Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mitler, Rüyalar ve Gizemler

Mircea Eliade

Mitler, Rüyalar ve Gizemler Sözleri ve Alıntıları

Mitler, Rüyalar ve Gizemler sözleri ve alıntılarını, Mitler, Rüyalar ve Gizemler kitap alıntılarını, Mitler, Rüyalar ve Gizemler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Başlangıç zamanında cennet aşamasında tanrılar yeryüzüne gelirdi ve insanlarla kaynaşırdı; insanlar da dağa, ağaca, sarmaşığa tırmanarak veya bir merdiven çıkarak Cennet'e ulaşırdı, hattâ bazen kuşlar gelip onları götürürdü. (...) Başlangıçta yaşanan bir ilk olayın sonucunda --hem kendi koşulunun ontolojik olarak değişmesine, hem de kozmik bir bölünme biçiminde ifade edilen insanın cennetten kovulmasına bağlı olarak-- bu özgürlükler kaybedilmiştir. Şamanlar, özel teknikler aracılığıyla insanın şimdiki koşulundan çıkıp cennet mitlerinde tanımlanan insanın başlangıçtaki durumuna tekrar ulaşmaya çalışırlar. (...) Şaman, Cennet ile Dünya arasındaki uçuruma sadece geçici olarak köprü kurar; tinsel olarak Cennet'e gider ama artık başlangıçtaki insan gibi somut olarak gidemez; ölümü de geçersiz kılamaz. (İlkeller arasında ölümsüzlükle ilgili bulabileceğimiz bütün anlayışlar, tıpkı uygarlaşmış insanlarınki gibi önceki ölümü ima eder; 'ölümsüzlük' daima post mortem'dir -- ölümden sonradır, tinseldir). Özetle, arkaik toplumların mistik deneyimini en iyi temsil eden şamanlık müessesesi, Cennet Özlemi'nin, cennetten kovulmadan önceki sonsuz mutluluk ve özgürlük haline ulaşma arzusunun, Yeryüzü ile Gökyüzü arasındaki iletişimi yeniden kurma emelinin dışavurumudur."
s. 64,65, 71,72 / Arkaik Gerçeklikler, İlkel Geleneklerde Cennet ÖzlemiKitabı okudu
Çin cenaze törenlerinde insanlar şöyle der: "Etin ve kemiğin bir kez daha Yeryüzüne dönsün."
Reklam
Çünkü insan gerçek Varlığı keşfedip yaşamadan önce Tarihte ölmek zorundadır.
Sayfa 271
"Diğer kültürlerin dinsel değerlerini iyi bilmek tek başına yeterli değil, öncelikle kendimizi onların gözünden görmeye çalışmalıyız.."
"Sıcak", "yanma", "iç ateş" ve aydınlanmaya, ışığa dayalı tezahürler tıpkı diğer her "güç" gibi dinlerin tarihinde her yerde en gelişkin mistisizmlerde gözlemlenmektedir.
"Her bakımdan mitolojik bir tutumu açığa vuran, ama aslında insan olma koşuluyla bağlantılı olan Zaman'a karşı direnme, modern dünyada pek çok şekilde karşımıza çıksa da onunla öncelikle vakit geçirme, eğlenme - oyalanma biçiminde karşılaşırız. (...) Çalışmanın dünyevileşmesiyle birlikte "Zaman'a düşüş" başlar. İnsan kendisini yalnızca modern toplumlarda Zaman'dan kaçamadığı günlük işinin tutsağı hisseder. İş saatlerinde artık vakit öldüremediği için boş vakitlerinde Zaman'dan kaçmaya çalışır: Dolayısıyla, modern uygarlık tam da bu nedenle inanılmayacak kadar çok oyalanma, vakit öldürme biçimi icat eder. Başka bir deyişle, sanki her şeyin düzeni büsbütün tepetaklak olmuş, geleneksel toplumlardaki halinden eser kalmamış, tersine çevrilmiştir, çünkü geleneksel toplumlarda oyalanma, vakit öldürme diye bir şey neredeyse hiç yoktur; sorumluluk gerektiren bütün işler zaten "Zaman'dan kaçış"tır. (...) "Zaman'a hapsolma" çalışmanın dünyevileşmesiyle ve dolayısıyla varoluşun mekanikleşmesiyle birlikte karmakarışık hale gelir -- örtbas edilmesi çok zor bir özgürlük kaybı ortaya çıkar ve kolektif düzlemde geriye kalan tek kaçış yolu oyalanma veya vakit öldürmedir."
s. 38, 39 / Modern Dünyanın Mitleri / Doğubatı Yay. Çev. Cem SoydemirKitabı okudu
Reklam
Birçok kültürde babanın ikincil bir rol oynadığını biliyoruz; sadece çocuğu meşrulaştırır, ona bir tanınma sağlar.
"İnanç" vazgeçilmez bir rol oynar, bazen esrime halindeyken korlar üzerinde yürünür."
"... göğe yükselme simgeciliği daima "kilitli" veya "taşlaşmış” bir durumdan kurtulmaya, bir varlık tarzından diğerine geçişi olanaklı kılan bir kopuşa, kısacası "hareket" özgürlüğüne, bulunulan durumu değiştirme özgürlüğüne ve koşullandırıcı sistemi geçersiz kılma özgürlüğüne gönderme yapar."
Sayfa 132 - Göğe Yükselme ve "Uyanıkken Görülen Rüya" SimgeciliğiKitabı okudu
"Dil, doğal deneyimi aşan her şeyi bu deneyimden ödünç alınmış terimlerle ifade etmeye çalışmaya mecburdur."
Sayfa 139 - Dinler Tarihinde Güç ve Kutsallık/Kutsalın TezahürüKitabı okudu
117 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.