Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı Devleti'nin Karakutusu

Seyahatname

Evliya Çelebi

Seyahatname Sözleri ve Alıntıları

Seyahatname sözleri ve alıntılarını, Seyahatname kitap alıntılarını, Seyahatname en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Saltanat merkezi olan büyük Konstantiniye şehri -Allah belalardan korusun - daha önce Ak Şemseddin Hazretlerinin Fatih'e bildirdiği gün ve saatte feth edildi ki, 20 Cemaziyelahir 857 Çarşamba (12 Temmuz) günü idi. İstanbul'un fetih günü için bir çok şairler tarihler düşürmüşlerdir. Fakat Kur'an'da bulunan "Beldetün tayyibetün" (En güzel belde) sözü en doğru tesadüftür.
Sayfa 32 - Morpa Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Şefaat yâ Resûlallah" diyecek yerde "Seyahat yâ Resûl- allah" demişiz. Kutlu zât, yüzündeki örtülerini açtıktan sonra güzel yüzünü gösterip gülümseyerek; "Şefaatim, seyahatim ve ziyaretim. Allah'ım ona (bu yolda) sıhhat ve selâmet ver" diye Fatiha dediler.
Reklam
"Yolculuk, bir fersah da olsa cehennemden bir parçadır"
 “Kayseri’nin pastırması ve sucuğu padişahlara hediye gider. Erciyes Dağı eteğinde olduğundan havası soğukçadır. Bütün halkı zinde ve yiğittir. Şehrin Zarifleri Farsça ve Arapça konuşurlar ama halkın dili Etrak (Türkçe) dilidir. Genellikle reayalarıyla Ermeni dilini konuşurlar ama Kürt ve Rum lisanını konuşmazlar."
"Allah bir şeyi irâde ederse sebeplerini de hazırlar".
… Kanaatle geçin . “ Kanaat tükenmez hazinedir “ demişler. Sağlıkta , sabır vaktinde lazım olur . Dünyalık akçeyi lokma ve hırka için saklayıp nâmerde muhtaç olma . Çünkü : Düşmana kalırsa kalsın Dosta muhtaç olma tek demişlerdir
Reklam
Şöyle sakla sırr-ı aşkı tende cânın duymasın Yanılıp ağzına alma kim zebânın duymasın ( Sırrı öyle bir sakla ki vücudundaki canın duymasın . Yanlışlıkla ağzına alma ki dilin duymasın .)
Sırrı öyle bir sakla ki vücudundaki canın duymasın. Yanlışlıkla ağzına alma ki dilin duymasın.
Reklam
Ancak gerçek mutluluk Allah iledir. Siz bana bir def getirin. Ben size gerçek mutluluğu yaşatayım
Yeryüzünün İlk Kavmi Kürtler ve Konuşulan İlk Dili Kürtçe --- Seyyâh Evliya Çelebi, ölümsüz eseri Seyahâtname’de, Hz. Nûh ve kavminin konuştuğu dilin Kürtçe olduğunu alttaki paragrafta şöyle ifade ediyor; “Tûfân-ı Nûh, imar olan şehr-i Cûdi’dir, andan kal’a –i Sincâr’dır, andan bu kal’a-i Mefârikin’dir amma şehr-i Cûdi sâhibi Hazret-i Nûh ümmetinden Melik Kürdim altı yüz sene mu’ammer olup Kürdistân diyârların geşt ü güzâr ederek bu Mefârîkin’e gelüp âb u havâsından hazz edüp bu zemînde sâkin olup evlâd u ensâbı gâyet çok olup lisân-ı İbrî’den indiyyât bir gayrı lisân-ı turrehât peydâ etdi kim ne İbrî’dir ne Arabî ve ne Pârisî ve ne lisân-ı Derî’dir ve lisân-ı Pehlevî’dir, ana hâlâ lisân-ı Kürdim derler. Bu diyar-ı Mefârikîn’de peydâ olup...
Lagari, elli okka barut macunundan yedi kollu bir fişek yaptı. Sarayburnu'nda hünkarın huzurunda fişeğe bindi. Fişeği ateşlediler. Lagari: 'Padişahım Allah'a ısmarladık! İsa Peygamber'le konuşmaya gidiyorum.' diyerek göğe yükseldi. Barutu bitince kartal kanatlarını açıp denize indi. Yüzerek padişahın huzuruna geldi ve: 'Padişahım İsa Peygamber size selam söyledi.' diye şakaya başladı.
Bir devrişe "Nereden geliyorsun?" Demişler. Derviş "Kar rahmetinden geliyorum" demiş. "Bu nasıl bir duyarsız" demişler. Derviş de "Soğuktan , 'ere zulum' olan Erzurum'dur" demiş. "Orada yaz olduğuna rast geldin mi?" demişler. Derviş de " Vallahi! 11 ay 29 gün orada kaldım. Halk hep yaz gelecek dedi. Ben görmedim" demiş.
99 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.