Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkler'in İslamiyet'ten Önceki Dini

Şamanizm

Cemal Şener

Şamanizm Gönderileri

Şamanizm kitaplarını, Şamanizm sözleri ve alıntılarını, Şamanizm yazarlarını, Şamanizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gene yolunuz Ayvalık'a düşerse Sarmısaklı'daki Şeytan Tepesi 'ne mutlaka çıkın. Halk Şeytan Tepesi 'nde de şeytana dua ediyor. Şeytandan şefaat diliyor.
Sayfa 106 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Mum yakılması ve ateş yakılması
Mum yakılması ve ateş yakılması da eski Türk inançların­dandır. Bunun kökeni ateşin kutsal kabul edildiği dönemlere uzanır. Ateşe, suya, taşa, türbeye dua edilmesi, buralardan me­det beklenmesi eski inançlardan kalmadır. Ülkemizde sağlıklı bir gözlem, sayım vs. yapılsa; yatır, türbe , dergah, kutsal taşlar, mezar vs. ziyaretlerine giden insan sayısının camilere giden in­san sayısından kat kat fazla olduğu ortaya çıkar.
Sayfa 106 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Taşlara olan saygı:
Anadolu' da en büyük yerleşmeden en küçük yerleşme olan mezra ve komlara kadar her beldenin taş­larla ilgili yoğun inançları bulunuyor. Her köyün, mezranın en yüksek dağ tepeleri kutsaldır, ziyaret edilir. Hayatta iken sevi­len, sayılan kişiler vefat edince yüksek tepelere defn edilir ve o tepe kutsal mekan haline gelir. Anadolu'da; Dede Korkut'un, Hacı Bektaş Veli'nin, Bozatlı Hızır'ın, Hz. Ali 'nin atı Düldül 'ün ve Zülfükar'ının değmediği kaya, dağ, nehir yok gibidir.
Sayfa 105 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Mezartaşı...
Bu adet de eski Türk ve Orta Asya Mezopotam­ ya kültürlerinden kalmadır. Arap İslam ülkelerinde mezar taşına rastlanmaz. Mezarlara taş dikilmesi ve onun adeta bir görsel sa­nat haline gelmesi İslam coğrafyasında sadece Anadolu'da var­dır. Arap İslam ülkelerinde yoktur.
Sayfa 106 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Kırgız ve Kazak Şamanları ayinlerinde bağlamanın Orta Asya'daki biçimi olan kopuz çalarlar ve kopuz kutsal sayılır. Anadolu'da Alevi ceminde de dede veya zakir bağlamayı çal­mak için eline aldığında önce niyaz eder. Bağlama yerine koyu­lurken de gene niyaz edilerek yerine konulur. Anadolu Alevile­ri 'nin de Şamanlar'ın kopuza olduğu gibi bağlamaya saygıları çok yoğundur. Müzik aleti olarak bağlamayı kutsarlar. Bağlama­ ya; "telli Kuran" adı verilir.
Sayfa 96 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Anadolu'da dede olmanın en temel koşulu dede soyundan gelmektir. Şamanlar'da da Şaman olmanın temel koşullarından biri, Şaman'ın soyundan olmak gerekiyor. Demek ki, Şamanlık da, dedelikte esas olarak soya dayanan bir dinsel olgu.
Sayfa 96 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Anadolu Aleviliği 'nde dedelik kurumu ve işlevleri üstüne araştırma yapan Ali Yaman eski Türk kültüründeki din adamı olan Şaman ile Anadolu Aleviliği'ndeki din adamı olan Dedelik arasındaki ilişkiyi şöyle ifade ediyor. Dedelik kurumunun kökeni geleneksel bakış açısıyla soy konusuna dayanılarak salt İslam kaynaklı değerlendirmeye çalı­şılsa da, tarihsel ve sosyolojik veriler bunun doğru olmadığı yö­nündedir. Anadolu'da bugün yaygın olan saz geleneği kadınlı erkekli törenler ve bu törenlerde yapılan "sema" adı verilen din­sel danslar gibi "dedelik kurumu" da İslamiyet öncesi Türk top­ lumuna dayanmaktadır. Bunların kökenini salt İslamiyet içeri­ sinde aramak boşunadır. İslam'ın doğduğu yer olan Arabistan ve diğer İslam ülkelerinde ne sazı, ne kadınlı erkekli yapılan dinsel dans olan semahı, ne de kadınlı erkekli ibadet olan "cem" tören­lerini göremeyiz.
Sayfa 95 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Anadolu'daki "dedelik", Alevilik ve Bektaşiliğin yanı sıra Mevlevilik, Melamilik gibi bazı Sünni tarikatlarda da kavram olarak kullanılmaktadır. Dede bu adı geçen kurumlarda din bü­yüğü, ruhani önder olarak kabul edilmektedir.
Sayfa 95 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Anadolu'da dede, baba, abdal, gazi gibi benzer ad ve unvanlar­ da Orta Asya'daki misyonlarını sürdürmek için dergahlarını açıp 72 millete, 18 bin aleme seslenmeye başladılar. Anadolu'da oluşan; Hacı Bektaş Veliler, Abdal Musalar, Sarı Saltıklar, Tap­ tuk Emreler, Yunus Emreler bu coşkun ır m ağın Anadolu'daki kollandır.
Sayfa 94 - Etik YayınlarıKitabı okudu
X. yy.'da başlayan sufı akım Basra, Bağdat, Küfe , Semer­ kant gibi merkezlerde doğdu. İslam 'la birlikte gidilen yerlere ulaştı. İslam'ı sadece bu suf i anlayış değil, İslam öncesi, İran, Hint, Mısır, Yahudi, Hıristiyan ve Orta Asya kökenli inançlar da etkiledi. İslam tarihindeki; "V ahdet-i Vücut", "Enel Hak", "Ah­ met Yesevi Sufiliği", "Cüneyd Bağdadi, Beyazıt-i Bistami" gibi oluşumları suf i akımlar olarak sayabiliriz. Türkler arasında İsla­mı, Emevi İslam'ın resmi sözcüleri ve orduları yayamamışlar­ dır. Dinin şer-i kurallarını önemsemeyen dini suf ı ce yorumla­ yan, dini halkın benimseyeceği bir biçimde ifade eden ve halkın eski inançları ile yeni dini kaynaştıran sufiler yaymıştır. Göçebe ve yan göçebe Türkmenler'in yaşadığı bölgelere gezgin sufi dervişler tekkelerini açmış, halkı ocakları etrafında toplamışlar­ dır. Yani Türkler'in Müslümanlığı benimsemesinde esas olarak tasavvuf akımının ve onun yarattığı tarikat temsilcisi sufi derviş­ lerin etkili olduğunu görüyoruz.
Sayfa 94 - Etik YayınlarıKitabı okudu
80 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.