Picasso Sözleri ve Alıntıları

Picasso sözleri ve alıntılarını, Picasso kitap alıntılarını, Picasso en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hiçbir sanatkar bu konuda açıklık getirmediği için kübizmin ne olduğu, bununla ne yapılmak istendiği, -bugün bile- yeterince bilinmemektedir. Genel kanıya göre, kübizm ile yapıta yeni bir dinamizm gelmiş. Ünlü sanat eleştirmeni Kahnweiller'ın kanısına göre, dış ve iç dünyalara yeni yorumlar getirilmiş. Resim sanatı dış dünyanın aynası olmaktan kurtarılmış. Sanatkarların bilinci devreye girmiş, yapıla daha çok müdahale edilmiş. Görünürden çok, bilinenler, anılar, salt olan ve dış renkler değil; iç renkler, organlar, gözlerin gördüklerinin ötesinde diğer olgular, şimdiki zamanın yanına geçmiş ve gelecek zamanlar da yapıtta gösterilmeye çalışılmış. Bedensel ve ruhsal otopsi bulguları, bir tür ruhsal -bedensel topografi olarak- tuale yansıtılmış.
"Bir sanatçının ne olduğunu sanıyorsunuz. Bir ressamsa, gözlerinden; bir müzisyense, kulaklarından; bir ozansa, kalbinin tellerindeki lir'lerden; hatta bir boksörse, kaslarının gücünden başka bir şeyi olmayan bir budala mı? Tam tersi. Sanatkâr; ister acı, ister tatlı, isterse sıkıntılı olsun, bu dünyada olan biten şeyleri her zaman bilen ve bunlarla kendisini biçimlendiren siyasal bir varlıktır ... Benim bu davranışlarım, yaşamımın, çalışmalarımın mantıksal bir sonucudur... Resim sanatı, hiçbir zaman, salt basit bir haz ya da eğlence sanatı değildir ... Ben, renkler ve desenler yoluyla -bu silahlarımla- dünyayı ve insanları daha iyi tanımak istiyorum ... Resim, apartmanları süslemek için yapılmaz. O, düşmana karşı, savunucu ve saldırıcı bir savaş aracıdır..."
Reklam
Yüzyılımızda, Picasso'dan başka hiçbir sanatçının resimleri, bir yandan savaşın acılarını bu denli gözler önüne sererken, bir yandan da, insanlara alabildiğine umut vermemiştir.
Bu dönemde, kendi resimlerini de yapan Picasso özellikle gözlerini, dünyayı çok daha ayrıntılı görmek istercesine giderek abartılmış büyüklüklerde çizmiştir.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan nükleer yıkım tehlikesi, "bana salt sanatımla değil tüm varlığımla dövüşmek zorunda olduğumu gösterdi" diyen Picasso'nun yaşamının ve çalışmalarının temelini barış savaşımı oluşturmuş...
Daha anlaşılır şeyler bekleyenlere, “ben görsel değil, kavramsal resim yapıyorum” diyen Picasso’nun, savaşa, acıya, özgürlüklerin barbarca bastırılmak istenişine karşı duyduğu olağanüstü -ancak estetize edilmiş- kin ve nefret sloganlaştırılmış, şematik biçimlerin çok bilinen çizgilerini bozmuş, onlara tarihsel evrimlerinin bu aşamasında yüklendikleri görevlere yöndeş yeni nitelikler katmış, yeni boyutlarda kavramlaştırmıştır.
Sayfa 61
Reklam
28 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.