de onu, "Said Nursi bu konuda hiç tavizkar değildi: Kendisine keramet sahibi kişi rolü verilmesini reddetti" diyerek destekleyecektir.
Şahiner ve Şerif Mardin’e göre bu eğitim, üç ay sürer ve Said-i Kürdi, “şeyhinden icazet” alarak “mezun” olur. Her iki yazar da, bu mezun olunan okulun niteliğini açıklamıyor. Said-i Kürdi'nin kendi ağzından yazılan öz yaşam öyküsünde, "20 yıllık eğitimi üç ayda tamamladığı" belirtilmektedir.
Reklam
said-i Kürdi’nin 10 ile 15 yaş arasında yaşadıklarına değinmiyorlar.
Sayfa 10 - yazılmayan 5 yıl ve 3 ayda 20 yıllık eğitimKitabı okudu
Nursi' adı nereden geldi?
Said-i Kürdi'nin ardılları “Nursi” adının “Nur” ayetlerinden geldiği izlenimini uydurma çabasındadırlar. Oysa nasıl “Kürdi” onun kökenini belirtiyor ve bir san olarak kullanılıyorsa, “Nursi” de onun “Nurs” köyünden Said olduğunu belirtmektedir. 'Said-i Nursi' Türkçesiyle “Nurslu Said”dir. Onun yazdırdığı kitaplara da, “Nur Risaleleri” yani “Nur kitapları” denmesinden esinlenerek, “Nursi” adı verildiği inancını yaymaktadırlar. Oysa Malmisanij, “Nursi” adının ya da sıfatının, daha “Nur kitapları” yazılmadan, Said-i Kürdi tarafından yazılarının altına imza olarak konulduğunu “Asarı Bediiye, s.397”den aktarıyor. Ardıllarından çoğunun, Kur'an ayetlerine dayanarak işi kutsallığa vardırdıkları görülüyor. Basılı ciddi belgelere göre onun köyü, Bitlis'in Hizan ilçesinin Sağınlı (Uçum) bucağına bağlıdır. Özgün adıysa 'Nors'dur.
Said-i Kürdi'nin hayatını abartarak yazan Prof. Şerif Mardin, Cemal Kutay ve Necmeddin Şahiner, onun Van Valisi İşkodralı Tahir Paşa'nın yanında görev aldığını ve ona danışmanlık yaptığını belirtiyorlar.60 Şahiner danışmanlığa yeni bir biçim ekliyor ve onun 80-90 kitabı üç ayda ezberden anlattığını; Vali Tahir Paşa'nın da onu kapı aralığından dinlemiş oluyor.61 Yazarlara göre, 1894 yılı Said-i Kürdi için renkli bir yıldır. Van'dan ne zaman ve niçin ayrıldığı belirtilmez. Kendisi “Bitlis Valisi Ömer Paşa bana köşkünü, bin altın para ve kızını vermek istedi. Ben yine bu keyfimi (giyimimi) onlara değişmedim” diyerek kendine özgü giyimini öne çıkarır.
ABD 1946’dan başlayarak anti-komünizm cephesi oluşturur. Türkiye’de de ideolojik temel olarak dini kullanır. Bu girişimler Nurculuk hareketine soluk aldırır. ‘Cemiyet’ adı altında örgütlenmeler geliştirilir.
Sayfa 172 - UDYKitabı okudu
Reklam
Sultan Reşat'ın gezisi üç hafta sürer. 7 / 8 Haziran 1911'de Selanik'te onuruna bir gece eğlencesi düzenlenir. Ömer Naci, Erzurum heyetini içki masasında konuk eder. Ömer Naci'nin arkadaşı Nazım Ören de oradadır. Nazım Ören ilginç giysili Said-i Kürdi'yi o gece tanır ve şunları yazar: “O, Erzurum Heyetine İstanbul'dan katılmıştı. Benden
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.