Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mevlana ve Goethe

Senail Özkan

Mevlana ve Goethe Sözleri ve Alıntıları

Mevlana ve Goethe sözleri ve alıntılarını, Mevlana ve Goethe kitap alıntılarını, Mevlana ve Goethe en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tanrı’da sükûn buluncaya dek kalbimiz huzursuzdur.
Sayfa 129Kitabı okudu
Artık şu yeryüzünde her ikimiz Sevinç ve acılarda nümûneyiz
Sayfa 112Kitabı okudu
Reklam
Aşk büsbütün arınmış bir kâinat değil midir?
Sayfa 69 - Rûmî ve Goethe’de Mistik AşkKitabı okudu
Aşk, o yalımdır ki parladı mı sevgiliden başka ne varsa hepsini yakar.
Sayfa 87 - Ney ve Vuslat - MevlânâKitabı okudu
Yaradılıştan önce ışık (nur) ve karanlık (zulmet) bir aradaydı. Işıkla karanlığın iç içe olduğu ezeli zamanlarda bir kaos söz konusu değildi;parçalanmamış külli varlığa ebedi barış ve sükun hakimdi. Oysa ışığın yaratılmasıyla "karanlıklar ürkerek" kopup ayrıldı ışıktan ve bundan sonra "vahşet" ve "dehşet" dolu yeni bir kaos başladı.
Sayfa 104Kitabı okudu
Goethe'nin "Stirb und werde!" (Öl ve ol) şeklinde formüle ettiği bu yeni varoluş anlayışı, aslında Hz. Peygamber'in, "mûtu kable ente mûtu" yani "Ölmeden önce ölünüz." diye buyurmaktadır. Mevlânâ Celâleddin Rûmî, Hz. Peygambere uzanan bu "Ölmeden önce öl!" sözünü ve bununla birlikte pervâne ve mum mecâzını, başta Mesnevî olmak üzere tüm eserlerinde defalarca kullanmıştır. Hattâ Mevlânâ, Mesnevî'nin VI. cildinde "Peygamberin 'Ölmeden önce ölün!' hadisinin tefsiri" başlığı altında hususi bir bölüm açmış ve Hz. Peygamber'in bu hadisini yorumlamıştır. Şöyle ki: Dirilik istersen dostum ölmeden önce öl. İdris, böyle ölümle öldü de bize cennetlik oldu
Sayfa 72 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
İncil'de Hz. İsa, "İncilerin domuzların önüne saçılmaması" gerektiğini söyler. Aynı şekilde Mevlana, Mesnevi'nin başındaki 18 beytin sonunda der ki: Pişkinin halini hiç anlar mı ham? Söz kısa gerektir imdi vesselam...
Şu üç şey hakkında dudağını kıpırdatma: Gittiğin yol, paran, bir de mezhebin. Çünki bu üçünün de düşmanı çoktur. Düşman bildi mi sana pusu kurar.
Sayfa 78 - ÖtükenKitabı okudu
Pişkinin hâlini hiç anlar mı ham? Söz kısa gerektir imdi vesselâm...
Sayfa 76 - ÖtükenKitabı okudu
Fakat neden Allah dünyayı yaratmıştır? Bunun bir sebebi olmak lazım gelir? İşte bu noktada yaratılışın sebeb-i hikmetini Hz. Peygamber'in kudsi hadisi açıklamaktadır. Bu hadiste buyruluyor ki:"Küntü kenzen mahfiyyen... Ben gizli bir define idim. Keşfolunmayı istedim, onun için alemi yarattım. Buradaki "bilinmek istedim" ifadesi, Allah'ın bir "yaratma hazzı" duyduğuna işaret etmektedir. Gelgelelim sufilere göre Allah sadece "bilinmek" değil, bilakis "sevilmekte" de istemiştir. O itibarla Allah, sadece dünyayı değil, aynı zamanda Zat'ını, hüsn-ü Cemal'ini sevecek olan insanı da yaratmıştır. Dolayısıyla dünya ve insan bu "yaratma hazzı"nın, bu "ilahi naz" ın icabı olarak yaratılmıştır. O yüzden Muhammed İkbal fevkalade isabetli bir mecazla "O, kendi nazının şehididir" demektedir.
Sayfa 100Kitabı okudu
50 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.