Dinden Uzaklaşmanın Hikayesi

Sekülerleşme

Volkan Ertit

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tüm dünyada heyecan uyandıran ABD'deki bu özgürlük mücadelesi kentli Siyahların babaları kendi anneleri gibi belli bir kırsal bölgeye hapsolmamaları nedeniyle gerçekleşmişti. ABD'nin Siyahları ikinci sınif vatandaş olarak gördüğü, onları otobüslerde Beyazlarla aynı yere oturtmadığı, Beyazlarla aynı tuvaleti kullandırtmadığı, Siyahların eğitim olanaklarını kısıtladığı yerleşik ve tutucu düzeni, ailelerine kıyasla daha mobil hâlde olan kentli siyahilerin mücadelesiyle yıkıldı. Amerika'daki irkçı düzene başkaldıran gençlerin ortak özelliklerinin kendi büyükbabalarına kıyasla daha mobil olmaları tesadüf değildi.
Sayfa 181Kitabı okudu
Söz konusu Avrupa Avrupa kökenli toplumlar ise, birbirinden bağımsız olmayan, farklı zamanlarda ortaya çıkmış olsalar da birbirlerinin ortaya çıkmasında tetikleyici olan yedi dinamik üzerinde durulması yanlış olmayacaktır: Rönesans (15. Yüzyıl), Protestan Reformu (16. Yüzyıl), mutlak monarşilerin ortaya çıkışı (16. ve 17. Yüzyıllar), Bilimsel Devrim (17. Yüzyıl), Aydınlanma Çağı (18. Yüzyıl), endüstriyel kapitalizm (18. Yüzyıl'ın ortasından 19. Yüzyıl ortasına kadar) be kentleşme (19. Yüzyıl). Bu tarihsel gelişmelerin Avrupa'da ve diğer ülkelerde neden olduğu değişime modernleşme denmektedir.
Reklam
...bilimsel gelişmelerin yaygınlaşmasıi, endüstriyel kapitalizm kentleşme... Bu üç tarihsel olgu Protestan Reformu'nu ya da Rönesans'ı kendi tarihlerinde deneyimlemeyen diğer toplumların hayatlarında görülebilmekte ve aynen Avrupa'da olduğu gibi dinin güç ve prestij kaybetmesine neden olmaktadırlar.
Sekülerleşme, laiklik gibi dayatılan bir proje değil, kendine özgü dinamikleri olan bir süreçtir.
...laik olmayan devletler ile seküler yaşam tarzına sahip bireyler ya da toplumlar bir arada olabileceği gibi laik devletler de oldukça deseküler bireyler ya da toplumlar ile bir arada olabilir.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.