Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mimarlık - Düşünmek Düşlemek

Sema Soygeniş

Mimarlık - Düşünmek Düşlemek Gönderileri

Mimarlık - Düşünmek Düşlemek kitaplarını, Mimarlık - Düşünmek Düşlemek sözleri ve alıntılarını, Mimarlık - Düşünmek Düşlemek yazarlarını, Mimarlık - Düşünmek Düşlemek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gurur, kütle ve yerçekimine karşı zafer, hakim olma isteği, kendini yapı üzerinde görünür kılar; "Mimarlık" bir çeşit retorik güçtür. Friedrich Nietzsche
Sorgulama
Mimarların, kentsel tasarımcıların, kentlerin en fazla sahip çıkması gerekenlerin, kentlilerin kendileri olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle herkesin, mimar olsun, olmasın yaşadığı çevreyi algılama, sorgulama ve yorumlama becerisi kazanması önem taşımaktadır.
Reklam
136 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Sema Soygeniş ; Mimarlık öğrencileri, Mimarlara mimarlığı daha da kavramak, incelikler, kuramı hakkında, az da olsa gelişim süreçlerini ve uygulama tekniklerinden de bahsederek. Mimarlar için mesleği sevdirebilecek bir kitap yazmış
Mimarlık - Düşünmek Düşlemek
Mimarlık - Düşünmek DüşlemekSema Soygeniş · Yem Yayın · 2019105 okunma
Hiç kimse sınırlayıcı olmayan bir çizgi çizemez; her çizgi tekilliği çoğulluğa ayırır.
Sayfa 18 - M. C. Escher
"Bugün ben bir devrimci sayılmaktayım. İtiraf etmeliyim ki sadece tek öğretmenim oldu: Geçmiş. Sadece tek eğitimim: Geçmişin araştırılması. Her şey, çok uzun zamandan beri ve hala bugün... Tarih ile ilgili dersleri geçmişten öğrendim: Bir şeylerin varoluşunun nedenleri, her olay ve obje bir şeyle ilişkişidir..." Le Corbusier
"Hiç kimse sınırlayıcı olmayan bir çizgi çizemez; her çizgi tekilliği çoğulluğa ayırır. Her tamamlamış çizgi, şekli ne olursa olsun; ister düzgün bir daire veya düzensiz bir şekil, iç ve dış, yakın ve uzak, şekil ve zemin ikilemini ifade eder" M. C. Escher
Reklam
Bugün ben bir devrimci sayılmaktayım. İtiraf etmeliyim ki sadece tek öğretmenim oldu: Geçmiş. Her şey, çok uzun zamandan beri ve hâlâ bugün…
Le Corbusier
Mimarlık, kütlelerin, ışık altında doğru, ustaca ve harikulade oyunudur. Le Corbusier
Sayfa 70 - yem yayınlarıKitabı okudu
Günümüz filozoflarından Jaques Derrida ise artistik güzelliği doğal güzellikten daha üstün tutmakta olduğunu çünkü bunu yaratan beynin doğadan daha üstün olduğunu soyler.
Sayfa 64 - yem yayınlarıKitabı okudu
Frank Lloyd Wright, mimarı tanımlarken, " büyük mimarların aynı zamanda büyük birer şair ve zamanlarının iyi birer yorumcusu olmaları gerekir." ifadesini kullanır.
Sayfa 12 - yem yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yaşam biçimlerindeki değişim mekanların da değişimini gerekli kılar. Bu nedenle yapay cevreyi anlayabilmek, insanı, mimarligi anlama, algılama ve onun hakkında bilinçli olmaya yöneltmektedir.
Sayfa 11 - yem yayınlarıKitabı okudu
Mimar çevresine nesnel bir bakış açısıyla bakabilmelidir. Mimar yaratıcı olmalıdır. Yaratıcılık kişiye özeldir, özneldir. Mimarın içinde barındırması gerekli bu karşıtlık, belki de mimarlığın canlı, dinamik yapısını oluşturabilmektedir. Bireylerin içinde yaşadıkları çevreleri algılayabilmeleri, anlayabilmeleri de benzer bir süreç gerektirmektedir. Yaşadıkları çevreyi okuyabilmeli, sorgulayabilmeli, onunla ilgili sorumluluk duymalı ve öneriler geliştirebilmelidir.
Modern mimarlığın çöküşü bazı kuramcılar tarafından modern mimarlığın tasarıma, salt işlevsellik açısından yaklaşmasına bağlanmaktadır. Bu eleştiriler postmodern mimarlık olarak adlandırılan, mimarlıkta farklı arayışlara yol açmıştır. Bu bağlamda konu işlevselliğin sorgulanması değil, aynılaşan, buna bağlı olarak sıradanlaşan mimarlığın sorgulanmasıdır.
Mekânlara, onları yer haline getirebilecek ruhu verebilmek, insanlar için, kendileri ile bütünleştirebilecekleri, kendilerini kolayca yönlendirebilecekleri anlamlı mekânları yaratabilmek, mimarlığın amaçlarındandır.
Mimaride fenomenoloji mimariyi varoluşçu çerçevede anlayan, ifade eden bir teori olarak tanımlanabilir. Bu tanımda mimarinin sosyal veya ekonomik yönü ele alınmaz. Bu düşünce biçiminde insan yaşamının anlamını bulmak amaçlanır, mekânın, soyut olarak yaşanmaması gerekliliği, yaşanmış, tecrübelerle zenginleşmiş mekânın önemi vurgulanır. Mekânın, insanın beş duyusuna hitap eden, tecrübeler, yaşanmışlıklar bütünü olarak ele alınması gerekliliği savunulur. Bu anlamda mimarinin fiziksel boyutu dışında ruhani boyutu vardır ve bu boyut mekânın fiziksel boyutu gibi önem taşır. Mimari tasarımda yere, arazinin özelliklerine, peyzaja ve yapının tektoniğine önem veren bir yaklaşımı amaçlar. Bir yapının ana elemanları olan duvar, yer, tavan elemanlarının ötesinde bunların doku, renk, ışığıyla, yapısal birleşimleri ve sembolik özellikleri ile ilgilenir.
39 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.