Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Neden Yazıyorum

George Orwell

Neden Yazıyorum Sözleri ve Alıntıları

Neden Yazıyorum sözleri ve alıntılarını, Neden Yazıyorum kitap alıntılarını, Neden Yazıyorum en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ancak bir de, sônuna dek kendi hayatlarını yaşamakta kararlı olan iradeli ve yetenekli insanlardan oluşan bir azınlık vardır ve yazarlar bu sınıfa dahildir.
Ayrıcalık iyi niyetin heba edilmesine yol açıyor. Bu koşullarda propaganda dahi imkansız hale geliyor.
Reklam
Bir tohum büyüyebilir de büyümeyebilir de, ama ne olursa olsun bir turp tohumu büyüyünce yaban havucuna dönüşmez.
Katıksız egoizm: Zeki görünme, hakkında konuşulma, ölümden donra hatırlanma, çocukluğunda kendisini hakir gören yetişkinlerden intikam alma vb. arzular. Bu dürtü yokmuş, güçlü değilmiş gibi davranmak saçmalıktır. Yazarlar bu özelliği bilim insanları, politikacılar, avukatlar, askerler ve başarılı iş adamlarıyla; kısacası insanlığın üst tabakasıyla paylaşır. İnsanların büyük çoğunluğu aşırı bencil değildir. Otuz yaşından sonra, birey olma hissini neredeyse tamamıyla terk eder ve genellikle başkaları için yaşar, veya sadece ağır işlerin altında ezilirler.
Sayfa 11 - SelKitabı okudu
Bir İdam!
İlginçtir, sağlıklı ve bilinçli bir insanı ortadan kaldırmanın ne anlama geldiğini o ana kadar kavrayamamıştım. Mahkumun çamur birikintisinden sakınmak için kenara çekildiğini gördüğümde, akıp giden hayatı birdenbire sonlandırmanın gizemini, kelimelerle söze dökülemeyecek yanlışlığını gördüm. Bu adam ölmüyordu, aynı bizim canlı olduğumuz gibi o da canlıydı. Vücudundaki bütün organlar çalışıyor; bağırsakları yiyecek sindiriyor, derisi kendini yeniliyor, tırnakları uzuyor, dokusu şekilleniyordu ve her biri heybetli bir aptallıkla didinip duruyordu. Tırnakları kapağın üstünde durduğunda ve havada aşağıya düşerken, yaşayacak sadece bir saniyenin onda biri kaldığında hâlâ uzuyor olacaklardı. Gözleri, sarı çakılları ve gri duvarları görüyordu ve beyni hâlâ hatırlıyor, öngörüyor ve düşünüyordu; hatta çamur birikintileri hakkında bile düşünüyor olabilirdi. O ve biz bir arada yürüyen bir grup adamdık; aynı dünyayı görüyor, duyuyor ve anlıyorduk ve iki dakika içinde ani bir kopuşla birimiz göçmüş olacaktı: Bir akıl, bir dünya daha az.
Neden Yazıyorum
Bütün ülkelerde yoksullar,zenginlerden daha milliyetçidir.
Reklam
Hitler vaktiyle yenilgiyi kabul etmenin bir ulusun ruhunu öldürdüğünü söylemişti. Bu kulağa parlak bir laf gibi gelebilir ama kesinlikle doğrudur.
Sayfa 90 - Sel yayıncılık 2013Kitabı okudu
Kitap yazmak, acı verici bir hastalığın uzun süren nöbetleri gibi insanı bitiren korkunç bir mücadeledir.
İnsanların büyük çoğunluğu aşırı bencil değildir. Otuz yaşından sonra, birey olma hissini neredeyse tamamıyla terk eder ve genellikle başkaları için yaşar, veya sadece ağır işlerin altında ezilirler.
Ve her şeyden önce, o sizin medeniyetiniz; o sizsiniz. Ne kadar nefret ederseniz edin, ne kadar dalga geçerseniz geçin, uzun süre ondan uzak kaldığınızda asla mutlu olamayacaksı­nız.
Reklam
Vatanseverliğin ve ulusal bağlılığın karşı konulmaz gücünün farkına varmadığı sürece, insan modern dünyayı olduğu gibi görmeyi başaramaz
Hiçbir şey hareketsiz kalmaz. Onu ya mirasımızın bir parçası kılacağız ya da kaybedeceğiz; ya büyüyecek ya da küçüleceğiz; ya ileri ya da geri gideceğiz.
Son
Avrupalıların fikirleri birbirinden ayrılıyordu. Yaşlılar haklı olduğumu söylerken gençler, bir kuliyi öldürdü­ğü gerekçesiyle fil öldürmenin rezalet olduğunu, çünkü filin bütün lanet olası Hintli kulilerden daha değerli olduğunu söy­lüyolardı.
Sayfa 108Kitabı okudu
Mülkiyetİn efendileri yalnızca kıçlarının üstünde oturdular ve her şeyin iyilik uğruna yapıldığını öne sürdüler. Ancak Hitler'in Avrupa'yı fethi, kapitalizmin maskesininfiziksel olarak düşürülmesiydi. Tüm kötülüğüyle savaş, ne olursa olsun yanıtlanamaz; gücünüzü deneme makinesi gibi bir güç sınavıdır.
Bütün ülkelerde yoksullar zenginlerden daha milliyetçidir, (...)
Sayfa 18 - Sel Yayınları
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.