Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kendini Gerçekleştirme Mücadelesi

Nevrozlar ve İnsan Gelişimi

Karen Horney

Nevrozlar ve İnsan Gelişimi Gönderileri

Nevrozlar ve İnsan Gelişimi kitaplarını, Nevrozlar ve İnsan Gelişimi sözleri ve alıntılarını, Nevrozlar ve İnsan Gelişimi yazarlarını, Nevrozlar ve İnsan Gelişimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
kişi ağırlık merkezini ideal benliğine kaydırınca yalnızca kendini üstün kılmaz ama yanı zamanda aktüel benliğine - herhangi bir zamanda, bedende, zihninde, sağlıklı ve nevrotik olarak her kimse ona - yanlış bir bakış açısıyla bakar.
Sayfa 125 - SELKitabı okuyor
başkalarını sevmek ve onlar için kaygılanmak için de özgürleştireceğiz kendimizi…
Reklam
Bir Davranışın Gerçek Kaynağı Nedir?
Bir çocuğun bilinçdışı stratejik tutumları, halihazırdaki mizacı ve benliği çevresindeki en güçlü kişiye bağımlı kalmayı dener; isyan etmeyi ve uğraşmayı dener; Başkalarını içsel yaşantısından soyutlamayı ve duygusal olarak onlardan uzaklaşıp içine kapanmayı da deneyebilir.
Kendimize duyduğumuz saygıyla yoğrulduğumuz halde, yapay bir gururla, bize cehennem azabı yaşatan kendimize duyduğumuz nefret arasında savruluruz.
Sayfa 15 - SELKitabı okuyor
Öyleyse, insanın kendini tanınmasının amacı sırf yapmış olmak için yapılan bir şey değildir. Kendini tanımak doğal gelişmenin güçlerini özgürleştirmenin bir aracıdır.
Gerçek anlamda gelişebilmesinin tek yolu kendi sorumluluğunu üstlenmesidir.
Reklam
İnsanın kendisine karşı dürüst olmadıkça; etkin ve üretken olmadıkça; öteki insanlara dayanışma ruhu içinde bir bağ kurmadıkça insan olma potansiyelini tümüyle geliştirmeyeceği açıktır.
"Gurur, çok çeşitli yollardan sevginin düşmanıdır."
Sayfa 122
Nasıl ve ne soruları nedenden; şimdi ve burada, geçmişin yeniden kurgulanmasından daha fazla öncelik kazanır.
Kendimize duyduğumuz saygıyla yoğrulduğumuz halde, yapay bir gururla, bize cehennem azabı yaşatan kendimize duyduğumuz nefret arasında savruluruz.
Reklam
İnsanın kendisine karşı dürüst olmadıkça; etkin ve üretken olmadıkça; öteki insanlarla dayanışma ruhu içinde bir bağ kurmadıkça insan olma potansiyelini tümüyle geliştiremeyeceği açıktır.
Sayfa 23
“Kendimizi sevmediğimiz sürece, muhtemelen öteki insanların da bizi sevmediklerine inanabiliriz ve doğal olarak her türlü sevgi göstergesinden kuşku duymak zorunda kalırız.”
Sayfa 65 - Sel yayıncılıkKitabı okudu
_Şeytanla anlaşmak, yani Nevrotik kişinin kendi benliğinden vazgeçmesi, ruhunu satmasına karşılık gelmektedir. Psikiyatride bunu "kişinin kendine yabancılaşması" olarak adlandırıyoruz. Tıpkı bellek kaybı ve kişiliksizleşmede olduğu gibi kişi, kimlik duygusunu yitirmiş, kendine aidiyeti kalmamıştır. Sanki bir sis bulutu icindeymiş gibi
“Ortamdaki kişiler kendi nevrozlarına o denli gömülmüşlerdir ki çocuğu sevemezler, hatta onu gerçekte olduğu benzersiz bir kişi olarak göremezler; ona yönelik tutumları kendi nevrotik ihtiyaçları ve tepkileriyle belirlenir”
289 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.