Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mitlerin Kısa Tarihi

Karen Armstrong

Mitlerin Kısa Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Mitlerin Kısa Tarihi sözleri ve alıntılarını, Mitlerin Kısa Tarihi kitap alıntılarını, Mitlerin Kısa Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mit gerçekti, çünkü nereye bakarsanız bakın, yaşam ile ölümün birbirinden koparılamaz olduğunu, toprağın öldüğünü ve yeniden canlamdığını görürdünüz. Ölüm korkutucu, ürkütücü ve kaçınılmazdı, fakat son değildi. Bir bitkiyi keser, ölen dalını fırlatıp atarsanız, yeni bir filiz elde ederdiniz.
Anlam Arayışı
“Bizler anlam arayışına girmiş varlıklarız. Köpekler, bildiğimiz kadarıyla, ne köpekgillerin içinde yaşadıkları koşullar yüzünden acı çeker, ne dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan köpeklerin durumundan kaygı duyar, ne de yaşamlarını bambaşka bakış açısından görmeye çalışırlar. Oysa insanoğlu Kolay umutsuzluğa kapılır; en başından beri yaşamlarımızı daha geniş bir sahneye yerleştirmemizi sağlayan, temelinde yatan anlamı ortaya çıkaran ve aksi yönde onca can sıkıcı ve altüst edici kanıtlar bulunmasına karşın, bize yaşamın bir anlamı ve değeri olduğu duygusunu veren öyküler uydurmuştur.”
Reklam
Mitoloji o güne dek neredeyse tümüyle tanrılanın ya da eski çağlardaki ilk ataların başlangıçtan beri elde ettikleri başarılara odaklanmıştı. Ancak kent mitleri tarihsel dünyanın sınırlarını aşmaya başladı. İnsan becerisine daha çok güven duyulmasıyla birlikte insanlar kendilerini bağımsız elçiler olarak görmeye başladılar
Sayfa 68 - PdfKitabı okudu
Yaklaşık on bin yıl önce insanoğlu tarımı keşfetti. Avcılık artık başlıca besin kaynağı olmaktan çıktı, çünkü toprağın sonsuz bir besin kaynağı olduğu keşfedildi.
Sayfa 41 - PdfKitabı okudu
İnsanlar yaklaşan felaket karşısında, çatışmaya son vermek istedi-lerinde ya da hastalan iyileştirmek için okunan kozmoloji mitosu dinlerlerdi. Böylelikle varlıklarını destekleyen sonsuz enerjilere ulaşmış oluyorlardı
Sayfa 67 - PdfKitabı okudu
Neolitik çağda da bu geçiş sürecinin mitleri ve ayinleri insanlara ölümlü olduklarını kabul etmeye, bir sonraki evreye geçmeye ve değişip büyüme yürekliliğini göstermeye yardımcı oldu.
Sayfa 55 - PdfKitabı okudu
Reklam
Şaman da arayışa girerdi, ancak onunki ruhsal bir yolculuktu. Ruhunun bedeninden ayrılıp tanrılar dünyasına yolculuk edebilme gücü olduğu düşünülürdü. Kendinden geçtiğinde havaya süzülür ve halkının iyiliği için tanrılarla görüşürdü.
Sayfa 27 - PdfKitabı okudu
Aristoteles de Platon'la aynı görüşteydi. Eski mitleri anlaşılmaz bulurdu: "Çünkü ana ilkeleri tanrı ya da tanrılardan türeyenlerdir, nektar ve tanrısal içecekten (ambroisa) tatmayanlar ölümlü olur derler... fakat bu gerekçelerin gerçeğe uyarlanmasına bakarsak, bunlar anlaşılmaz sözlerdir
Sayfa 93 - PdfKitabı okudu
Paleolitik çağdan kalma eski kahramanlık öykülerinde halkına yardım getirmek uğruna tehlikeli bir yolculuğa çıkanlar çoğu zaman erkek kahramanlardı. Neolitik devrimden sonra erkekler çaresiz ve edilgindir. Dünyayı baştan başa dolaşan, ölümle savaşan, insan soyuna yiyecek getiren tannçadır. Sonsuz denge ve yeniden sağlanan uyumun söz edildiği mitlerde Toprak Ana kadın kahramanlığının simgesine dönüşür
Sayfa 47 - PdfKitabı okudu
Erken mitolojide ekme biçme işleri şiddetle iç içedir, yiyecek elde etmek uğruna ölüm ve yıkımın kutsal güçlerine karşı sürekli savaşmak gerekir. Tohumun toprağın içine girmesi, meyve vermeden önce ölmesi gerekir, ölümü acılı ve sancılıdır. Tanım araçları silahlara benzer, mısırdan un elde etmek için öğütülmesi, üzümlerden şarap yapmak için ayaklar altında çiğnenip özlerinin çıkanlması gerekmektedir. Bütün bunlanı, eşlerinin hemen hepsi ekinlerle birlikte yeniden dünyaya gelmek üzere ayağa kalkmadan önce paramparça edilen, uzuvları koparılan, hunharca sakatlanan ve öldürülen Ana Tanrıçayla ilişkili mitlerde görürüz.
Sayfa 46 - PdfKitabı okudu
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.