Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Atatürk'ün Ölümü, Cenaze Töreni Ve Defin İşlemi

Sonsuza Yolculuk

Ali Güler (Akademisyen)

Sonsuza Yolculuk Gönderileri

Sonsuza Yolculuk kitaplarını, Sonsuza Yolculuk sözleri ve alıntılarını, Sonsuza Yolculuk yazarlarını, Sonsuza Yolculuk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Onlar, muhtemelen halkın Dolmabahçe'deki ziyareti sırasındaki izdihamlarda on bir kişinin ölmesi ve kırk civarında kişinin yaralanmasından dolayı bir izdiham veya "nümayiş" olabileceğinden çekiniyorlardı. Fahrettin Paşa anılarında gelişmeleri şu şekilde anlatmaktadır: "Vefatında ben ordu Kumandanı idim. Ankara’dan emir gelmişti. Cenaze Alay Kumandanlığını bana vermişlerdi. Cemil Cahit Paşa da bana yardım edecekti. Vazifeyi üstüme alinca ilk iş olarak Ankara’yı aradım. 'Cenaze Namazı İstanbul 'da mı, yoksa Ankara'da mı kılınacak ?' dedim. Akşama kadar bekledim, cevap yoktu. Merak etmiştim; bu sefer Mareşal Çakmak’ı aradım ve sordum. Aldığım cevap şöyle idi: ‘Yarın Başvekil Celal Bayar İstanbul'a geliyor, onunla konuşunuz.’ Hayret etmiştim. Bir namaz meselesi için Başvekil ile konuşmak İstanbul veya Ankara'da kılınması için Başvekilin karar vermesine ne lüzum vardı? Celal Bayar gelmişti. Hükümet çekiniyordu. Cenaze namazını bir nümayiş haline getirmek istemiyordu. Atatürk, hepimizden çok Allah’ına, Peygamber’ine inanmış bir insandı. Zamanımızın Müslümanlığının hakiki Müslümanlık olmadığına kani idi. ‘Birçok hurafeler, şekillerle Müslümanlık aslından uzaklaştırılmış' derdi. Bunun ileri görüşlü, aydın, zamanımızın icaplarını bilir din adamlarının yetiştirilmesi ile telafi edileceğine inanırdı. ‘Müslümanlık büyük din' derdi…
Sayfa 48 - Yılmaz KitabeviKitabı okudu
240 syf.
·
Puan vermedi
Kitap, Atamızın çocukluk yıllarından vefatına kadar geçirmiş olduğu hastalıklardan bahsederek başlıyor. Genelde dirençli bir bünyesi olduğunu biliyoruz Atatürk'ün fakat, sağlığını önemsemediği de bir gerçek. Birçoğumuzun bildiği bazı rahatsızlıklarının yanında, kitabı okuduğumda öğrendiğim bazı rahatsızlıkları da oldu. Mesela gözleriyle ilgili bir sorun yaşadığını ilk defa öğrenmiş oldum. Kitabın devamında ise vefatı, cenazesinin tahnit edilme işlemi ve Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabre, 15 yıl sonrasında da ebedi istirahatgahı Anıtkabir'e nakli anlatılmış. Şüphesiz ki en dokunaklı kısımlar, Kamile Şevki Mutlu hocanın, Atanın cenazesi Anıtkabir'e nakledilmeden evvel bir başka tabuta koyulurken yaşadıkları. Geçtiğimiz 10 Kasım'da bu olayı bir köşe yazısında okumuştum. Ayrıca son bölümlerde Atamızın vasiyeti, malvarlığı ve vefatından sonra menkul ve gayrimenkullerinin nerelere bağışlandığı anlatılmış. Kitabın yarısı bu konuların anlatımı ile, diğer yarısı ise bu konularla ilgili fotoğraf ve belgelerle oluşturulmuş. Kitaba kaynak olarak birçok eser ve resmi belge mevcut ise de, genelde Eren Akçiçek'in "Atatürk'ün Sağlığı, Hastalıkları ve Ölümü" isimli kitabından yararlanılmış. Daha detaylı bilgi edinmek isteyenler bu kitaba da bir göz atabilirler.
Sonsuza Yolculuk
Sonsuza YolculukAli Güler (Akademisyen) · Truva Yayınları · 201032 okunma