Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kafası Karışmış Okur ve Modern Roman

Orhan Pamuk'u Okumak

Yıldız Ecevit

Orhan Pamuk'u Okumak Gönderileri

Orhan Pamuk'u Okumak kitaplarını, Orhan Pamuk'u Okumak sözleri ve alıntılarını, Orhan Pamuk'u Okumak yazarlarını, Orhan Pamuk'u Okumak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Parçalanmış, bütünlüğü bozulmuş ve belirsizleşmiş gerçekliği ona uygun biçim öğeleri aracılığıyla dile getirmek ister çağdaş romancı; artık gerçeği yansıtmak için, dış gerçekle örtüşen bir öykü anlatmanın yeterli olmadığını bilmektedir; gerçeği, dış dünyada değil iç dünyada, bilinçte, bilinçdışında arar.
Geleneksel romanın okuru rahatlatan bir başka özelliği ise, kendinden emin, her şeyi bilen, güçlü bir anlatıcının metinde­ki başat varlığıydı. Anlattığı öykünün ipleri elinde olan bu an­latıcı, yaşamın anlamına ışık tutmaya çalışır, kahramanlarını yönlendirdiği gibi okurunu da yönlendirirdi. Geleneksel okur tipinin desteğiydi, dayanağıydı o; okurunu elinden tutar, bil­mesi gerekenleri ona anlatarak romanın dünyasında dolaştırır­dı. Okurun, metnin içinde kaybolması, metni tümüyle anlamaması pek olası değildi.
Reklam
Özellikle 19. yüzyıl gerçekçi romanının, nerede, ne zaman ve ne­den sorularına açık bir yanıt oluşturan biçim/içerik dokusu, Newton fiziğinin edebiyat estetiğindeki uzantısı görünümün­deydi. Geleneksel roman yapısı pozitivist bir mantığın ürünüy­dü. Okura yabancı gelmeyen bir öyküleme türüydü bu.
Gelecekte ne olacağını bilmiyorum ama şu anda yaşadığımız dünya çok haksız, çok acımasız, çok zalim bir dünya.
"Hayat metinlerle beslenir, sonra tekrar hayata dönüşür ve bu ilişki kabaca şimdi söylediğim gibi, hayat ve metin olarak da birbirinden kopmuş değildir. Iç içedir. Ama bunlar sürekli birbirlerini zenginleştirerek, değiştirerek, başkalaştırarak ilerlerler."
"Yaşamın metinlerden yapılmış olduğu, "görüşündedir Orhan Pamuk:
Reklam
Gerçeğin teknolojik aygıtlar -TV, radyo, video, fotoğraf, film- aracılığıyla ikinci elden yaşandığı, insanların imajların ardından koşup, pop-starlara benzemek için görüntü ve davranışlarını değiştirdiği bir çağdır içinde yaşadığımız yüzyıl.
"Kara Kitap"ta Orhan Pamuk, "her şeyin her şeyi taklit ettiği, bütün hikayelerin ve insanların kendilerinden başka şeylerin taklidi ve aslı olduğu ve bütün hikayelerin başka hikayelere açıldığı [bir} dünya"dan (KK. 153) söz eder. Özde, içinde yaşadığımız dünyanın gerçeğidir bu.
78 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.