Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Okul ve Toplum

John Dewey

Okul ve Toplum Gönderileri

Okul ve Toplum kitaplarını, Okul ve Toplum sözleri ve alıntılarını, Okul ve Toplum yazarlarını, Okul ve Toplum yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Horace Mann'ın dediği gibi "Bir şeyin büyümesi, bin kez yenilenmesine bedeldir."
Olayları ve gerçekleri görmezlikten gelmek o kadar kişisel bir iştir ki doğal olarak insanı bencilliğe sevk eder.
Reklam
. Feodal oligarşiyi, biçimi ne kadar değişirse değişsin, yeniden kurmak için her zaman iş başında olan güçlere yalnızca özgür ve sürekli eğitim karşı koyabilir. Demokrasi her nesilde yeniden doğmak zorundadır ve eğitim onun ebesidir. . . .
. Tüm demokrasilerin eğitime yüksek değer vermesi tesadüf değildir; eğitim onların ilk bakımı ve kalıcı sorumluluğu olmuştur. Fırsat eşitliği ancak eğitim yoluyla bir deyimden daha fazlası olabilir. . . .
"...sadece alışkanlık, görenek veya adet olan her şey bilinçsiz ve yararsız bir sonuca ulaşmaya adaydır."
Sayfa 106Kitabı okudu
136 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın cümleleri oldukça uzun, dili de ağır. Belki de çeviriden kaynaklı bilemiyorum ama bazı yerleri anlamakta zorlandım, anlamadım geçtim bazen de. Belki de benden kaynaklıdır. Sakin bir kafada okumak gerekiyor. Yine de alacağım mesajları aldım. Eğitimde bir dev olarak gördüğüm John Dewey'in yaklaşık yüz yıl öncesinde yazdıklarını, günümüz Türkiye eğitim sisteminin içindeki biri olarak değerlendirme şansı buldum. Çok bir değişim yokmuş ne yazık ki.. Ne diyelim belki bir gün olur..
Okul ve Toplum
Okul ve ToplumJohn Dewey · Pegem Yayınları · 2017161 okunma
Reklam
Uygarlikta meydana gelen gelişmeler insanı doğaya karşı acıklı bir bağlılık derecesinden kurtaran ve ona doğa güçlerini nasıl kendi amaçlarıyla birlikte çalıştırabileceğini ilham eden zekânın belirtileri sayesinde ortaya çıkmıştır. Çocuğun şimdi içinde yaşadığı sosyal dünya o kadar zengin ve dolgundur ki, bunun neye yol açtığını, arkasında ne kadar çaba ve düşünce bulunduğunu anlaması kolay değildir .
Sayfa 120
Tartışmayı bu şüphe ve ayrılık konusu olan maddeleri belirli bir soruna dönüştürerek kullanmak, çocuğa asıl karışık ve güç olan yönü hissettirmek; sonra güçlüğün aşılması için düşünmesine, uygun fikirleri aramasına ve sonuçta sorunu çözme konusunda kendi zihinsel kaynaklarına başvurmasına yardımcı olmak... İşte bütün bunlar açık bir zihinsel gelişim belirtisidir.
Sayfa 116
Düşünme bir engele, zorluğa karşı koymak, onu yenmek için en iyi yolları arama ihtiyacından doğarak ulaşılacak sonuç hakkında planlar kurmak, hayal etmek, atılacak adımları ve bunlarin sıra ve düzenlerini belirlemek işlerine doğru gider.
Sayfa 107
Çünkü her savurganlık, organizasyon eksikliğinin sonucudur. İyi bir organizasyon, tasarruftan ve eldeki imkân ve araç gereçlerden en verimli şekilde yararlanmaktan geçer. Konumuz para ve eşya savurganlığı değildir; bu da önemlidir. Ancak birinci derecede önemli olan insan hayatının savurganlığıdır. Çocukların yetersiz ve hatalı yetiştirme nedeniyle okuldan sonraki zamanlarının, dolayısıyla hayatlarının savurganlık edilmesidir. (S.59) ... Çocuk açısından bakıldığında okuldaki en büyük kayıp, çocuğun okul dışında kazandığı bilgi ve deneyimden okulda tam ve serbest bir şekilde yararlanamaması, diğer taraftan da okulda öğrenmekte olduğu şeyleri günlük hayatında uygulamayı başaramamasıdır. Okulun eksik yönü işte budur; onun hayattan soyutlanmasıdır. (S.65)
Sayfa 59
Reklam
Bu satırların 1900lerin başlarında yazılmış olduğunu bilmek ve günümüzde de tam olarak bu noktada olduğumuzu görmek... "Bunun yanında, değişik yetenekleri ve ihtiyaçları tespit için hiçbir sebep ve fırsat yoktur. Belirli bir nitelik ve nicelikte hazırlanmış sonuçlar vardır. Bütün çocuklar bunları belirli bir zamanda öğreneceklerdir. İşte
Sayfa 43
Günümüzde bilginin yapısı da değişmiştir. Bilginin hareketsiz bir katı madde olduğu görüşü zamanımızın ruhu ile açıklanamaz. Bilgi artık hareketsiz bir katı madde değildir; akıcı ve hareketli bir sıvıdır, toplumun bütün olayları içerisinde bizzat hareket halindedir.
Sayfa 37
Eflatun (Platon/Aristokles) kitaplarının birinde esiri, yaptığı işlerde kendi fikirlerini değil; başkalarının fikirlerini ifade eden insan diye tanımlıyor.
Sayfa 35
İşte düşünce, bu karışıklığa son verme, yeni bir düzen kurma, yeni düzene uyum sağlama ve yeni bir zihinsel alışkanlık meydana getirme işidir.
Sayfa 14
94 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.