Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Orduları 1300-1774

David Nicolle

Osmanlı Orduları 1300-1774 Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Orduları 1300-1774 sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Orduları 1300-1774 kitap alıntılarını, Osmanlı Orduları 1300-1774 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı ordusuyla yüzleşme talihsizliğini yaşayanlar, sanki ağız birliği etmişcesine, karşılaştıkları ordunun insan sayısına dair hakikatten fersahlarca uzak abartılı rakamlar vermişlerdi. Bu doğru olmamakla birlikte, Osmanlı orduları, en azından 14. Yüz-yıl ortasına değin, kendi halinde bir beyliğin sahip olabileceğinden çok daha fazla savaşçıyı sefere çıkarabiliyordu.
Inalcık hocama sevgilerle.
Mücahitlerin yaşadığı kardeşlik dünyası, Batı şövalyeliği kadar açık seçik olmasa da, bunu andıran merasimlerle örülü bir cemaat hayatını telkin ve aynı türden bir yoldaşlık hissini teşvik ediyordu.
Reklam
David bey burada; "tüfek icat edildi mertlik bozuldu" diyor.
El becerisine duyulan saygı öylesine büyüktü ki, ateşli silahlar gibi hantal ve kullanışsız araç gereçlerin Osmanlı savaşçıları nazarında ki itibarı yerlerde sürünüyordu.
"Ocakların mevcudunu, 13.000 tanesi yeniçeri olmak üzere, toplam 35.000 kişiye çıkaran I.Süleyman (1520-1566), kendisini de Birinci Yeniçeri Ortası'nın ilk neferi olarak kaydettirdi."
Sayfa 23 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Osmanlılar, ilk ve belki de en can yakıcı askerî başarısızlıklarını Hıristiyan Avrupa'nın elbirliğiyle çıkardığı müttefik donanmalarla baş edemediklerinde tatmışlardı. Eksiklikleri doğru tespit eden bir büyük reformcu amiral, Cezayir'den yetişme Mezemorta Hacı Hüseyin Paşa, Osmanlı donanmasının kürekli kadırgadan yelkenli kalyona ikircikli teknolojik geçiş sürecini kararlılıkla tamamına erdirdi ve 1701'de hazırladığı bahriye kanunnamesi ile değişimi kalıcılaştırdı.
Sayfa 52 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Havan topu, el bombası ve çeşitli yanıcı maddeler üreten humbaracılar ile kuşatma harekâtlarının en zahmetli kısmını teşkil eden siper kazma ve düşman istihkâmlarının altına tünel açma gibi mimarlık-mühendislik bilgisi gerektiren işleri yerine getiren lağımcılar, 1481 öncesinden beri Osmanlı ordusunda yer alıyorlardı ve Kapıkulu teşkilâtı bünyesindeki topçu ocağına bağlıydılar.
Sayfa 39 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
"Karasu vadisi boyunca ilerleyen Osman Bey, 1299'da Yenişehir'i ele geçirdi. Bu sayede ilk gerçek başkentlerine ulaşan Osmanlılar, Marmara denizinin bereketli sahillerine hâkim bir devlet olarak tarih sahnesine çıktılar."
Sayfa 8 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Osmanlı askerî taktikleri başlangıçta Türkmen savaş geleneklerinin bir uzantısından ibaretti: Düşman saflarını okçu süvarilerin usandırıcı taciz atışlarıyla karıştırıp hasım düzenini yitirdiği anda öldürücü darbeyi indirmek."
Sayfa 10 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Seferberlik çağrısı çıktığında om sipahiden biri asayiş ve düzeni sağlamak için evde kalıyordu. Orduya katılmak için yola çıkanlar, çeribaşı, subaşı ve alaybeyinin komutasındaki kıtalar halinde bir araya geliyorlardı."
Sayfa 27 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Macarlarla yapılan savaşlar (1440-43) esnasında bazı yeniçeriler ateşli silahlara geçtiler. Memlûkler karşısında Adana ve Tarsus civarında alınan yenilgiler (1485-91), daha fazla yeniçeriye tüfek dağıtılmasına yol açtı."
Sayfa 23 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
36 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.