Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Devleti'nin Karakutusu

Seyahatname

Evliya Çelebi

Seyahatname Sözleri ve Alıntıları

Seyahatname sözleri ve alıntılarını, Seyahatname kitap alıntılarını, Seyahatname en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bursalılar:
Burada erkekler o kadar çok yaşar ki, kuvveti gider, biçimi gider, konuşamaz hale gelir, yine de yaşar.
" Doğru yolu elden bırakma. Kinden, garezden uzak kal. Tuz, ekmek hakkını gözet. İyi dost ol. Kötülerle arkadaş olma. İyilerden iyilik öğren. "
Reklam
"Acaba baba, anne, üstat ve kardeş kahırlarından nasıl kurtulup dünyayı dolaşırım?" diye düşünür, her an Allah'tan dünyada vücut sağlığı ve büyük seyahat, son nefesimde de iman dileğinde bulunurdum.
Hezarfen Ahmet Çelebi:
Galata kulesinin tepesinden lodos rüzgarıyla uçarak Üsküdar Doğancılar meydanına inmiştir. Sultan Murat Han kendisine bir kese altın hediye ederek "Bu adam pek korkulacak bir adamdır, böyle kimselerin burada kalması doğru değil" diyerek Cezayir'e sürmüştür.
Çoruh nehri:
Cuy-i ruh'tan gelmedir. Cani ırmağı demektir. Bayburt içinden geçer.
Bursalılar:
Burası Anadolu toprağı olduğundan, lehçeleri Aral lehçesine yakındır. Mesela 'Ahmet Çelebi' yerine 'Ehmet Çebü', 'İsmail' yerine 'Ismıl' derler.
Reklam
Bitlisteki camilerde cemaat bilimsel sorunlarla derinlemesine uğraşıyor ve bildiklerini bir sonuca bağlıyorlardı. Şafii mezhebine göre satranç oynamak caiz olduğundan, çoğu insanlar bilimsel sorunlara ara verip caminin bir köşesinde satranç oynuyordu. Fakat satranç oynamak yüzlerce acıya neden oluyordu. Oyun üzerindeki tartışmalar kavgaya dönüşüyor, baş ağrıtıyordu. Bir keresinde kavga eden iki kişi birbirini öldürmüşler bile. Bundan ötürüdür ki satranç oynamak yasaklanmış. Şu sıralar yine oynuyorlar. Buradaki din adamlar bile hançerle dolaşıyor...
Sayfa 203Kitabı okudu
Nasreddin Hoca
(Akşehir) Şehrin kıble yönü dışındaki ovada Molla Şeyh Hoca Nasreddin gömülüdür. Kendisi Akşehirli'dir. Erdemli, hazır cevap, keramet sahibi, filozof, din ve dünya işlerinde doğru bir ulu can idi. Timur'un meclisinde bulunmuştur. Timur Han, onun sohbetinden hazzedip, onun hatırı için Akşehir'i yağmadan bağışlamıştır. Herkesin dilinde, bu hocanın öğüt ve latifeleri darbı mesel gibi kullanılmaktadır.
Sayfa 116Kitabı okudu
Heybeli Adası: İstanbul'a on üç mildir. İmar edilmiş bir yerdir. Bir manastırı vardır. Yılda bir kere Rumlar kayıklarla gelip ziyaret ederler. Ada halkı hep zengin Rumlardır.
Bu timsah denilen hayvan, mübarek Nil'in ejderhasıdır. Bütün yaratıklar ondan korkarlar. Nil içinde ondan hızlı giden, ondan sert hayvan yoktur. Ama karada gayet yavaştır. Zira elleri ve ayakları kısadır. Karnı yere sürtündüğü için çabuk hareket edemez ve çok gezemez.
Sayfa 154Kitabı okudu
100 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.