Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı - İnsanlığın Son Adası

Mustafa Armağan

Osmanlı - İnsanlığın Son Adası Gönderileri

Osmanlı - İnsanlığın Son Adası kitaplarını, Osmanlı - İnsanlığın Son Adası sözleri ve alıntılarını, Osmanlı - İnsanlığın Son Adası yazarlarını, Osmanlı - İnsanlığın Son Adası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Tarih ve şuur olarak değişmemiz lazımdır.Bizim battığımız,çürüdüğümüz,çöktüğümüz falan yoktur .Senelerce bu memlekette hem sağda hem solda insanlara tarihte bu öğretiliyor.Batmak;bunun kadar manasız,bunun kadar gerçekle teması olmayan ,indi bir yorum,üstelik de tahripkar bir yorum yoktur...Hiç bir şekilde battığımız falan yoktur.Biz diriyiz.Daima değişiyoruz ,daima değişen dünya şartlarına kendimizi uydurmaya çalışıyoruz ve daima öncü olmak için de kavga ediyoruz"İlber Ortaylı
Reklam
Tarihi, bugünü anlamlandırmak için okuruz.
İnsanoğlu, geçmişi zaten bildiğini veya birileri tarafından zaten bilindiğini varsayar. Onun gözünde bugün ve özellikle gelecektir meçhullerle dolu olan. Oysa geçmiş de en az gelecek kadar 'beyaz bölgeler'le doludur. Bu bakımdan fütüroloji ile akrabadır tarih. Bu yüzden, geçmişi anlamanın fazileti, bugünü ve geleceği anlamaya sıkı sıkıya kenetlenmiş durumdadır. Öyleyse Braudel'le birlikte gür bir sesle haykıralım: Tarihi, bugünü anlamlandırmak için okuruz. (Başka türlü tarihin herhangi bir cazibesi olabilir miydi bizim için?) Tarihin ağırlığını veya yükünü her an sırtında hisseden bugünümüzü anlamlandırabilmek için de dünya tarihine doğru kapsamlı bir seferberlik ilan etmek zorundayız. Dolayısıyla bugünkü sorunlarımızın arka planını oluşturan Osmanlı tarihini doğru anlamak, kendimizi doğru anlamak, bugünümüzü ve kimliğimizi asli mahiyeti içinde kavramak için gereklidir. Üstelik Osmanlı tarihinin anlaşılması, yalnız bizim için değil, Balkanlar, Avrupa ve Ortadoğu'nun tarihini anlamak için, giderek Avrasya'nın, hatta modern dünyanın tarihini anlamak için de vazgeçilmez bir önem taşımaktadır.
“Modernlik”
Biz modernliği kendimizle bir hesaplaşma ve yüzleşme çabası olarak almadık. Modern olmayı, geleneği ve kendimizi (yüzümüzü) silme ve süpürüp atma pratiği zannettik ve geleneğimizle rahatça yüzleşemediğimiz ve onunla hesaplaşamadığımız içindir ki, modernliğimiz köklerinden mahrum kaldı. Kökleşemedi bir türlü. Gelenek tard edildi ve modernlik bir başka alanda bağımsız olarak dikilmeye çalışıldı. Ama nafile! Modernlik her zaman bir geleneğin içinden fışkırır oysa. Bu anlamda Hodgson'ın, "Eğer modernliği geçmişten kopuş anlamında alacaksak, Batı kültürleri geleneksel, Batılı olmayan kültürler ise moderndir" mealindeki şık tesbiti, yerindedir.
368 syf.
9/10 puan verdi
Tarihi Süzgeç!!!
Osmanlı Tarihi benim dünyam için deniz deryadır..Ne kadar denizde gezerseniz hem üstünde, hem altında üstündeki güzellikleri temaşa ede ede bitiremezsiniz, her seferinde yeni bir olay ile karşılaşmanız mümkündür. O kadar tarihi yazı belge dergi kitap film video izledim ve her seferinde yeni bir bilgi öğrendim diyebilirim..Tarihi karşılaştırmalı olarak okumak gerekir, körü körüne değil.. Taassubu bir kenara bırakıp okuduğunuzu anlamaya sonrasında da bir süzgeçten geçirip sonrasında da damıtarak elde etmek kanaati bende hasıl oldu.. Yazarın bir çok eserini tetkik ettim..İlk kitaplarından birisi. İlginç anektodlar mevcuttur. Ben beğendim herkese de tavsiye ediyorum..
Osmanlı - İnsanlığın Son Adası
Osmanlı - İnsanlığın Son AdasıMustafa Armağan · Timaş · 2010168 okunma
"Sultan Hamid'in Rûhaniyetinden İstimdat"
Neredesin Şevketli Sultan Hamid Han Feryadım varır mı arigahına Ölüm uykusundan bir lahza uyan Şu nankör milletin bak günahına.. Tarihler ismini andığı zaman Sana hak verecek hey koca sultan Bizdik utanmadan iftira atan Asrın en siyasi padişahına...
Reklam
İlber Ortaylı
Konuşmak, dinlemek bugün bile yaygındır Türkiye'de. Yazarsın yazarsın okumazlar. Konuşmak lâzımdır.
Derinlere Bakmak!!!
İşte bu derinlere daldığı günlerden birinde Nietzsche'nin "Uzun süre uçuruma bakarsan, uçurum da senin içine bakar " sözüyle sarsılır.
Kemalist tarih yazımı Osmanlı'nın Yükselme dönemiyle Özdeşleştiriyor!!!
İlber Ortaylı kendisiyle yaptığım bir konuşmada mealen şunları söylemişti: " Cumhuriyet'in yöneticileri ve tarihçilerinin Osmanlı'nın gerilemiş olmasına neden karşı olduklarını hâlâ çözebilmiş değilim. Bu bizim "gerilemer" dediğimiz dönem, aynı zamanda Batılılaşma ve modernleşme dönemi değil mi? Peki, Cumhuriyet'i kuranlar da Batılılaşmayı, hem radikal bir şekilde savunup uygulamadılar mı? O halde bugün gerileme dönemi dediğimiz dönem, Cumhuriyet'e giden yolları döşenmiş olması hasebiyle takdir edilmeli değil midir?
Reklam
Haritalar Emperyalizme Hizmet Eder!!!
Avustralya'nın 1650'lerdeki erken modern haritalarda Asya kıtasına ait olarak gösterilirken, emperyalizmin değişen çıkarları doğrultusunda 1770'lerden itibaren Pasifik'e ait bağımsız bir kıta yapıldığını söylemem yeterli olacaktır.
J.B. Harley
Haritalar, en az toplar ve savaş gemileri kadar emperyalizmin silahları olagelmiştir.
Heath W. Lowry
Osmanlıların büyüklüğünü şuradan da anlıyoruz: Herşeye açık, yeni fikirlere açık ve insanlara açık. Osmanlılar 600 sene ayakta tutan şey, vergi sistemi ve adalettir.
84 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.