Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Periler Tanrılar ve Doğa Mitleri

Slav Mitolojisi

Jan Machal

Slav Mitolojisi Sözleri ve Alıntıları

Slav Mitolojisi sözleri ve alıntılarını, Slav Mitolojisi kitap alıntılarını, Slav Mitolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ortaçağda Polonya’nın mutsuz kaderini paylaşmak üzere hatırı sayılır bir krallık kuran Litvanyalılar dışında, Baltık halkları tarihte çok az rol oynadılar. Kabile örgütlenmelerinin ilkel biçimlerini, yaşam tarzlarını, dinlerini ve dillerini olağanüstü ölçüde koruyarak medeniyetten uzakta yaşayan bu halklar, onlara boyun eğdirmek isteyenlerle boy ölçüşemezlerdi; gerçi Slavların yönetiminde Almanlarınkinden daha az güçlük çekiyorlardı.
Sayfa 127Kitabı okudu
Bütün Slavlar, yıldızlar ve insanlar arasında yakın bir ilişki olduğunu iddia ederler. Gökyüzünde ne kadar yıldız varsa yeryüzünde o kadar insan vardır. Her insan doğduğunda kendine ait bir yıldızı olur ve sona yaklaştığında o yıldız yeryüzüne düşer, adam ölür ve ruhu bulutlara doğru süzülür.
Reklam
Şiddet sonucu ölen annelerden doğan veya vaftiz edilmeden ölen çocukların ruhları Navky olarak kişileştirilir. … Ormanlarda ve bozkırlarda yaşarlar. Körpe mısır olarak görülmeleri yaygındır. Gündüzleri ağlayıp feryat ederek tarlalarda yürürler. Yazın nehirlerde ve göllerde yüzerler, neşeyle suyu döverler; peri haftası boyunca tarlalarda ve çayırlarda koşarlar. “Annem beni doğurdu ve beni vaftiz etmeden bıraktı.” diye yakınırlar. Vaftiz edilmeden ölmelerine izin verenlere öfkelidirler ve feryatlarını işiten her kimse, “Seni Baba Tanrı, Oğul Tanrı ve Kutsal Ruh Tanrı adına vaftiz ediyorum.” demelidir. Bu onları özgür kılacaktır ama 7 yıl boyunca kendilerine acıyacak kimseyi bulamazlarsa su perilerine dönüşürler.
Eski Çekler, kadınların yüzlerine, domuzların vücutlarına ve atların bacaklarına sahip oldukları söylenen Jezenky’e aşinaydı. Mağaralarda yaşayan, insanları uyuttuktan sonra gözlerini çıkaran, mağaralarında küçük lokmalarla besledikleri küçük çocukları kaçıran Jezenky’e hala inanılmaktadır. Eski Polonyalılar da onları biliyorlardı.