Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar

Engin Geçtan

Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar Sözleri ve Alıntıları

Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar sözleri ve alıntılarını, Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar kitap alıntılarını, Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Psikodinamik psikiyatri
Ağır bir zorlanma yaşamakta olan insan başlıca iki sorunla karşılaşır : Yeni duruma uyum sağlamak için gerekli çabayı göstermek ve psikolojik dağılmaya karşı kendini korumak. Birinci grup güçlükler çabaya yönelik davranışlarla, ikinci grup sorunlar ise savunmaya yönelik davranışlarla çözümlenmeye çalışılır. İki tür savunmaya yönelik mekanizmadan söz edilebilir. Birinci grup, ağlama ve sürekli konuşmalarda olduğu gibi psikolojik onarım mekanizmalarıdır. İkinci grup, canımızı sıkan bir durumu yadsımaya çalışma ya da davranışımızı haklı gösterecek bir neden bulma gibi, insanı psikolojik zedelenmeye ya da değerini yitirmeye karşı koruyan "ego" savunma mekanizmalarıdır. Bu mekanizmalar organizmanın psikolojik bütünlüğünü ve dengesini korumayı amaçlar.
Sayfa 63 - Metis yayınlarıKitabı okudu
İnsan, olmak istediğini olabildiği ve yapmak istediğini yapabildiği kadar kendisini iyi hisseder.
Reklam
Kimi insanda sevgi kazanma çabası, yerini zorlanımlı bir boyun eğme tutumuna bırakır.
Sayfa 101Kitabı okudu
Çevresindekilerin aşırı beklentileri sonucu yaşından büyük davranan çocuk da, "yaşına göre çabuk olgunlaşmış" olarak beğeniyle karşılanır. Çocukluğunu yaşamaktan vazgeçmek zorunda bırakılmış olmasının onda yarattığı anksiyete görmezlikten gelinir.
Çevresinde "iyi" insan izlenimi bırakmak için çaba gösterme, nevrotik insanın sevgi kazanma yollarından biridir.
Sayfa 100Kitabı okudu
Narsisizm kendini sevmeyi değil, kendine yabancılaşmayı simgeler.
Sayfa 270Kitabı okudu
Reklam
Kendimize verdiğimiz değeri sürdürebilmek için hepimiz diğer insanlardan onay ve anlayış bekleriz.
"iyi" insan, diğer insanlara olduğu gibi kendisine karşı da iyi olan kişidir.
Sayfa 100Kitabı okudu
Sevgiye ve kabul edilmeye duyulan ihtiyaç arttıkça, red­dedilmeye duyarlık ve alınganlık tepkileri de o denli yoğun olur. Bazı insanlarda bu duygu öyle yoğundur ki, diğer insanlar tara­ fından kendilerine verilen değeri ve gösterilen yakınlığı kabulle­nemez ya da psikoz sınırlarını zorlayan, mantık dışı bir duyarlık gösterirler. Bu tür tepkileri sürekli olarak gösteren kişilerde para­noid eğilimlerin varlığından söz edilir. Örneğin, yoğun eksiklik duyguları içinde yaşayan bir kişi, olumlu bir niteliğinden ötürü takdir edildiğinde kendisiyle alay ediliyormuş duygusuna kapılır ve ezikliğinin yarattığı düşmanlık duygularını, çevreden kendisi­ne yönelmiş gibi yaşar. Bu nedenle, paranoid kişi çevresindeki in­sanların davranışlarını ve sözlerini yanlış yorumlama eğiliminde­dir.
Bazı insanlar ya sürekli bir şeyler vererek kendilerini kabul ettirme ya da tam karşıtı, diğer insanlarla ilişkilerinde asalak bir yaşantı sürdürme eğilimindedirler.
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
Aile ve benzeri gruplarla özdeş­leşmenin zayıflaması ve yarışmaya yönelik çağdaş toplum, insa­nın yalnızlığını artırmıştır. Çağdaş kültürlerde, ün, başarı, üstün­lük ve kusursuzluğa verilen önem sonucu, insanın kimlik kavra­mı da bu tür beklentileri ne oranda karşılayabildiğine göre tanım­lanmaktadır. Bir kuşak için geçerli olan değerlerin bir sonraki ku­şağın yararlanabileceği ölçüde dayanıklı olmaması, insanı sorum­luluk ve özgürlüğüyle ilgili çeşitli sorunlarla karşı karşıya bırak­maktadır. Kendisine yol gösterecek bir rehberden yoksun kalması bir yana, seçimlerini çoğu kez birbiriyle çatışan değerlere göre yapmaya zorlanmaktadır.
Karşı-tepki oluşturma mekanizmasının sayısiz örneklerini çev­remizde bulabiliriz: Açık saçık yayınlara aşırı tepki gösteren kişi, kendi cinsel dürtülerini denetimde güçlük çekmekte olabilir, adam öldürme suçlarının idam cezasıyla karşılanması gereğini savunan bir diğeri kendi saldırgan dürtülerine engel koymakta olabilir, komşusunun bir erkekle ilişki kurmasını kıyasıya eleştİiren bir kadın gerçekte bu duruma imrenmiş olabilir, sürekli sal­dırgan davranışlarda bulunan biri, insanlardan korktuğu için böyle tepkiler geliştirmiş olabilir.
Kendini sevmeyen insan diğerlerini, başkalarını sevmeyen insan kendini sevemez.
Duygusal tepkiler vermeyen, az konuşan ve konuştuğunda önemli görünen şeyler söyleyen kişiler olgun sayılir. Bu görüntünün gerisindeki korku ve gerçek benliğinden farklı bir kişilik imgesini sürdürme çabası çoğu kez fark edilmez.
İnsanlar yaşam boyu karşılaştıkları düş kırıklıkları sonucu, beklentilerini belirli sınırlar içinde tutmayı öğrenirler; olmasını istedikleri olay çok yakınlaştığında bile umut duygularını frenler, zamansız bir kutlamaya girişmekten çekinirler.
Sayfa 102Kitabı okudu
1.294 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.