Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Oluşum Süreci İçinde Sanatın Tarihi

Nazan İpşiroğlu

Oluşum Süreci İçinde Sanatın Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Oluşum Süreci İçinde Sanatın Tarihi sözleri ve alıntılarını, Oluşum Süreci İçinde Sanatın Tarihi kitap alıntılarını, Oluşum Süreci İçinde Sanatın Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan kendini tanıdıkça, varlığındaki olanakları bir bir ortaya çıkarmaya başlıyor.
"Tanrı aşkındır.Gerçi o her yerdedir, her şeyi görür, ama insan gözü onu göremez.Suret alan tanrılar, düzmece tanrılardır, putlardır ve bunlara tapanları Allah bağışlamaz."
Reklam
Kur'an da, Tevrat'ta olduğu gibi, resmi yasaklayan bir ayet yoktur.Kur'an'ın kesinlikle yasakladığı putlardır.Hadis, canlı varlıkların resmini yapanların, Allah'la boy ölçüşmeye kalktıkları için kötü kişi olduklarını söyler ve bu gibilerin kiyamet günü, yaptıkları tasvirlere can vermek zorunda kalacaklarını, bunu başaramayacaklarını için de cehennem azabı çekeceklerini bildirir.
Tanrı - kral inancı, devlet gücünü elinde tutanın yüceltilerek tanrılaştırılmasıydı. Buna karşılık insanın, insan olarak yüceltilmesi ve tanrıların insanlaştırılması ilk olarak Yunan dünyasında oluyor. Kuşkusuz
İnsanlar her şeyi başka başka gözler, başka başka düşüncelerle görürler; fikir ayrılıklarının nedeni budur. Montaigne
İsa'nın tasviri yapılmamıştı. Bu yüzden ilk İsa tasvirleri tartışma konusu oluyor. Görünüşü hakkında, İncillerde yeterli bilgi yoktu. Sanatçılar, dört İncil' de onun kişiliği ve hayatı üzerine anlatılanları göz-önünde tutarak ona biçim vermeye çalışıyorlar. Kişiliğinde pek çok niteliği toplaması, belli bir örnekte karar kılınmasını güçleştiriyordu. Başlangıçta, Roma İmparatorluğu topraklarında, belinde torbası, elinde değneği, yer yer dolaşıp vaizeden stoa'lı halk filozoflarının görünümü, İsa'ya uygun görülüyor (Christus Cynicus). Sonradan idealleştirilerek genç ve güzel Yunan Tanrısı Apollon'a benzetiliyor. Fakat bu da Hıristiyanlar arasında tepki uyandırınca, bu kez tek bir örnek üzerinde durmayıp ona türlü biçimler verilmeye başlanıyor: «Masum Çocuk», «Öğretici», «Kurtarıcı», «Çoban», ve nihayet Ravenna' da S. Vitalede gördüğümüz gibi «Christus İmparator» olarak tasvir ediliyor.
Reklam
Dostoyevski'nin «dünya tarihinde İsa'dan sonra yaratılan en güzel insan» diye tanımladığı Don Qyichotte bir idealisttir.
Sayfa 154Kitabı okudu
Leonardo'nun yaşamının sonuna doğru, «Üçlü Anna Grubu» nu yaptığı yıllarda, Roma' da iki genç sanatçıya büyük görevler veriliyor: Michelangelo Vatikan'da Sixtina kilisesinin tavan fresklerini, Raffaello Papa'nın özel kitaplığının duvar resimlerini yapmayı Üzerlerine alıyorlar. XV. yüzyıl sanatçıları, Sixtina'nın duvarlarını Musa ve İsa'nın yaşam öyküleriyle süslemişlerdi. Michelangelo, tavanı evrenin ve insanın yaradılışıyla ilgili menkibeler, Tevrat'ta adı geçen peygamberler, sibiller, sonradan esir diye adlandırılan delikanlı figürleriyle donatıyor.
Buddha'nın öğretisine göre, hayatın kaynağı ve özü «evrensel acı» dır. Bu dünyada her şey, eninde sonunda acıya dönüşecektir. Bu acı, dünyaya gelmekle başladığına göre, daha yaşarken dünya bağlarından kurtulmaya bakmalı. Bunu sağlayacak tek yol «Meditation»dur. Meditasyon, dünya bağlarından sıyrılıp ona uzaktan bakma, dünyayı seyretme demektir. Buddha, «doğa olmanın korkunç, fakat doğaya uzaktan bakmanın (seyretmenin) o ölçüde güzel olduğunu» söylerken bunu dile getiriyor.
gerçekten akıl ve iradenin katılmadığı, salt bilinçaltı mekanizmasının ürünü olan bir sanattan söz edilebilir mi?
Sayfa 188Kitabı okudu
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.