Özgürlük Yanılsaması Rousseau ve Marx

Yıldız Silier

Özgürlük Yanılsaması Rousseau ve Marx Sözleri ve Alıntıları

Özgürlük Yanılsaması Rousseau ve Marx sözleri ve alıntılarını, Özgürlük Yanılsaması Rousseau ve Marx kitap alıntılarını, Özgürlük Yanılsaması Rousseau ve Marx en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Orwell kitapları yasaklayacak olanlardan korkuyordu. Huxley'in korkusunun kaynağında kimse kitap okumayı istemeyeceğinden, kitapları yasaklamanın gerekmeyeceği vardı. Orwell bizi bilgisiz bırakacaklardan, Huxley ise insanları pasifliğe ve bencilliğe sürükleyecek kadar enformasyon yağmuruna tutacak olanlardan korkuyordu. Orwell hakikatin bizden gizlenmesinden, Huxley ise gerçeklerin umursamazlıkla karşılanmasından korkuyordu...... 1984'te insanlar acı çekmeyle tehdit edilerek kontrol altına alınıyordu; Cesur Yeni Dünya'da ise baştan çıkarıcı, gönül çelici eğlencelerle hazza boğularak.
Diyalektik yöntemin modern kurucusu Hegel olsa da, tez-antitez-sentez basit şeması ne Hegel, ne de Marx'a aittir. Bu şema doğrusal bir gelişmeyi çağrıştırır; oysa diyalektik gelişme sarmal biçimli bir yükselişi, geçmişi kapsayıp aşma hareketini belirtir.
Sayfa 105 - İnsan Olmaya DairKitabı okudu
Reklam
“Çoğumuz özgürlük ve mutluluğu arzulasak bile yanlış yerlerde ararız. Mutlu olmanın yolu şan, şöhret, para sahibi olmaktan geçmez. Özgürlük ise kişinin korunaklı bir özel alana sahip olması ve bunu gitgide genişletmesiyle elde edilemez. Çünkü mutluluk ve özgürlüğü böyle kavrayan birisi için daima ''ben'' ile ''ötekiler'' arasında bir zıtlık olacaktır. Mutlu olmanın yolunu kendini ''ötekiler''e beğendirmek, ya da ''ötekiler'' üzerinde güç sahibi olmak, özgürlüğün yolunu ise ''ötekiler''in giremeyeceği mekânlara sahip olmak, onların yapamayacaklarını yapmak, gidemeyecekleri yerlere gidebilmek olarak görür. Böylece, mutluluk ve özgürlüğün yolu ''ötekileri'' bir araç olarak kullanıp, kendi egosunu tatmin etmeye indirgenir. Oysa gerçek özgürlük ve mutluluğun kaynağı öncelikle kişinin kendisini iyi tanımasından, hem yeteneklerinin, hem de zaaflarının farkına varıp, buna uygun yaşamasından geçer. Kendine özgü kişisel ihtiyaçlarının farkına varabilmesi belirli toplumsal olanaklara bağlıdır. Örneğin, herkesin birbiriyle rekabete zorlandığı, her an işsizlik tehlikesinin olduğu bir düzende, kişinin genellikle hayatının anlamını sorgulamaya, kendini keşfetmeye ve geliştirmeye fırsatı olmaz.” . .
Rousseau'ya göre kötülüklerin kaynağı insan doğasında değil, uygarlığın getirdiği eşitsizlikler, rekabet ve yıkıcı hırslardaydı.
Sayfa 52
Marx'a göre insanın yetenekleri tarih boyunca geliştiği için, arzularının artması da hem doğal, hem iyidir. Değişik arzulara sahip biri, kendini gerçekleştirme yolunda büyük bir adım atmıştır. Karşılayamadığı arzuları nedeniyle acı çekmek ya da hayal kırıklığına uğramak, kendini gerçekleştirmeye çalışmasının bedeli değil midir? Acı ve hayal kırıklığını azaltmanın en garantili stratejisi hiçbir risk almamak, aşık olmamak, yeni şeyler denememek, kabuğuna çekilmek olduğundan, hayatın hem acı hem tatlı yanlarının tadını çıkarıp, ikisinin de gerekli olduğunu kavramamız bence çok önemli. Rousseau'daki acıdan kaçış temasına karşı bir panzehir olarak, Nietzsche'nin ''Seni öldüremeyen, güçlendirir'' aforizmasını anımsamakta yarar var.
Sayfa 65 - MarxKitabı okudu
Paulo Coelho, çok satan romanı Simyacı'da şöyle der: "Gözümüzün önünde büyük hazineler olduğu hâlde asla göremeyiz onları. Peki neden bilir misin? Çünkü insanlar hazineye inanmazlar.... unutma ki yüreğin, hazinenin bulunduğu yerdedir." Böylece insanın hep uzaklarda aradığı mutluluğun aslında kişinin kendi içinde, yüreğinde olduğunu ve gönül sesimize kayıtsız, inançsız ve umutsuz kaldıkça da arayışımızın beyhude olduğunu vurgular.
Sayfa 15
Reklam
547 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.