Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu

İlber Ortaylı

Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu kitap alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Alman subayların da Türk dilini öğrenemeyip, Türkiye'yi tanımamaları ve tanımamakta ısrar edişleri onların başarısızlık ve sevimsizliklerinin en önemli nedenlerindendir.
Türkiye Almanya'nın iktisadi, siyasi, askerî nüfuz alanına girdi, ama gerçek Alman kültürünü değil, yüzeydeki Alman kültürünü, daha doğrusu Alman propagandasını tanıdı.
Sayfa 90
Reklam
Berlin kongresi'nden sonra ağır bir darbe yiyen ve tarihi dönüm noktasına gelen Osmanlı İmparatorluğu yöneticilerinin büyük devletler arasında Almanya yakınlık duymalarının nedenini Avrupa büyüklerin dış politikalarındaki ilkeleri yöneldikleri etki alanlarının Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşama şansına son verecek biçimde değişmesidir.
Sayfa 46 - kronikKitabı okudu
Yıkımın eşiğinde olan ve tebaasının hayat güvenliği ve refahını sağlamaktan aciz İmparatorluk; bütün dünyada ezilen Müslümanları kurtarmak ve onlara önderlik etmek gibi göstermelik bir ideolojiye sığındı.
Umutlarını Almanya'ya ve Kayzer Wilhelm'e bağlayan sadece Sultan Abdülhamid değildi. Hattâ o tedbirli bir tutum içinde idi denebilir. Ülkenin birçok çevresinde Almanya yeni bir kurtarıcı olarak düşünülüyordu.
Sayfa 81
Alman sanayiinin çağın ölçüleri içinde önemli gelişmeler kaydetmesinde demiryolu yatırımlarının payının İngiltere ve ABD'ye oranla daha fazla oluşunun rolü büyüktür.
Sayfa 28
Reklam
Büyük devletlerin demiryolu kavgası her seferinde Osmanlı mümkünden dilim dilim verilen ödünlerle bir sonuca bağlanıyordu.
Sayfa 146
Alman subayların uygunsuz hareketleri hatta Türk neferlerin Alman Subaylar tarafından dönmesi gibi olaylar örtbas ediliyordu.
Sayfa 110 - kronikKitabı okudu
Osmanlı İmparatorluğu geri kalmış bir denizciliğe sahipti ve ciddi bir modernleşme, maalesef reform için Almanya donanmasından subay getirilmekle başarılamadı.
Sayfa 108Kitabı okudu
İmparatorluğu fiziki olarak parçalamak isteyen İngiltere, Fransa ve Rusya karşısında, tarihinin son sayfaları yazılan Osmanlı İmparatorluğu'nun paniğe kapılması ve Almanya'ya kapılarını açması kaçınılmaz görünüyordu.
Sayfa 49
Reklam
Herzl burada bilinen o meşhur teklifi, Filistin'e Girit’in benzeri özerk bir statü verilmesi ve Yahudi göçüne göz yumulması karşılığı, Osmanlı borçlarının ödenmesi için teşebbüse geçecekleri teklifini yapmıştı. II. Abdülhamid bu teklif üzerine, “Yahudi milletine karşı derin bir sempatisi olduğunu, ancak bu isteklerini yerine getirirse büyük devletlerle, özellikle Rusya ile başlarının derde gireceği, meseleyi nazırlarla tartışması gerektiği” cevabını verdi.
Sayfa 167 - Kronik Kitap
Bizzat Sultan Abdülhamid; " giden paşazadelerin askerlik mesleğini öğreneceklerine, eğlence ve sefahat ile vakit geçirdiklerini sonra da gelip kendini beğenmiş bir tavırla arkadaşlarını ve ihtiyar komutanlarını küçümsediklerini " itiraf etmektedir.
Almanya kolonisiz, aç bir ülkeydi; ihtiyacı olan tahılı, sebzeyi, petrolü Anadolu'nun kıraç ovalarında ve uzak Mezopotamya'dan sağlamak zorunda idi.
"İlkel tarım ekonomisine dayalı bir ülke, besleyemeyeceği bir demiryolu sistemine teminat akçesi ödeyerek günden güne harap olacaktır."
Sayfa 129Kitabı okudu
İmparatorluk Almanyası sıcak denizlere, etkisi altına aldığı Osmanlı ülkelerinden geçireceği demiryoluyla inmeyi planlıyordu.
Sayfa 126
117 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.