Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Platon'a Rağmen

Adriana Cavarero
Mitler ve mitsel figürler ne anlatır bize? Geriye, başlangıca, kökene gittiğimizde neyle karşılaşırız? Belki de ataerkil düzenin evrensel küstahlığının altında yatan ilk cinayet, ana katlidir karşımıza çıkan. İşte Cavarero bu kitapta tam da mitlerden ve mitsel figürlerden etkilenişimizin ufkunu, hem romantik bir nostaljiden hem de eril sembolik düzenin tek anlamlılığından koparıp, bambaşka bir mecraya, dişil sembolik düzenin çok anlamlılığına açıyor. Dişil figürleri bağlamlarından söküp çalıyor. Böylece geride kalan yırtık kumaşın üzerinde, başlangıçta işlenmiş olan suçu saklayan kavramsal örtünün düğümleri görünür hale geliyor. Mitsel kadın figürlere dair geleneksel okumayı bu şekilde tersyüz ederken, dokuma tezgâhının başındaki Penelope’ye atfedilen edilgenliği, eril düzenden farklı bir zaman ve ritimle kurulan etkin bir varoluşa çeviriyor. Tıpkı Thales’e kahkahalarla gülen çekici Trakyalı kadına atfedilen düşünce yoksunluğunu, “şimdi ve burada” üzerine, dünyevi olanı düşünmeye çevirmesi gibi. Ya da Demeter ve Diotima’yı, yaşamı ölümle değil doğumla anlamlı kılan, ölümün kederiyle değil doğumun neşesiyle kuran dişil bir bakış açısıyla yorumlaması gibi. Böylelikle Cavarero bu mitsel kadın figürleri dişil bir bakış açısıyla yeniden sahiplenmenin ve cinsel farkın içkin düzleminde olumlamanın ufkunu açıyor. Bu ufukta sonsuzluk sonlulukla, ölüm yaşamla, düşünce pratikle ve ilahi olan dünyevi olanla buluşup bedenleşiyor.
Yazar:
Adriana Cavarero
Adriana Cavarero
Çevirmen:
Bilge Tanrısever
Bilge Tanrısever
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: 2017Yayınevi: Otonom Yayıncılık
ISBN: 9789756056875Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Dokuduğunu sökerek kendisini zorlayan taliplerine, dönen Odiseus'u tanımayarak (tanımak istemediği için erkini tanımayarak) ona, kocasına karşı çıkan Penelope'nin, kahkahasıyla filozofa ve ataerkinin kendisini erkeğin "alt" kümesi olarak görüp sınırladığı alana meydan okuyan Trakyalı kadın hizmetçinin (kahkahalarımızı yankılamaya devam), hükmeden ana tanrıça mitinden, boyun eğdirilmiş Demeter mitine, anne ve kız arasındaki çatışmanın bir erkek eliyle (erkek denetimiyle) kesintiye uğratılmasının, yani yaşam doğum döngüsünün örselenmesinin, kadına onu edilgen tohum taşıyıcı görmekten kaynaklı, kürtaj hakkı tanımama hadsizliğini, Platon'un Diotima anlatısındaki bilge kadın figürüne neden ihtiyaç duyduğunu öğrenmek için okunması gereken bir kitap. Özellikle Penelope bölümü ele alınmalı.
Platon'a Rağmen
Platon'a RağmenAdriana Cavarero · Otonom Yayıncılık · 201720 okunma
Reklam
176 syf.
10/10 puan verdi
Platon'un eserlerinden seçilmiş alıntıların üzerinden Platon döneminde felsefede kadının yerinin incelendiği bir eser. Konu başlı başına ele alınmamışlığıyla kitabı paha biçilemez kılıyor. Cavarero, Platon'un savlarına mitlerde geçen ve Platon'un saldırdığı kadınların üzerinden cevap niteliğinde bir eser ortaya koymuş. Az okunan, zor bulunan bu eserin varlığının fark edilmesi gerekiyor.
Platon'a Rağmen
Platon'a RağmenAdriana Cavarero · Otonom Yayıncılık · 201720 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.