Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlıda Toprak Mülkiyeti ve Ticari Tarım

Çağlar Keyder

Osmanlıda Toprak Mülkiyeti ve Ticari Tarım Hakkında

Osmanlıda Toprak Mülkiyeti ve Ticari Tarım konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
2
Okunma
2
Beğeni
521
Görüntülenme

Hakkında

Osmanlı ekonomisinin kendine özgü niteliğini anlamak, Osmanlı mirasını anlamanın önkoşuludur. Osmanlı tarihinin küçük köylü işletmelerinden küresel üretim ve ticaret ağlarına doğru evrilişi ve miri toprakların özel mülkiyete dönüşüp dönüşmediği günümüzün en çok tartışılan konularından biridir ve odağında Osmanlı'ya özgü "çiftlik" vardır.Halil İnalcık, Gilles Veinstein, Suraiya Faroqhi, Huri İslamoğlu, Elena Frangakis-Syrett, Tosun Arıcanlı, Reşat Kasaba, Dina Rızk Khoury ve Linda Schilcher'ın araştırmaları Osmanlı tarımındaki dönüşüm üzerinde duruyor. Ortaya çıkan yeni yapılar ayan, mültezim, tüccar ve tefecilerin, toprağı ailecek işleyen doğrudan üreticiler üzerinde çeşitli derecelerde, ama dolaylı bir denetim kurabilmelerine izin vermişti. Yine de, sahip oldukları toprakları genişletmeleri, köylülüğü serfleştirmeleri ve büyük tarımsal işletmeler kurmaları hiçbir zaman mümkün olmadı.
Çevirmen:
Zeynep Altok
Zeynep Altok
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 34 dk.Sayfa Sayısı: 232Basım Tarihi: 2000Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt YayınlarıOrijinal Adı: Landholding and Commercial Agriculture in the Middle East
ISBN: 9789753330824Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Çağlar Keyder
Çağlar KeyderYazar · 13 kitap
Berkeley'de, Kaliforniya Üniversitesi'nde Ekonomi Tarihi alanında doktora yaptı. 1982'ye kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde ders verdi. Halen Boğaziçi Üniversitesi ve New York Eyalet Üniversitesi'nde öğretim üyesidir. Tarihsel sosyoloji, kent sosyolojisi, ekonomi politik, sosyal politikalar ve hukuk sosyolojisi alanlarında çalışmaktadır. Yapıtları arasında Emperyalizm, Azgelişmişlik ve Türkiye (Birikim, 1976),Dünya Ekonomisi İçinde Türkiye, 1923-1929 (Yurt, 1982), Toplumsal Tarih Çalışmaları (Dost, 1983), Türkiye'de Devlet ve Sınıflar (Verso, 1987; İletişim, 1990), Ulusal Kalkınmacılığın İflası (Metis, 1993), İstanbul Küresel ile Yerel Arasında (Metis, 2000) ve Memalik-i Osmaniye'den Avrupa Birliği'ne (İletişim, 2003) bulunmaktadır. Ayrıca Mısır ve Türkiye'de Sosyo-ekonomik Dönüşümler, Orta Doğu Tarihinde Ticari Tarım, 1838 Antlaşmasının Etkisi, Doğu Akdeniz'de Liman Şehirleri, Kalkınmacılık Sonrası Dönemde Türkiye'de Kırsal Dönüşüm Eğilimleri ve Sosyal Politikalar konulu makaleleri yayımlanmıştır.