Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Romanın Şimdiki Zamanı

Semih Gümüş

Romanın Şimdiki Zamanı Gönderileri

Romanın Şimdiki Zamanı kitaplarını, Romanın Şimdiki Zamanı sözleri ve alıntılarını, Romanın Şimdiki Zamanı yazarlarını, Romanın Şimdiki Zamanı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
176 syf.
4/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Selam sevgili okur! Kitap okurken daha detaylı ve daha nitelikli bir okuma yapmak için eserleri farklı açılardan ele almayı, farklı yönlerine dikkat etmeyi öğrenmek benim gibi hoşunuza gidiyorsa bu kitabı çok seversiniz. Semih Gümüş'e ait Romanın Şimdiki Zamanı adlı eser sayesinde burada yer alan romanları ele almanın da ötesinde kendi okumalarınızda da nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Öte yandan farklı türlerde, farklı dönemlere ait eserleri Semih Gümüş gözü ile inceleme, onun eleştirilerini size sunuyor. Ben keyif alarak ve en önemlisi öğrenerek okudum. Elbette her yazılana katılmadım ancak bu ufak bir ayrıntı. Bir de sonlara doğru aynı yazarın bir iki kitabını ele almış olmasını anlamsız buldum belki başka bir yazara yer verilebilirdi. Günün sonunda oldukça öğretici ve akıcı olduğunu söyleyebiliriz. Herkese keyifli okumalar dilerim İsterseniz YouTube kanalıma da bakabilirsiniz. youtube.com/c/EL%C4%B0FBEGE...
Romanın Şimdiki Zamanı
Romanın Şimdiki ZamanıSemih Gümüş · Can Yayınları · 202326 okunma
Roman mı, anlatı mı, ya da şiir mi, deneme mi? Yazınsal bir metin hangi terimle anlatıldığı önemli mi? Bu tür arayışlarımız zaman zaman oldu ama insanın kişiliğini adı nasıl belirlemezse, bir metin niteliğini de onu hangi adla tanımladığımız anlatmaz elbette.
Reklam
Dünya ağrısı, iç sızısı, melankoli, ne dersek diyelim, insanın hayatla kurduğu bir ilişki biçimi değil. İnsanın iradesinden bağımsız, onunla hayat arasına girmiş, iki yanı gösteren ama birinden öbürüne geçişi önleyen saydam bir duvardır.
Yalnızca yazma tutkusuna bağlı ve bundan ötesinin nereye vardığını önemsemeyen yazarlık tutumu, çok arayıp sık bulamadığımızdır. Onu nerede görürsek sıkıca tutmalıyız ki elimizdekinden olmayalım.
Evet, edebiyat asıl olarak sevinçlerden değil acılardan, sorunsuzluktan değil sorunlardan, mutluluktan değil mutsuzluktan doğar.
Sayfa 166 - Can yayınları 2014Kitabı okudu
Yaşar Kemal üstüne ne yazılsa eksiklik duygumuz silinmez. Onunla ilgili yazılanların yazılması gerekenlerin ne kadarı olduğunu düşünmek bile edebiyatımızın bir yüzünün gölgede kalmaya mahkûm olduğunu gösterir. Oysa yaklaşık altmış yıl boyunca çoktan bir milyonu geçmiş..
Sayfa 28 - Can yayınları 2014Kitabı okudu
Reklam
"Orhan Pamuk, yazarın büyük olması için okurun da büyük olması gerektiğini belirtir."
Sayfa 16 - Can yayınları 2014Kitabı okudu
Yaratıcı yazıyı kalıplara sığdırmayı edebiyata edilmiş büyük bir haksızlık olarak görmeye başladığımdan beri, okuduğu yapıtı Batı'dan aldığı akımlara, yöntemlere göre açıklamaya çalışan eleştiri anlayışından uzak durmayı da öğrendim. Edebiyatın da dışına düşmek olarak gördüğüm bu yaklaşımın edebiyat yapıtlarını gerçekten anladığını da sanmıyorum. Sonunda, romanları ve öyküleri verili bir kalıba sığdırmaya çalışan çabadan söz ediyoruz. Karşınızdaki yapıtın özellikleri ne olursa olsun, zorla her yapıtı o kalıba sığdırabilir, dolayısıyla sizin kalıbınızın biçimini almasını sağlayabilirsiniz.
Yazar, insanın yaşadığı tragedyayı ayrıntılarında keşfetmiyorsa, durduğu yerde kalacaktır.
Yaşar Kemal, onlarca romanı yazarken nasıl Türkçe kullanmışsa, yıllardan beri o Türkçenin kendine tam anlamıyla yeterli bir edebiyat dili olduğunu savunuyorum. Türkçenin olanakları zengin bir edebiyat olduğunu saptaması boşuna değildir. Yaşar Kemal’in sıradışı bir yaratıcılık düzeyine çıkardığı on bin sayfayı aşan yapıtı, Türkçenin yaşayan bir dil olduğunu gösterdiği gibi, köhnemiş anlayışlara gereksinim duymadığının da bildiğimiz en parlak örneğidir.
97 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.