Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Muhteşem Süleyman

Erhan Afyoncu

Muhteşem Süleyman Sözleri ve Alıntıları

Muhteşem Süleyman sözleri ve alıntılarını, Muhteşem Süleyman kitap alıntılarını, Muhteşem Süleyman en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rüstem Paşa, Kanuni Sultan Süleyman'ı ülkede bir tek din olmasını ve faydadan çok zarara sebep olduklarına inandığı Yahudiler'i ülkeden kovmaya ikna etmek isteyince, padişahın veziriazamına verdiği dersi, İstanbul'da Avusturya elçiliğinde din görevlisi olan Stephan Gerlach şöyle anlatır; Sultan Süleyman, beyaz ve sarı yapraklar bir çiçek koparmış ve paşaya bu çiçeği beğenip beğenmediğini sormuş. Paşa da elbette beğendiğini, çünkü onu bu biçimiyle yaratanın Tanrı olduğunu söylemiş. Bu sefer Sultan Süleyman çiçeğin bütün sarı yapraklarını yolmuş ve paşaya şimdi nasıl bulduğunu sormuş. Paşa da cevap olarak çiçeğin artık bütünlüğünden yoksun ve renksiz olduğunu söylemiş. Padişah bir başka çiçek koparmış ve onun da beyaz yapraklarını yolmuş, sonra da az önceki sorusunu yinelemiş. Paşa gene aynı cevabı vermiş. O zaman padişah demiş ki: "Madem çiçeklerin renkli olmalarını bir mükemmeliyet olarak kabul edip bundan hoşlanıyorsun, neden Tanrı'nın yaratmış olduğu insanların da çeşitliliklerini kabul etmiyorsun? Bir çiçekte ne kadar renk olursa, o kadar güzel görünür. Tıpkı bunun gibi Türkler beyaz, Müslümanlar yeşil, Rumlar mavi, Ermeniler beyaz, kırmızı ve mavi veya siyah renklerin karışımı, Yahudiler sarı renkte sarık kullanırlar. Bu renklilik nasıl hoşa gidiyorsa, Tanrı da dinlerin çeşitliliğinden hoşlanır."
Sayfa 116
Halil İnalcık hocamız ilk gerçek Osmanlı kapitülasyonun 18 Ekim 1569 da İkinci Selim tarafından Fransızlara verildiğini söyler.
Sayfa 68 - yeditepeKitabı okudu
Reklam
Ve bir adamı işte kullanmak istersen asla dış görünüşünü İtimat Eylemeyesün! çok kimseler vardır ki elinden fırsat olmadı vakit iyi yüzlerini gösterir eline fırsat geçtiğinde ise Nemrut olur: özetle insanları tecrübe edüp kanal sahibi olasun, o o Elbette aldanmayasun!
Sayfa 62 - yeditepeKitabı okudu
Tunus 1534 de Barbaros Hayrettin Paşa tarafından fethedilmiş fakat kısa bir süre sonra kaybedilmişti, II. Selim zamanında 1574 'te Sinan Paşa tarafından ikinci kez fethedildi.
Sayfa 84 - yeditepeKitabı okudu
Kozmopolit Devlet
I.Süleyman, Rüstem Paşaya -Madem çiçeklerin renkli olmalarını bir mükemmeliyet olarak kabul edip bundan hoşlanıyorsun, neden Allah’ın yaratmış olduğu insanların da çeşitliliklerini kabul etmiyorsun? Bir çiçekten ne kadar Çok renk olursa, o kadar güzel görünür. Tıpkı şehrimdeki Türklerin beyaz, Müslümanların yeşil, Rumlar mavi, Ermenilerin, kırmızı ve mavi veya siyah renklerin karışımı Yahudilerin de sarı renk sarık kullandıkları gibi.
, Şehzade Mustafa'nın ortadan kaldırmasıyla amacına ulaşmış olan Hürrem Sultan'ın kışkırtmasıyla Şehzade Mustafa'nın Bursa'da bulunan oğlu yaşayacak olursa babasının intikamını alacağım bahane edilerek bir harem ağası Bursa'ya gönderildi kandırılarak annesinin elinden alınan 7 buçuk yaşındaki talihsiz Şehzade de öldürüldü.
Sayfa 105 - yeditepeKitabı okudu
Reklam
16 Temmuz 1562 de Şehzade Beyazıt ve Oğulları teslim olacak eltiler kaç güne vardılar 23 temmuz'dan Şehzade Beyazıt Şehzade Selim'in çavuşbaşı Aliağa'ya teslim edildi ve Hemen oracıkta boynuna Kement geçirilerek boğuldu Ölmeden son bir kez oğullarını görmek istemiş ancak buna izin verilmemiştir ardından 4 oğlu da aynı akıbete uğradı öldürülen şehzadenin cesetleri Sivas'a getirerek surların dışına defnedildi.
Sayfa 134 - yeditepeKitabı okudu
Rüstem Paşa vefat ettiğinde geri de büyük bir miras bırakmıştır Paşa'nın mirası şunlardan oluşmaktaydı 1700 köle 2009 savaş atı 1106 deve 80.000 tülbent 780.000 altın 100 milyon akçe, 5000 kaftan hilat ve elbise 1100 altınkülah, 1500 Gümüşlü Tolga, 130 çift altın üzengi, 760 mücevherlerle süslü Kılıç bin Gümüşlü topuz 32 çok değerli mücevher Anadolu ve Rumeli'de 815 Çiftlik 76 su değirmeni 130 mücevherlerle ciddi yüzlerce Kur'an olup 5000'den fazla çeşit kitap.
Sayfa 117 - yeditepeKitabı okudu
Sakaldan Bir Tel
"Bir daha görmek nasip ola mı âlemde seni Eşiğine bari bir kez yüzümü sürsem, fazlasını istemem Korkarım unutasınız devletli sultanım beni, ah vah ayrılık! Yalnız gün gibi gezinmekle coşarım. Şahın ayağının toprağına varınca bu zayıfın aczi Kul unutulmaya dileğim budur Kimseye bakma devletlü sultanım sakın Yalnız gün gibi gezinmekle coşarım. Vay ne zor dert olurmuş padişahın ayrılığı Yaktı yandırdı beni bu ayrılık ateşinin derdi Ne ola bu cariyeni ateşe yakmak imiş adeti Yalnız gün gibi gezinmekle coşarım."
Sayfa 176 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Bir daha görmek nasip ola mı âlemde seni Eşiğinde bari bir kez yüzümü sürsem, fazlasını istemem Korkarım unutasınız devletli sultanım beni, ah vay ayrılık!
Sayfa 176Kitabı okudu
Reklam
“Bir daha görmek nasip ola mı âlemde seni Eşiğine bari bir kez yüzümü sürsem, fazlasını istemem Korkarm unutasınız, devletli sultanım beni, ah vah ayrılık! “
Rüstem Paşa, Kanunî Sultan Süleyman'ı ülkede bir tek din olmasını ve faydadan çok zarara sebep olduklarına inandığı Yahudiler'i ülkeden kovmaya ikna etmek isteyince, padişahın veziriazamına verdiği dersi Tübingenli bir ilahiyatçı olan ve 1573-1578 yılları arasında İstanbul’da Avusturya elçiliğinde din görevlisi olarak, Stephan Gerlach şöyle anlatır: "Sultan Süleyman, beyaz ve sarı yapraklı bir çiçek koparmış ve paşaya bu çiçeği beğenip beğenmediğini sormuş. Paşa da elbette beğendiğini, çünkü onu bu biçimiyle yaratanın Tanrı olduğunu söylemiş. Bu sefer Sultan Süleyman çiçeğin bütün sarı yapraklarını yolmuş ve paşaya çiçeği şimdi nasıl bulduğunu sormuş. Paşa da cevap olarak çiçeğin artık bütünlüğünden yoksun ve renksiz olduğunu söylemiş. Padişah bir başka çiçek koparmış ve onun da beyaz yapraklarını yolmuş, sonra da az önceki sorusunu yinelemiş. Paşa gene aynı cevabı vermiş. O zaman padişah demiş ki: 'Madem çiçeklerin renkli olmalarını bir mükemmeliyet olarak kabul edip bundan hoşlanıyorsun, neden Tanrı'nın yaratmış olduğu insanların da çeşitliliklerini kabul etmiyorsun? Bir çiçekte ne kadar çok renk olursa, o kadar güzel görünür. Tıpkı bunun gibi Türkler beyaz, Müslümanlar yeşil, Rumlar mavi, Ermeniler beyaz, kırmızı ve mavi veya siyah renklerin karışımı, Yahudiler de sarı renkte sarık kullanırlar. Bu renklilik nasıl hoşa gidiyorsa, Tanrı da dinlerin çeşitliliğinden hoşlanır!' "
Sayfa 116 - Yeditepe, 4.baskıKitabı okudu
Rüstem Paşa'nın, yükselmesi çok ilginç olmuştu. Galata Sarayı'nı denetlemeye gelen padişahın elindeki bir şey düşmüş, oradakilerin bir kısmı düşen eşyayı yakalamak için merdivenlerden inmeyi tercih ederken, Rüstem Paşa pencereden atlamış ve bu hareketiyle padişahın gözüne girmişti.
Sayfa 85 - Yeditepe, 4.baskıKitabı okudu
Rusya 16. yy. korkunç ivan zamanındaki askeri teşkilatlanmasında Osmanlı ordusundan etkilendi. Osmanlı ordusunun Disiplin ve Liyakat sistemi örnek aldı.
Sayfa 157 - yeditepeKitabı okudu
Hürrem Sultan Kanuni ile 1558 Edirne'ye gittiği zaman Hastalandı ve doktorların tüm müdahalelerine bir işe yaramadı İstanbul'a getirildikten Kısa bir süre sonra da vefat etti Süleymaniye Camii'nin yanındaki türbesine defnedildi kanunu hayatının kalan 8 yıllık kaybetti eşin acısı ile büyük bir yalnız içerisinde geçirdi.
Sayfa 121 - yeditepeKitabı okudu
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.