Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Orduları 1300-1774

David Nicolle

Osmanlı Orduları 1300-1774 Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Orduları 1300-1774 sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Orduları 1300-1774 kitap alıntılarını, Osmanlı Orduları 1300-1774 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
16. yüzyıl sonlarındaki Batılı komutanlar, kendi piyadelerinin Osmanlı muadillerinden daha iyi olduğuna inandıkları halde Türk sipahisinin emsalsiz olduğunu söylüyorlardı. Osmanlılarla aynı muharebe meydanına düşmüş batılı orduların geliştirdiği bütün askerî yenilikler, yeniçeri değil, sipahi tehdidini savuşturma ihtiyacını yansıtıyordu.
Sayfa 27 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Batılılar, belli ki eşi benzerine rastlamadıkları üstün disiplinleri nedeniyle yeniçerileri öve öve bitirmeseler de; Osmanlı "klasik çağ" ordularında muharebenin düğümünü çözen esas unsur sipahiydi.
Sayfa 13 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ateşli silahlar, 16. yüzyıl ortalarından itibaren reaya, yani vergi mükellefi sıradan halk arasında önü alınamaz bir şekilde yayılmaya başladı. Bariz bir savunma içgüdüsüyle davranan Osmanlı devleti, avam tabakasının silahlanmasını önlemek için elinden geleni yapsa da, nihayet davanın kaybedildiğini anlayıp çareyi tüfekli Türk köylülerini orduya yazmakta buldu.
Sayfa 33 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
"Akıncı birlikleri, iştirak ettikleri seferlerde orduya öncülük eder; düşman arazisinin içlerine akınlar düzenleyip halkın yüreğine korku salar ve düşman kuvvetlerin irtibatını keserlerdi."
Sayfa 28 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Osmanlı hükümdarı sultan unvanını alana kadar kimse bir taneden fazla tuğ taşımazdı. Daha sonraları, sultan kendine dört vezirlere üç, beylerbeyine iki ve sancakbeylerine bir adet tuğ taşıma hakkı bahşetti."
Sayfa 18 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Türk savaşçılarının özellikle rağbet ettiği dört tür kılıç vardı: Acem ustaların yaptığından daha düz, daha kısa ve geniş ağızlı süvari kılıcı; bazen çift ağızlı dövülen kısa ve nispeten düz palyoş; sivri uçlu Acem şemşîr kılıcı ve Türk savaşçılarla özdeşleşmiş, ters kavisli kısa bir namlusu bulunan balçaksız yatağan.
Sayfa 44 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
Çifti çubuğu terk edip piyade neferi olma hevesiyle ortaya çıkan köylülerin kitleler halinde yeniçeri saflarına sızdığı günlerde, yeniçerilerin askerî etkinliği anlaşılır biçimde azalıyordu. 1582'den itibaren devşirme kanunuyla ilgisi olmayan yeniçeri çocukları ve bambaşka etnik kimliklerden gelen hür Müslümanlar, yeniçeri ocağına resmen girme hakkı kazandılar.
Sayfa 25 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
"Müsellem ve yayalar, başlangıçta geçimlerini nakit maaşla sağladıkları halde, I.Murad devrinden itibaren (1359) gördükleri askerî hizmet karşılığında tımar arazisiyle ödüllendirilmeye başlandılar."
Sayfa 19 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı ordusunun kadim ve emektar Türkmen göçebe savaşçıları, devlet hazinesinden para almak yerine kısmetlerine düşen ganimetle yetinmeyi kabul edip bir sefere gönüllü olduklarında 'akıncı' ismini alıyor; bir aşiret kıtası halinde topluca Osmanlı hizmetine girdiklerinde ise 'Yörük' diye anılıyorlardı.
Sayfa 18 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Osmanlı idaresi Hıristiyan ve Yahudi cemaatlerin gönlünü hoş tutmasını biliyordu. Bosna'nın katliam mağduru Bogomil kitleleri topluca İslama geçerken, Katolik zulmünden bunalan ekser Balkan Ortodoksları, Osmanlıları kurtarıcı olarak bağrına basmıştı.
Sayfa 10 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
36 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.