Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı İmparatorluğu Tarihi

Robert Mantran

Osmanlı İmparatorluğu Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı İmparatorluğu Tarihi sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu Tarihi kitap alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
II.Abdülhamid ve Hilafet Ögesi:
Bu anlayış, Papalık'a yakın bir kurum haline getiriyordu halifeliği ve Yıldız da İslam'ın bir tür Vatikan'ı oluyordu.
Sayfa 660Kitabı okudu
Devşirme Sistemi'nin Arka Planı:
Bu dönmeler, Türk kökenli halkal hiçbir bağları olmadığından ve bir Osmanlı ortamında canlılığını hala sürdüren aşiret ya da klan geleneklerinden bütünüyle koptukları için, ancak Osmanlı hanedanına sadık kalarak bir gelecek umudunda olabilirlerdi.
Sayfa 148Kitabı okudu
Reklam
Osmanlı'da Hukuk'un İkiliği
Osmanlı Devleti'nde bu ikilik pek açıktır. Hristiyanlığı fethe çıkan bir devletin kendi yasal dayanaklarının epeyece bir bölümünü ondan çekip alması, gariptir. Sultanları böylesi bir siyasete götüren etkenlerden biri, yenilen halkların hukukuna kök salmış kimi gelenekleri bozmama isteği oldu kuşkusuz; bunu yaparken, daha az muhalefetle karşılaşacakları umudu içindeydiler.
Sayfa 147Kitabı okudu
Genç Osman'ın Katledilmesi.
Böylece, bir sultan bir başkaldırının kurbanıdır ilk kez. Bu olay, devlet içindeki güçlerini görüp rahatlatır yeniçerileri kuşkusuz ve idare ile orduda her türlü reform girişimini de durdurur. Ayrıca, şuna da tanıklık eder bu: Sultan, hiç de kutsal ve dokunulmaz değildir artık!
Sayfa 288 - İş bankasıKitabı okudu
Sultan III.Ahmet (1703-1730) kültürlü bir kişiliktir; kadınlar, kuşlar ve çicekler karşısındaki tutkularını doyurmak amacıyla barış içinde yönetme isteğindedir açıkca; özellikle lalelere karşı öylesine hayranlığı olmuştur ki saltanatına "Lale Devri" adı verilmiştir.
Sayfa 335Kitabı okudu
Osmanlı İmparatorluğu
Süleyman'ın emrinde 1535 yılına doğru, on Müslüman ve altı Yahudi hekim bulunuyordu
Sayfa 223 - İş BankasıKitabı okudu
Reklam
Şark Meselesi
"Şark Meselesi" deyince 1774 (Küçük Kaynarca Antlaşması) ile 1923 (Lozan Antlaşması) arasında geçen olayların bütünü anlaşılır.
Sayfa 519 - İş bankasıKitabı okudu
"XIX. yüzyılda, Osmanlı yöneticileri, reformlar gerçekleştirmeye, devleti yenileştirip çağdaşlaştırmaya giriştiler. Kuşkusuz, çoğu kez kötü uygulandı bu reformlar; ancak, şu da bir gerçek ki, kimi büyük devletler, güçlü ve örgütlü bir devletin yeniden ortaya çıkmasını görmek istemiyorlardı ve Osmanlı Hükümeti'nin çabalarını, onu askeri anlaşmazlıkların içine iterek, başkaldırıları (Sırplar, Bulgarlar, Ermeniler, Lübnanlılar) kışkırtarak, ülkelere el koyarak ya da onların bütünden ayrılmalarını destekleyip kolaylaştırarak engelliyorlardı... Osmanlılar, Avrupalıların saldırısına uğradılarsa, kusuru baştan aşağı Avrupalıların olmasa gerek bunun. Osmanlılar, birçok kez, gevşeklik, yetersizlik, uyumsuzluk gösterdiler; çünkü, belli bir üstünlük duygusuyla doluydular ve gerçekleri iyi görüp değerlendirmelerini engelledi bu onların... Kısaca, çoğu kez bütün eksiklikler, bütün rezillikler kendisinden bilinip onlarla suçlanan, akıllarda kalan çehresi, 'Avrupa'nın hasta adamı' nın çehresi olan, ancak hekimlerin sağaltmaktan çok öldürmek için can attıkları, iyi bilinmeyen, değeri anlaşılmamış bir dünyanın üstündeki örtüyü kaldırıp aydınlığa çıkarmak oldu niyetimiz... *Okuyucu olarak şunu ilave etmek isterim: Karşılaştırmalı tarih okumayı sevenlere özellikle tavsiye ederim.
Sayfa 14
Osmanlı Batılaşması
Devlet görevlileri ve eşraf, Avrupa giysisi ile fesi kabul ederler. (Aslında bu tür bir giysi, 1829'da görevliler için zorunlu kılınmıştır.) Fransız dili, kültürün simgesi olur;
Sayfa 563 - İş bankasıKitabı okudu
Yunus Emre
Osmanlı İmparatorluğu'nda ortodoks ya da hak mezhep dışı, birçok mistik tarikatların derinden derine saygı duyduğu Yunus Emre, günümzde, cumhuriyetçi ve laik Türkiye'de de övülüp yüceltilir.
Sayfa 872Kitabı okudu
17 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.