Ekim 2019

National Geographic Türkiye - Sayı 222

National Geographic Türkiye

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
EN BÜYÜK TEHLİKE: İNSAN Öncelikli olarak habitat kaybı ve peşi sıra gelen avcılık ve balıkçılık faaliyetleri, çoğu hayvan türünün karşı karşıya olduğu en büyük tehditler. Habitatlar, yok olmadıkları durumlarda dahi, hayvanların uyum sağlayamayacağı büyük değişimlere uğrayabiliyor. Çitler otlakları bölüyor, odunculuk ormanları yarıp geçiyor, kirlilik nehirleri zehirliyor, tarım ilaçları canlıları öldürüyor. Bu yerel tehditlere giderek artan küresel tehditleri eklemek gerekiyor: hastalık ile istilacı tür taşıyan ticaret ve serin dağ zirvelerinde yaşayan ya da kutup buzullarına bağımlı hayvanlardan başlayıp, sonunda dünyadaki türlerin tamamını etkileyecek olan iklim değişikliği. Bu tehditlerin tümü bizi doğrudan ya da dolaylı olarak insan faktörüne ve giderek daha geniş bir alana yayılan ayak izlerimize götürüyor. Çoğu tür birden fazla tehditle yüz yüze. Bazıları bize uyum sağlayabilecek, diğerleri ise yok olacak.
İspanyol bir rahibin tarihe düştüğünü bir nota göre, 1494'te ikinci yolculuğuna çıkan Kristof Kolomb'un Küba deniz kaplumbağaları üzerine düşüncesi şöyleydi: "Denizler onlarla doluydu; çok büyüktüler, sayıları o kadar fazlaydı ki gemiler, aralarında karaya oturmuş gibiydi."
Sayfa 103 - National GeographicKitabı okudu
Reklam
Yalnızca bizi ayıran şeylere odaklanması seçersek, bizi ayıran şeyleri görürüz. Eğer bizi bir araya getiren şeyleri aramayı seçersek , onları görmemiz de mümkün .
Sayfa 47
SOYLAR TÜKENMESİN: YARATICI ÇÖZÜMLER Bazı biliminsanları yaşamın tarihine altıncı kitlesel yok oluş olarak geçecek bir döneme girmekte olduğumuzu iddia ediyor. İnsan faaliyetleri yok oluş oranını artırdı. Yakın tarihli bir BM raporuna göre yaklaşık bir milyon tür “birkaç on yıl içinde tükenme tehlikesiyle karşı karşıya”. Bu, can sıkıcı bir öngörü ama kaçınılmaz değil. Biliminsanları dünya genelinde, türleri geri getirmek için yeni teknolojiler kullanıyor ve alışılmadık yaklaşımlarda bulunuyor. Sevdikleri hayvanları kurtarmak için, üremeye yardımcı olmaktan köpekleri ender görülen goril türlerinin kokusunu alacak şekilde eğitmeye kadar birçok olağandışı yönteme başvuruyorlar.
"Evet bugüne kadar dünyamıza inanılmaz zararlar verdik...Bununla birlikte,gezegenimizin değerinin ve sorunun büyüklüğünün farkında olan bizler,belki de bu gidisatı tersine cevirecek son nesil olacağız." WWF Genel Müdürü Marko Lambertini
Sayfa 167Kitabı okudu
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.