Peygamberlerin Vasıfları ve İsmet Sıfatı

Melikşah Sezen

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şunu evvelce ve açıkça ortaya koymak gerekir ki peygamberler beşer olmaktan müstağni değillerdir fakat beşer içerisinde alelade mevkide de değillerdir. Onlar beşer üstü değil, beşerin üstünüdürler. 
Tevrat, Allah ile güreşen ve yenilmeyen bir peygamber tasavvuru sunarken, İncil ise Allah ile akrabalık münasebeti içerisinde bir peygamberden haber vermektedir. Dolayısıyla muharref bu dinlerin peygamber tasavvuru ile ayetlerinde hakka isabet eden bir numune kalmamıştır denilebilir. Peygamberleri doğru anlama, onların vasıflarını doğru bilme noktasında birincil ve sahih kaynak şüphesiz Kur'ân'dır.
Reklam
İmam Ebû Mansur el-Mâturîdî'ye göre ismet; 'kulları kendi iradeleriyle hayırlı işleri yapmaya sevk ve kötü işlerden meneden ilahî bir inayettir.'
şia şaşırtmıyor
Şiî mütekellimlere göre imamlar da peygamberler gibi ismet sıfatıyla muttasıftırlar. Meselenin buraya taşınması sadece lafzî bir ayrılık değil itikadî bir farklılaşmayı doğurmaktadır. Nitekim onlara göre imamların ismetini inkâr etmek, onları tanımamayı; onları tanımamak ise küfrü gerektirir.
İmam-ı Âzam Ebû Hanife'nin el-Fıkhu'l-Ekber'inde "Peygamberlerin hepsi de -salât ve selâm olsun- küçük, büyük günah, küfür ve çirkin hallerden münezzehtirler. Fakat onlardan sürçme ve hata vaki olmuştur." ifadeleriyle ismet sıfatına dair süregelen kabulü tespit mümkündür.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.