Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Simgesel Düşüncenin Doğuşu

Alan Barnard
Pek çok canlı türü iletişim kurar ama sadece insanlar bir dile sahip; yalnızca insanlar simgeler aracılığıyla iletişim kuruyor. Dolayısıyla simgelerle düşünmek insana özgü bir nitelik. Her ne kadar ilk-insanlar "düşünebilse", hatta yaratıcı olsalar da, iletişim amaçlı mecaz yapma, simgeler geliştirme ya da sanatsal yaratıcılık becerilerinden yoksunlardı. Ayrıca üzerine kafa yorulacak ya da başkalarıyla paylaşılacak mistik fikirlere de sahip değillerdi. Yalnızca avcı-toplayıcılar zengin ve karmaşık bir dil konuşabiliyorlardı. Alan Barnard'a göre, insan olmanın anlamı, demir, buhar, elektronik çağlarındaki toplumsal yaşam kadar avcı-toplayıcıların toplumsal yaşamında da saklıdır. Avlanmak, meyve ve bitki toplamak türümüzün "doğal" geçim yollarıdır ve simgesel düşüncenin doğuşunda da mevcuttular. İnsanlık durumu, başka insan toplumu türlerine kıyasla en berrak haliyle avcı-toplumlarda görülmektedir. Simgesel Düşüncenin Doğuşu, avcı-toplayıcı düşünce biçiminin kökenine ve simge marifetiyle doğayla, dünya ruhuyla ve insanlarla iletişimin başlangıcına göz atmaya çalışıyor. Simgesel düşünce bir kez vücut bulunca dili, ritüeli, müziği, sanatı, inancı etkiler ve ardından daha teşekküllü bir dil gelişir. Bu kültürel biçimlerden de nihayetinde, mitolojik düşünce için gerekli olan dilsel karmaşıklık filizlenir, yani mit aracılığıyla simgesel düşüncenin gitgide daha kapsamlı permütasyonları ortaya çıkar. Mitolojik düşünce, giderek daha karmaşıklaşan bir dil gerektirir, ardından bu da giderek karmaşıklaşan mitolojik ve simgesel bir düşünme biçimi doğurur. Alan Barnard bu çalışmasında ilgisini, dilsel karmaşıklık ile kültürel karmaşıklık ilişkisine ve sosyal antropolojinin görkemli sorularından birisi olan simgesel düşünmenin kökenlerine yöneltiyor; insanların simgelerle düşündüğü tahminen son 130.000 yılın kısa bir tarihçesini ortaya koymaya çalışıyor. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Alan Barnard
Alan Barnard
Çevirmen:
Mehmet Doğan
Mehmet Doğan
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 40 dk.Sayfa Sayısı: 200Basım Tarihi: 2014Yayınevi: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
ISBN: 9786054787234Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
200 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Yazar daha önceki kitabı Sosyal Antropoloji ve İnsanın Kökeni ‘nde insanın ve şempanzenin ortak atasından simgesel kültürün ilk günlerine kadar olan zamanı işlemişti. Bu kitap öbürünün bıraktığı yerden konuyu devralıyor. Daha yakın zamanların hikayesi ile tam insan olmanın anlamını ön plana çıkarıyor. En geniş anlamıyla insan modernliğinin
Simgesel Düşüncenin Doğuşu
Simgesel Düşüncenin DoğuşuAlan Barnard · Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi · 201412 okunma
Reklam
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
OKUNMALI
İnsanlık ve iletişim tarihini anlamak isteyenler için derin antropolojik veriler sunuyor. İnsanlık tarihine ilişkin ilk bulguları şemalaştırıyor. Dönemleri tek tek ayrıntılarıyla anlatıyor. Tavsiye edilir. Mutlaka okunmalı.
Simgesel Düşüncenin Doğuşu
Simgesel Düşüncenin DoğuşuAlan Barnard · Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi · 201412 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.