Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mukaddime

İbn-i Haldun

Mukaddime Sözleri ve Alıntıları

Mukaddime sözleri ve alıntılarını, Mukaddime kitap alıntılarını, Mukaddime en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Feraset dedikleri...
Bir adam Hz. Ali'ye: "Ebu Bekir ve Ömer'in halifeliğini ittifakla kabul ettikleri hâlde, senin halifeliğin için Müslümanlar arasında neden ihtilâf çıktı?" diye sorduğunda Hz. Ali: "Onlar (Ebu Bekir ve Ömer) benim gibilerin idarecisiydi. Ben ise senin gibilerin idarecisiyim." cevabını vererek dinin ve imanın herkesin vicdan müeyyidesi olduğuna işaret etmiştir.
Halbuki bir şeyi yıkmak, onu yapmaktan çok daha kolaydır.
Reklam
Her akıl, gücünün yetmediği ve idrak edemediği şeyleri inkâr eder.
1348'de çıkan bir veba salgınında anne ve babasıyla hocalarının çoğunu kaybetti. Yirmi yaşındayken, Tunus'un yönetimini elinde bulunduran Beni Hafs hanedanından Sultan Ebu lshak'ın kâtipliğine getirildi. Sonra Biskra, Fas, Gırnata, Bicaye, Tilemsen'da ay tür işlerde çalıştı.
Fazla tevazunun sonu, vasat insandan nasihat dinlemektir.
Reklam
mukaddimede bedevîlik ve hadarîlik
burada hemen işaret etmek gerekir ki, vahşi-bedevî kavim ve kabileler, derken herhangi bir küçüldücü, kusurlu, hor ve hakir görücü bir mâna kastetmemekte, bu kelimelere ahlâkî değil, sadece ictimaî mânalar vermektedir. hatta bedevîlerin hadarîlerden daha yiğit, daha mert, hayra ve fazilete daha yakın olduklarını söylemek suretiyle onlara bir üstünlük de tanımaktadır. bu durum aynı zamanda ibn haldun'un bir özelliği de olmaktadır. ona göre hadarîlik ve medenîlik az çok insani fazilet ve meziyetleri zaafa uğratmakta, fıtratı değiştirmekte (tebdil), tabiiliği bozmaktadır (tağyir).
Sayfa 105
Mukaddime
Halk ve ilimler hakkında esaslı bilgisi olmayanlar tarih okumayı , tarih konusunda bilgi sahibi olmayı , bu sahaya dalmayı ve bu hususta yetişmeyi hafife aldılar. Bunun neticesinde güdülen deve , başıboş bırakılan deve ile ; öz , kabuk ile ve doğru yalan ile karıştı , işlerin akıbeti Allah’a varır.
Sayfa 190 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
MUKADDİME Ancak 808/1406'da vatanı olan Tunus ve Endülüs'ten uzak bir yerde ve gurbette ölen İbn Haldun'un sekiz asırlık nesebinin hısımları tarafından yeteri kadar bilindiğini söylemeye imkân yoktur. Mağrip ve Endülüs'teki muhaliflerinin onun hakkinda söylemiş oldukları çok az şeyi biliyoruz. Üstelik İbn Haldun'un muarız
Sayfa 19 - Dergah yayınları 8.baskı Eylül 2012Kitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.