Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Klasik Mantık

Miyar-ı Sedat

Ahmed Cevdet Paşa

Miyar-ı Sedat Gönderileri

Miyar-ı Sedat kitaplarını, Miyar-ı Sedat sözleri ve alıntılarını, Miyar-ı Sedat yazarlarını, Miyar-ı Sedat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
176 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 saatte okudu
Ahmet Cevdet Paşa, 5 yıl evvel okuma fırsatı bulduğum; 12 kısım ve sonuç bölümleriyle incelediğim eseriyle de tadı damağımda kalan, sade anlatım ve açıklayıcı bir dil kullanması nedeniyle de okurken bunalmadığım, merak uyandırıcı bir devlet adamımızdır. Pek çok alanda oldukça değerli bilgiler vermesi, bilhassa İslami yönden bakıldığında İslam
Miyar-ı Sedat
Miyar-ı SedatAhmed Cevdet Paşa · Fecr Yayınları · 199815 okunma
"Çoğu kere zıt şeyler ve ön yargılar aklın önüne geçer."
Sayfa 162Kitabı okudu
Reklam
·
Puan vermedi
آلة قانونية تعصم مراعاتها الذهن عن الخطأ في الفكر "Mantık ilmi, düşünürken insân zihnini hatâya düşmekten koruyan kanûnî bir araçtır."
İbn-i Sina
İbn-i Sina
من لا معرفة له بالمنطق لا يوثق بعلمه "Mantık bilmeyenin ilmine güvenilmez."
İmam Gazali
İmam Gazali
Miyar-ı Sedat
Miyar-ı SedatAhmed Cevdet Paşa · Fecr Yayınları · 199815 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Eski bir esere dayanması sebebiyle okumaya heves ettiğim "Mantığa Giriş" kitabıdır. Ebheri'nin medreselerde okutulan "İsagoji" adlı eserine dayanır. Mantık ilmini çok derine inmeden, temelden anlatıyor. Doğru düşünmenin, hakikati bulmanın teknik bilgilerini veriyor. Bu sebeple kitabın kişideki muhakeme gücünü artıracağı söylenebilir. Bilhassa felsefe ve hukuk okuyan, bu alanlara ilgi duyan arkadaşlara ciddi faydası dokunacağını söyleyebilirim.
Miyar-ı Sedat
Miyar-ı SedatAhmed Cevdet Paşa · Fecr Yayınları · 199815 okunma
Küllî ve Cüz'i Meselesi
Akıl, kavramın sadece zatına (özü) bakarak onun hariçteki bir çok şeyle müşterekliğini kabul etmezse, bu kavram tekil (cüz'i)dir. Eğer kabul ederse tümel (küllî) olur. Mesela: Zeyd, tekil, insan ise "tümel"dir. Çünkü Zeyd adında görüp bildiğimiz bir şahsın, zihnimizde meydana gelen sureti, hariçte ancak ona denk olup zihnimiz diğer şahısların ona iştirakini kabul etmez. Fakat insan kavramını düşündüğümüzde zihnimiz, hariçte bütün bireylerin bu kavrama iştirakini kabul eder (mütevatı tümel).
İslam kültür dünyasında MANTIK
İbn-i Sina mantığı bir alet-i kanuniye olarak kabul eder. Ona göre, zihin bir bilgiyi elde ederken iki merhaleden geçer. Biz bir şeyleri ya tasavvur eder veya tasdik ederiz. Bundan dolayı mantık da "TASAVVURAT" ve TASDİKAT diye ikiye ayrılır. İslam kültür dünyasında mantık kitaplarında bu iki bölümde incelenmiştir.
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.