Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Suffa Meclisleri

Siyer Dersleri

Muhammed Emin Yıldırım

Siyer Dersleri Gönderileri

Siyer Dersleri kitaplarını, Siyer Dersleri sözleri ve alıntılarını, Siyer Dersleri yazarlarını, Siyer Dersleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bazı kelimelerin kaderi bazılarıyla beraber yazılmıştır. Mesela insan kelimesinin kaderi imtihan ile, yol kelimesinin kaderi yolcu ile, dert kelimesinin kaderi derman ile, unutmak kelimesinin kaderi umutlanmakla beraber yazılmıştır.
Sayfa 126
Sünnet Yolu...
°°° Ben size gecesi gündüz kadar aydınlık bir yol bıraktım! °°°
İbn Mâce, “Mukaddime”, 43)
Reklam
Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.
Neden siyer ?
"Andolsun, Allah' ın Resûlü’nde sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikreden kimseler için [mutlak manada] çok güzel örneklikler/rehberlikler vardır." (Ahzâb, 33/21)
Çaba ve gayret bizden Takdir ve Tevfik Allah’tan ..
Bizden bir şey (söz) işitip onu aynen işittiği gibi başkalarına ulaştıran kimsenin Allah yüzünü ağartsın. Çünkü kendisine bilgi ulaştırılan nice insan vardır ki o bilgiyi, bizzat işiten kimseden daha iyi anlar ve tatbik eder.
Tirmizi. ‘İlim’, 7
Suffa Mektebi'nin gözde talebelerinden biri olan Rebi'a b. Kâ'b el-Eslemi (ra)(*) başından geçen bir hatırayı bize şöyle nakleder: “Bir gece Resüllullah'ın (sas) kapısının eşiğinde yattım. Kendi kendime dedim ki: “Bu gece ben Allah Resülü'ne hizmet edeceğim ve O'nun (sas) duasını alacağım. Gecenin bir yarısında baktım, Resülullah (sas) uyandı. Hemen koştum, abdest alması için suyunu götürdüm. O (sas) bana engel olmaya çalışmasına rağmen ben O'na hizmet ettim. Resülullah (sas) bana döndü ve dedi ki: “İste Ey Rebi'a! Benden ne istiyorsan iste!” Dilim tutuldu, bir anda ne diyeceğimi şaşırdım ve bu dünyada en çok arzuladığım şeyi Allah Resülü'nden (sas) istedim. Dedim ki: “Yâ Resülullah! Dua et cennette seninle birlikte olayım!” Allah Resülü (sas) dedi ki: “Sadece bunu mu istiyorsun?” Dedim ki: “Evet, yâ Resülullah!” Allah Resülü (sas) bana dedi ki: “Ben dua edeceğim ama sen de bana secdelerinle (namazlarınla) yardımcı ol!)
Sayfa 494 - Siyer Yayınları 8. Baskı Ekim 2022Kitabı okudu
Reklam
Gerek Efendimiz (sas), gerekse sahâbe bu konuda çok güzel bir örneklik ortaya koymuşlardır. Onlar yaşadıklarını anlatmış, anlattıklarını yaşamışlardır. Hayatlarında müthiş bir bütünlük vardır. Belki de bugünün dünyasında kaybedilen en önemli değer de budur. Çok konuşuyoruz, çok şeyler söylüyoruz ama gelin görün ki söylediklerimizin birçoğunu yaşamıyor, yaşama noktasında gayret ortaya koymuyoruz. Hayatlarımızda bir tutarlılık, bütünlük olmadığı içindir ki muhataplarımızda bir güven iklimi oluşturamıyor, söylenen sözler uçup gidiyor, yere yani hayata olumlu yansımaları ne yazık ki istenilen düzeye bir türlü varılamıyor. İşte bundan dolayı tebliğ ve davet adamı buna çok dikkat etmeli, özelikle yaşadığını söylemeli, söylediğini yaşamalıdır.
Sayfa 434 - Siyer Yayınları 8. Baskı Ekim 2022Kitabı okudu
Bu örnekten anlaşıldığı gibi Kur'ân emirleri, yasakları, mükellefiyetleri, vazifeleri, yani kulluğun her bir şeyini açıkça söyler; istediklerini belirler ama bunun nasıllığını yani tatbikinin nasıl olacağını beyan etmez, bunu doğrudan elçisine havale eder. Kur'ân: “Namaz kılın, namazı ikame edin.” der ama nasıllığını Efendimiz'e (sas) bırakır. Kur'ân “Zekât verin.” der; nasıl verileceğini, nisap miktarlarını, ne zaman verileceğini ve daha onlarca meseleyi Efendimiz'e (sas) bırakır. Kur'ân haccın farziyetini söyler, bazı temel açıklamalar yapar; nasıl yapılacağını göstermesini ve söylemesini Efendimiz'e (sas) bırakır. Dolayısı ile Kur'ân işin özünü söyler, Hz. Peygamber (sas) işin tatbik sahasını ortaya koyar. Bundan dolayıdır ki biz Kur'ân için satırlardaki Kur'ân, Efendimiz (sas) için ise Kur'ân-ı Nâtık/Konuşan Kur'ân ve Kur'ânu'l -Hayy/ Yaşayan Kur'ân deriz.
Sayfa 408 - Siyer Yayınları 8. Baskı Ekim 2022Kitabı okudu
Peki, neden böyle bir mantık vardı müşriklerde? Aslında bunun cevabı çevre kültürlerde yatmaktaydı. Çünkü tanrıları dişi görme geleneği, kadim bir gelenekti. Gerek eski Mısır'da, gerek eski Mezopotamya'da, gerekse Babil'de tüm tanrılar dişi idi. Bunun sebebi ise dişinin genellikle doğum, üreme, yerimlilik, şehvet, güzellik, aşk vs. gibi şeyleri bünyesinde barındırmasıdır. Tüm bu dinlerde tanrılar müşahhaslaştırıldığı, yani kişileştirildiği için özellikle bir tanrının yaratabilmesini, birini var edebilmesini doğum yapabilme özelliğinde olmasına bağlamışlardı. Şimdi daha iyi anlıyoruz, Kur'ân'ın “Lem yelid velem yüled” ifadesini... Yani ne O (cc), biri tarafından doğrulmuştur nede O (cc) doğurmuştur. Böyle bir ifade daha işin başında muhataplarına bu yanlış düşünceyi ve çarpık zihniyeti düzetme amacını taşıyordu.
Sayfa 301 - Siyer Yayınları 8. Baskı Ekim 2022Kitabı okudu
İslam' da teşeüm yoktur, en hayırlısı tefeüldür. diyen Peygamberinin sedasını duy ki her şeye hayır adına bakasın, iyi göresin, hayattan lezzet ve tat alabilesin.
Sayfa 290 - Siyer Yayınları 8. Baskı Ekim 2022Kitabı okudu
868 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.