Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sıradan Şeylerin Sıradışı Kökleri

Charles Panati

Sıradan Şeylerin Sıradışı Kökleri Sözleri ve Alıntıları

Sıradan Şeylerin Sıradışı Kökleri sözleri ve alıntılarını, Sıradan Şeylerin Sıradışı Kökleri kitap alıntılarını, Sıradan Şeylerin Sıradışı Kökleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“O günlerin yaygın inancına göre sağlığa zararlı olan sigara değil, kibritti.”
Reklam
At nalı demirden yani kötülüğü uzak tuttuğuna inanılan elementten yapılırdı ve uzunca bir süre bereket ve iyi talih sembolü olduğuna inanılan hilal şeklindeydi.
Napolyon kara kedilerden korkardı; Sokrates ise nazardan. Jül Sezar rüyalardan çekinirdi.
İlk insan kendi minyatür görüntüsünü kabiledeki diğer insanların gözlerinde görmeyi oldukça garip ve korkutucu bulmuş olmalı. Kendi benzerinin orada devamlı kalmasından ve kem göz tarafından çalınmasından korkup bir tehlikenin içinde olduğuna inanmış olabilir. Bir asırdan az bir süre önce, ilkel Afrika kabileleri arasında fotoğrafı çekilen kişinin sonsuza kadar ruhunu kaybettiği inancı da bu görüşü kuvvetlendirmektedir.
Daha önceleri Homo Sapiens’ler ölülerini terk ederken Neandertal’ler ölülerini, öbür dünyada lazım olacağına inandıkları yiyecek, silah ve kömürle gömerek cenaze törenleri yapardı.
Reklam
Her kültür hapşırmanın hapşıran kişinin tehlikede olduğunu ortaya koyduğuna inanır. Yüzyıllar boyunca insan, hayatın kaynağı olan ruhun kafanın içinde yer aldığına ve bir hapşırığın kazara bu yaşam gücünü kovabileceğine inandı.
Sevgililer günü (Azîz Valentin ) kökeni
Katolik Kilisesi’nin popüler bir pagan bereket törenini, lanetlemeye ve de bu uğurda ölenlerin başlarını vurarak gizlemeye yönelik teşebbüsü bu âşıklar bayramının kökenini teşkil eder.
𝑻𝒓𝒊𝒔𝒌𝒂𝒊𝒅𝒆𝒌𝒂𝒑𝒉𝒐𝒃𝒊𝒂. Hristiyanlıkta bu inancın pekişmesi halkbilimcilerce tarihin en meşhur yemeğiyle dayandırılıyor. Diğer bir deyişle İsa’nın son yemeği. İsa ve havarileri toplam on üç kişi ediyordu ve de yirmi dört saatten bile az bir süre içerisinde İsa çarmıha gerildi.
“Zenginler fakirlerin ağzından iyi durumdaki sağlam dişleri satın alırlardı. Anlaşılan bir fiyata çekilen dişler, fildişinden yapılmış takma “diş etleri”’ne yerleştirilirdi.”
Reklam
“Ticari kayıtların gösterdiğine göre kibritlerin ortaya çıkmasıyla her çeşit tütün kullanımı önemli derecede ivme kazandı.”
Belki de bunun böyle olması gerekiyor; ne de olsa batıl inançlar insanlık mirasımızın eski birer parçası.
İnsanın ilk baharatı olan tuz, yeme alışkanlıklarını öylesine değiştirdi ki bu değerli ürünü dökme eyleminin kötü şansla eşdeğer olması aslında hiç de şaşırtıcı değildir.
𝑻𝒓𝒊𝒔𝒌𝒂𝒊𝒅𝒆𝒌𝒂𝒑𝒉𝒐𝒃𝒊𝒂 ~ 13 sayısından korkma Bu kavram en azından Hıristiyanlık öncesi İskandinav mitolojisine kadar uzanıyor. Valhalla’da on iki tanrının davetli olduğu bir ziyafet vardır. Kötülük ve kavga tanrısı olan Loki buraya davetsiz geldiğinden sayıyı on üçe çıkarmış olur. Loki’yi ziyafetten defetmek adına başlayan mücadelede ise en sevilen tanrı olan Balder öldürülür.
132 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.