Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Peri Psukhes

Ruh Üzerine

Aristoteles

Ruh Üzerine Gönderileri

Ruh Üzerine kitaplarını, Ruh Üzerine sözleri ve alıntılarını, Ruh Üzerine yazarlarını, Ruh Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fakat duyuların her biriyle ilineksel olarak duyum sadığımız ortak duyulurlara (örneğin harekete, durağanlığa, şekle, büyüklüğe, sayıya, birliğe) özgü olan özel bir duyu organı yok, nitekim bunların hepsini hareketle duyumsarız. Örneğin bir büyüklüğü duyumsarız. Dolayısıyla şekli de öyle, çünkü şekil de bir büyüklük. Durağan olanı hareket etmemesiyle, sayıyı sürekliliğin değillenmesiyle ve özel duyularla duyumsarız, çünkü her duyu tek bir şeyi duyumsar. O halde bunlara özgü, örneğin hare kete özgü özel bir duyunun olması belliki imkansız; yoksa durum bizim tadılır olanı gözle duyumsamamız gibi olurdu; oysa tadılır olanı gözle duyumsamamızın nedeni, o tatla o görüntüyü çakıştıkları sırada tanımış olmamızdan ötürü ikisine ilişkin duyumu muzun çakışmasıdır. Yoksa onları <yani ortak duyulurları> hiçbir zaman duyumsayamazdık, anca ilineksel olarak duyumsardık, örneğin Kleon'un oğlunu Kleon 'un oğlu olarak değil de beyaz olarak duyumsamamız gibi; oysa beyaz olanın Kleon'un oğlu olması ilineksel. Oysa ortak duyulurlara yönelik duyumuz ortak bir duyu, ilineksel bir duyu değil.
Sayfa 165Kitabı okudu
Duyu, duyulurların biçimlerini maddesiz kabul etme gücü olandır.
Sayfa 159Kitabı okudu
Reklam
Ne de olsa duyu organı bir şeyin etkisine maruz kaldığı zaman görme gerçekleşir.
Sayfa 129Kitabı okudu
"Duyulur olan", ikisi asli, biri ilineksel olmak üzere, üç anlama gelir. İki asli anlamından ilki, tek bir duyuya özeldir; ikincisi bütün duyulara ortaktır. "Özel duyulur" derken, başka bir duyu tarafından duyumsanmayı kabul etmeyen ve hak kında yanılgı kabul etmeyen duyulurları kastediyorum.
Sayfa 121Kitabı okudu
İşler haldeki duyum tek tek şeylere, bilgi ise tümellere yöneliktir ve bu tümeller bir şekilde ruhun kendisindedir. İşte bu yüzden biri ne zaman istese bir şeyi düşünmek onun elindedir, duyumsamaksa öyle değil; çünkü bir duyulurun hazır bulunması şart. Duyulur olanlara yönelik bilgilerde de durum böyledir ve nedeni aynıdır: Duyulur olanlar tek tek şeylerdir ve dışarıdandır.
Sayfa 121Kitabı okudu
Bilgiye sahip olan bilgiyi kullanır hale gelir, ama bu ya bir başkalaşma değildir (zira kendine ve yetkinliğe doğru bir ilerlemedir [ epidosis]) ya da başkalaşmanın farklı bir cinsidir.
Sayfa 119Kitabı okudu
Reklam
Ruhun onların niçini anlamında nedeni olduğu da açık: Akıl yaptığını bir şey için yaptığı gibi doğa da öyle yapar ve bu niçin onun amacıdır. Yaşayanlar bağlamında bu doğal olarak ruh, nitekim hayvan olsun bitki olsun canlılardaki tüm doğal cisimler ruhun organlarıdır -bunların niçini ruhtur. Ancak "bunun için" iki anlama gelir: "Bunun uğruna", bir de "bunun hesabına" .
Sayfa 109Kitabı okudu
Ruh yaşayan bedenin neden ve ilkesi, ama bunlar birçok anlama geliyor. Ruh daha önce ayrıştırdığımız üç anlamıyla nedendir: Ruhun canlı bedenlerin nedeni olması, hareketin kaynağı anlamında, ayrıca niçin [ta hou heneka] anlamında, bir de varlık anlamındadır. [12] Ruhun onların varlık anlamında nedeni olduğu açık: Varlık her şeyin var olmasının nedeni, yaşayanların var olması yaşamak, ruh da bunların nedeni ve ilkesi. Ayrıca yetkinlik gücül olanın biçimidir [logos].
Sayfa 107Kitabı okudu
Son olarak, çok az sayıda hayvan hesaplama [logismos] ve akıl yürütme gücüne sahip. Ne de olsa bozuluşa tabi olanlar arasında hesaplamaya sahip olanlar bütün öbürlerine de sahiptir, oysa öbürlerine sahip olanların hepsi hesaplamaya sahip değil, hatta bazılarında hayal gücü bile yok, bazıları da sırf hayal gücüyle yaşar. Teorik akıl ise başka bir tartışma. Ruh bağlamında bunların her birini tek tek tartışmak [logos] en uygunu, bu belli.
Sayfa 105Kitabı okudu
Ruhun bedensiz olmadığı ama bir beden de olmadığı görüşünü savunanlar güzel bir yargıda bulunuyorlar. Çünkü ruh bir beden değildir, bir bedenin bir şeyidir, bu yüzden bedende bulunur ama belli bir bedende bulunur-yani bizden öncekilerin yaptığı gibi, ruhu bir bedene uydurup sonra da ruhun hangi ve nasıl bir bedende bulunduğu meselesini belirsiz bırakmak olmaz; rastgele bir şeyin rastgele bir şeyi kabul ettiği görülmüş şey değil. Zaten olan bu, mantıklı da: Bir şeyin yetkinliği, o güce, yani uygun maddeye sahip olanın içinde ortaya çıkar doğal olarak. O halde ruh böyle olma gücüne sahip bir şeyin yetkinliği ve biçimidir [logos], söylenenlerden bu açık.
325 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.