Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Siyaset Fıkhı Siyasi Sünnet

Muhammed B.El-Muhtar Eş-Şankiti

Siyaset Fıkhı Siyasi Sünnet Gönderileri

Siyaset Fıkhı Siyasi Sünnet kitaplarını, Siyaset Fıkhı Siyasi Sünnet sözleri ve alıntılarını, Siyaset Fıkhı Siyasi Sünnet yazarlarını, Siyaset Fıkhı Siyasi Sünnet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslâmi hareketler, iman dereceleri, takva dereceleri, şuurları, anlayışları, mezhepleri, fikhi altyapıları ve hayat tecrübeleri birbirinden farklı da olsa, Allah'ı ve Resulünü seven kişilerden en yüksek sayıyı bünyesine almış ve -gücü, anlayışı ve yeteneği oranındahepsinden istifade etmiş olur. Dolayısıyla herkesi tek kalıba sokma anlayışında direnmenin hiçbir anlamı yoktur. Çünkü bu anlayış, köklü ve sağlam her çalışmanın kaynağı olan, “yaratıcılık ve aksiyon ruhu”nu öldürür.
Kalabalıkları etrafında toplamaya yönelip, bu konuda yeteri kadar, hatta daha fazla bir sonuç elde etmiş bir hareketin yapması gereken en uygun şey, dağılmaktan ve parçalanmaktan korunup, zor ve sıkıntılı zamanlara hazırlanmak için, artık sistemini kurmaya, düzenini oturmaya, çekirdeğini sağlamlaştırmaya ve saflarını kenetlemeye çalışmaktır.
Reklam
Şeyhulislam İbni Teymiye'nin "Minhâcu's-Sunne" isimli eserinde birçok yerde dikkat çektiği gibi, genelde imkansız olduğu için yöneticinin seçiminde icma olması şart değildir. Çoğunluğun sağlanması yeterlidir ve sahabe bununla amel etmiştir.
Dinin eleştiri kabul etmesi mümkün değildir; ancak din ve teşkilat birbirine karıştırıldığı için, teşkilat da eleştiri kabul etmez bir hale dönüşüyor... Onun için teşkilatın öz eleştiriye teşvik edilmesi ve artık çağımızda bütün sistemlerin, cemaatlerin ve grupların kabul ettiği bu doğal hakkın (eleştiri hakkının) kapısının herkese açılması gerekir.”
“Bir inanç ve gaye olan din ile bir topluluk ve araç olan teşkilatın birbirinden ayrılması gerekiyor...
En- NefisiKitabı okudu
Şeyhulislam İbni Teymiye şöyle der: "Güçlülüğün ve güvenilirliğin insanlarda bir arada bulunması az görülen bir durumdur. Bu nedenle Ömer (ra), "Allah'ım fasığın güçlülüğünü ve güvenilirin acziyetini sana şikayet ediyorum" derdi.
Reklam
Ümmet işverendir, yönetici ise onun işçisidir. Ümmet, belirli bir maddi ücret ve şartlı bir manevi makam karşılığı yönetme işini yerine getirmesi için onu vekil tayin etmiştir.
100 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
32 saatte okudu
Bu küçük eser, iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde siyasette(yönetimde) istişare/şura konuları idarecinin konumunu islamık yönetim pirensiplerine Kur’an ve sünnetle temellendirmeye çalışıyor. Kısa bir eser olması hasebiyle meseleleri yüzeysel olarak inceliyor. İkinci bölümde ise Teşkilatta başarı kriterleri. İslami cemaat ve oluşumlarda gözetilmesi gereken stratejileri içeriyor. İhvanı Müslimin, Cemaati islami gibi oluşumlardan örnekler getirerek düşüncelerini temellendirmeye çalışıyor. Bu meselerle hem pratik hemde teorik açıdan ister islami ister gayrı islami olan kimselerin okuması gerektiğini düşünüyorum. Yazara düşünce dünyasında başarıla diler okurlara ise selam ederim.
Siyaset Fıkhı Siyasi Sünnet
Siyaset Fıkhı Siyasi SünnetMuhammed B.El-Muhtar Eş-Şankiti · Mana Yayınları · 200924 okunma
İşte bizler İslami hareketleri toplumdan bu şekilde koparıyoruz ve hareket ile insanlar arasındaki psikolojik engelleri ve şüpheleri bu şekilde çoğaltıyoruz. Toplumundan kaçan ve toplumu hakkında kötü zanna sahip olan bir değişim hareketinin varacağı noktayı sormaya gerek yoktur.
Sayfa 99 - manaKitabı okudu
Maddi veya manevi baskı üzerine kurulu bir birlik, kalıcı olamaz. Birliğin, insanların vicdanından doğarak hayat bulmasından daha iyi bir güvencesi olamaz.
Sayfa 91 - manaKitabı okudu
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.