Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fazerlerin, Kuvvet Alanlarının, Işınlamanın ve Zamanda Yolculuğun Dünyasına Yapılan Bilimsel Bir Keşif Gezisi

Olanaksızın Fiziği

Michio Kaku

Olanaksızın Fiziği Sözleri ve Alıntıları

Olanaksızın Fiziği sözleri ve alıntılarını, Olanaksızın Fiziği kitap alıntılarını, Olanaksızın Fiziği en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir çağda dünya görüşü olan şeyler, bir sonrakı çağda saçmalıklara dönüşmüş, dünün ahmaklığı ise yarının bilgeliği olmuştur.
Eğer karşımızdaki insan bizim inandıklarımıza inanmıyorsa onun bir çatlak olduğunu söyleriz, iş biter. Yani günümüzde öyle olur demek istiyorum, çünkü artık onu (Orta Çağ’da olduğu gibi) yakamayız. - MARK TWAIN
Reklam
Fizikçi John Wheeler, ''İki  yüz yıl önce herhangi bir kişiye 'Yaşamın nasıl ortaya çıktığını günün birinde anlayabilir miyiz?' diye sorarsanız 'Saçma! Olanaksız!' yanıtı alırdınız. Ben de 'Evrenin nasıl ortaya çıktığını günün birinde anlayabilir miyiz?' sorusu karşısında aynı duyguya kapılıyorum' diyerek ilk ''olanaksız'' soruya ilişkin yorumunu belirtmektedir.
Sayfa 320 - Odtü Yayıncılık
Önümüzdeki otuz yıl içinde günlerden bir gün, dünya üzerindeki en akıllı şeylerden biri oluşumuz çok sessizce sona erecektir.
Olanaksızı göz ardı etmenin sorumluluğu, bize aittir. 1920’lerde ve 1930’larda modern roket biliminin kurucusu olan Robert Goddard, roketlerin dış uzaya asla çıkamayacağını düşünenlerin yoğun eleştirileri ile karşılaşmıştı. Bunlar, onun uğraşlarını alaycı bir üslupla Goddard’ın Çılgınlığı şeklinde adlandırmaktaydılar. 1921 yılında New York Times editörleri, Dr. Goddard’ın çalışmalarını yerden yere vuruyorlardı: “Profesör Goddard, etki ile tepki arasındaki farkı ve tepki doğurmak için vakumdan daha iyi bir şeye ihtiyaç olduğunu bilmemektedir. Görünüşe göre, her gün liselerde kepçeler dolusu verilmekte olan temel bilgilerden yoksundur.” Editörler çok sinirliydi, çünkü dış uzayda tepkiye yol açacak hava bulunmadığı için roketler olanaksızdı. Ne yazık ki Goddarg’ın “olanaksız” roketlerinin ne anlama geldiğini anlayan bir devlet başkanı vardı -Adolf Hitler. II. Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın olanaksız ölçüde gelişmiş V2 roketleri ile sürdürdüğü bombardıman, Londra’ya ölüm ve yıkım yağdırıyor, onu neredeyse dize getiriyordu.
ODTÜ YayıncılıkKitabı okudu
Bir bakımdan kütleçekimi dalgaları var olmak zorundadır. Bunu görebilmek için şu çok eski soruyu aklınızdan geçirin: Güneş birdenbire ortadan kaybolursa ne olur? Newton'a bakılırsa, bunun etkilerini derhal hissederdik. Dünya derhal yörüngeden çıkar ve karanlığa gömülürdü. Bunun nedeni Newton'un kütleçekimi yasasının hızı dikkate almaması, dolayısıyla kuvvetlerin evrene ani olarak etki etmesidir. Fakat Einstein'e  göre hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez, dolayısıyla Güneş'in ortadan kalkışına ilişkin bilginin Dünya'ya ulaşması sekiz dakika sürecektir. Diğer bir deyişle Güneş'ten küre şeklinde bir ''şok dalgası'' çıkacak ve zamanı gelince Dünya'ya çarpacaktır. Bu kütleçekimi dalgaları küresinin dışında sanki Güneş normal bir şekilde parlıyormuş gibi görünecektir, çünkü Güneş'in kaybolmasına dair bilgi Dünya'ya ulaşmamış olacaktır. Bu kütleçekimi dalgaları küresinin içinde Güneş çoktan yok olmuş olacaktır, çünkü kütleçekimi dalgalarının genişleyen şok dalgası, ışık hızında yol almaktadır. Kütleçekimi dalgalarının neden var olması gerektiğini anlamak için bir başka yol da büyük bir çarşafı gözümüzde canlandırmaktır. Einstein'e göre uzay-zaman, kavisli bir çarşaf gibi çarpıtılabilen veya esnetilebilen bir dokudur. Eğer bir çarşafı tutup hızla sallayacak olursak, dalgaların çarşaf yüzeyi boyunca tanımlı bir hızda hareket ettiğini görürüz. Aynı şekilde kütleçekimi dalgaları da uzay-zamanın dokusu üzerinde yol alan dalgalar olarak düşünülebilir.
Sayfa 322 - Odtü Yayıncılık
Reklam
Vah vah
En yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri, 4 ışık yılından daha uzaktır. Sıradan kimyasal tepkimeli roketler, mevcut uzay programının gözbebekleri, saatte 65.000 kilometreye zar zor ulaşabilmektedir. Bu hızla yalnızca en yakın yıldıza ulaşmak bile 70.000 yıl sürecektir.
I. Tanınmış, fakat yaşı ilerlemiş bir bilim insanı bir şeyin mümkün olduğunu söylediği zaman hemen hemen kesinlikle haklıdır. Bir şeyin olanaksız olduğunu söylediği zaman, çok büyük bir olasılıkla yanılmaktadır. II. Mümkün olanların sınırlarını keşfetmenin tek yolu, onları aşıp azıcık olanaksızın içine doğru girmektir. III. Yeterince gelişmiş hiçbir teknolojiyi sihirden ayırt etmek mümkün değildir. - ARTHUR C. CLARKE'IN ÜÇ YASASI
Sayfa 3 - Odtü Yayıncılık
Evrende ya yalnızız, ya da değiliz. Her ikisi de korkutucu birer düşünce. ARTHUR C. CLARKE
Sayfa 142 - ODTÜ Yayıncılık.
Bir zamanlar Sir William Osler'ın söylediği gibi " Bir çağda dünya görüşü olan şeyler, bir sonraki çağda saçmalıklara dönüşmüş, dünün ahmaklığı ise yarının bilgeliği olmuştur. "
628 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.