Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özgürlüğün Baş Dönmesi

Kemal Sayar

Özgürlüğün Baş Dönmesi Sözleri ve Alıntıları

Özgürlüğün Baş Dönmesi sözleri ve alıntılarını, Özgürlüğün Baş Dönmesi kitap alıntılarını, Özgürlüğün Baş Dönmesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Biz dede ve ninelerimizden farklıyız, bizim torunlarımız da muhtemelen bizden farklı olacak. Daha fazla maddeci, daha az empatik ve insanlar arası ilişkilerde daha az duyarlı bir öznellik yaratan değişim ...
Geleneksel toplumların kişisi, diğer insanlara bedensel, ruhsal ya da manevi anlamda yakın yaşayan kişiydi. Böylesi bir toplumda karar veren ve eyleme geçen bir ‘iç benlik’ fikrini anlaşılır bulmak güçtür: Kişinin kim olduğu, tarihi, çevresi, akrabaları, vazifeleri gibi dış etkenler tarafından belirlenmektedir.
Reklam
Özgürlüğü insan gelişiminin amacı olarak tanımlayan düşünür, özgürlükle insanın önünde serili imkânlara atıf yapmaktadır. İnsan önünde yeni imkânlar bulabilen, bu imkânları değerlendiren, onları gerçekleştirebilen kişidir. Her imkânın gerçekleşmesinde anksiyete saklı olarak vardır. İmkân yani yapabilirim’ gerçekleşmeden önce, ara durak anksiyetedir. Anksiyete, Kierkegaard’a göre özgürlü- ğün başdönmesi’dir.
Ölüm bize varlığın ertelenemeyeceğini hatırlatır, insan ölümle yüzleşecek kadar şanslıysa, hayatı bir imkân, ölümü de imkânın artık mümkün olmaması olarak değerlendirebilir ve hayatını son anına dek değiştirebileceğini fark eder.
Ne kadar kısa olursa olsun, hayatım, benden daha büyük olan, benden daha önce gelen ve ne kadar uzun yaşarsam yaşayayım ben ömrümü tamamladıktan sonra da sürecek bir varlığın kalıcılığına az da olsa katkıda bulunmuşsa, boş ya da anlamsız geçmemiş demektir; ölümlü hayata ölümsüz bir rol bahşeden şey, işte bu katkıdır.”
“Sahip olduğun şeyler, sonunda sana sahip olmaya başlar."
Dövüş Kulübü Filmi
Reklam
Hayat ancak onun dışında bir şey tarafından anlama kavuşturulabilir çünkü ancak onun dışında bir şeye hayatımı bağlayabilirim. Ancak ‘Mutlak İyiye bağlanmakla sonlu iyiliklerin önemi azalır ve varoluşun sorusuna cevap verebiliriz.
Başlatması kadar bitirmesi de,kurması kadar yıkması da kolay olan ailenin,onu meydana getirenlerden daha uzun süreceğine güvenilemiyor artık. Sonsuzluğa uzanan bu köprü de,üzerinde yürüyen bu insanlar kadar kırılgan hatta belki onlardan daha kısa ömürlü…
Toplumsal baskılar egoyu işgal ettikçe, büyümek ve olgunluğa erişmek giderek daha müşkül bir hâl almıştır. İmgeyle gerçeğin birbirine karıştığı bu dünyda gerçekliği düşlemden, gerçekte ne olduğumuzu tükettiğimiz ürünlerin bize olduğumuzu söylediği şeyden ayırmak zorlaşmaktadır
Büyük şair Yahya Kemal’in dediği gibi, “İnsan bu âlemde hayâl ettiği müddetçe yaşar.”
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.