Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?

Server Tanilli

Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz? Gönderileri

Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz? kitaplarını, Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz? sözleri ve alıntılarını, Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz? yazarlarını, Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
263 syf.
8/10 puan verdi
·
33 saatte okudu
Muhteşem bir eser daha; Server Hocam kalemine sağlık... Rahmetle ve saygıyla anıyorum. Kitap tam anlamıyla bir bilimsel eser. Belgeler, istatistiksel veriler, ve kaynaklarla destekliyor tezini. Önce türklerde eğitimi anlatıyor, ondan sonra selçuklu ve osmanlıda eğitim nasıldı anlatılıyor. Cumhuriyet döneminde nasıl bir devrim yapıldı ve eğitime nasıl önem verildi ve nasıl yatırımlar yapıldı ve programlar izlendi tek tek anlatıyor. Kitabın bence en önemli ve hayatı yeri köy enstitüleri ve nasıl bir devrim olduğu ve dünyaya nasıl örnek olduğu anlatılıyor. Halk eğitim merkezlerinin kurulması ve eğitime katkısı ve önemi anlatılıyor. Kitap başından sonuna kadar laik önemini ve gerekliliğini anlatıyor. Bilimin ışığında laik bir eğitimin önemi ve her yaştaki bireyin hakkı olduğu ve eğitimin ücretsiz ve erişilebilir olması. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük savaşını eğitim alanında verilmesinin gerekliliğini anlatması. Hasan Ali Yücel, İsmail Tonguç'un unutulmaz eseri köy enstitüleri dünyanın eğitim alanındaki en muhteşem projesi olduğunu kanıtlıyor.
Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?
Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?Server Tanilli · Cumhuriyet Kitapları · 2009120 okunma
"Çocuklara anne-babalarından önce Cumhuriyetdir." Çocukları kormak ve sahip çıkmak Cumhuriyetin görevidir.
Reklam
"Her şeyde aşırılığa kaçmaktır, gençlik " Aristoteles
Sayfa 117Kitabı okudu
İstanbul’a, ilk baskı makinesini Yahudiler XV. yüzyıl sonlarında getirmişlerdi; ancak, Osmanlı kitap basımı 1720’lere değin gerçekleşmedi. Bu yoksunluk, Türk eğitimini pek derin etkilemiştir.
Sayfa 40 - Cumhuriyet KitaplarıKitabı okudu
XVII. yüzyıl Osmanlı medreselerine, dünyanın gidişine sırtını dönmüş birer çöküntüydü demek yanlış olmaz. Yenileşmeden uzak medreseler, kurumların yenileşmelerine de dinsel gerekçeler göstererek karşı çıkıyordu.
Sayfa 39 - Cumhuriyet KitaplarıKitabı okudu
Thomas Jefferson, 13 Ağustos 1786’da Paris’teki bir dostuna yazdığı mektupta şöyle der: “İnanıyorum ki, bilginin halka yayılması, bizim hukuk düzenimizin en önemli kanunudur. Özgürlüğü ve mutluluğu korumanın bundan daha güvenilir başka bir temeli yoktur… Sevgili dostum, cehalete karşı savaş açınız; insanların ortak eğitimi için kanun koyunuz ve yetkinleştiriniz!”
Sayfa 21 - Cumhuriyet KitaplarıKitabı okudu
Reklam
Rousseau, Emile kitabında çocuğa özgürlüğünü tanır; mutluluğu ona bağlıdır çünkü. Bununla beraber, çocuğun özgürlüğü “zayıflığı ile sınırlı”dır; bu da, ana babasına bağımlı kılar onu. Ana babanın temel görevlerinden biri, çocuklarını eğitmektir.
Sayfa 20 - Cumhuriyet KitaplarıKitabı okudu
263 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
1988 yılında ilk baskı olan kitap 2004 yılında bir kez daha gözden geçiriliyor. Server hoca AKP iktidara geldikten sonra çoğu kitabını güncelleyerek yeni baskılarını yaptı. Geçmişi analiz edip, yaşadığı dönemi değerlendirerek, gelecek hakkında tahminlerde bulunuyor. Ve yapmış olduğu tahminlerin gerçekleştiğini maalesef yaşayarak deneyimliyoruz.
Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?
Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?Server Tanilli · Cumhuriyet Kitapları · 2009120 okunma
server tanilli bey acımıyor
1980'li yıllarda ülkenin başına musallat olmuş bir zibidi ise, yaraya tuz basar gibi, "Parası olan okusun!" diye haykırmıştı ki, toplumun, giderek eğitimin ne tür tehlikeli ellere kaldığını pek güzel gösterir.
Sayfa 118 - "Parası olan okusun" politikası bugün de sürüyor.Kitabı okudu
Toplumumuzda, en başta eğitim, sosyal adaletsizliğin pençesinde kıvranmaktadır.
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
Pek bilinse de hatırlatmış olalım: Şeriat, din ve dünya işlerini birbirinden ayıramaz.
Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Şubat 1949 tarihli bir genelge yayınlayarak ilkokullarda program dışı din dersleri okutulmasını ister; 4 Kasım 1950 tarihli bir genelgeye de bu dersler programa alınır. Lâik eğitimde açılan ilk gedik budur.
devrimlerin kimlerin iktidarlığında yapıldığı da çok önemli
Köy Enstitüleri'ni, ulusal-halkçı bir meclis kurmuştu; onları yeniden açacak bu nitelikte bir meclis yoktur bugün ve -belki- uzunca bir süre de olmayacaktır.
Köy Enstitüleri yaşamıyor bugün; daha doğrusu, onlara öykünen başka ülkelerde yaşıyor...
Hasan Âli Yücel, cumhuriyetçi eğitim ve kültürümüzde bir Aydınlanmacı kuşağının son temsilcisidir.
220 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.