Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sorularla Milli Mücadele Tarihi

Vahdettin Engin

Sorularla Milli Mücadele Tarihi Gönderileri

Sorularla Milli Mücadele Tarihi kitaplarını, Sorularla Milli Mücadele Tarihi sözleri ve alıntılarını, Sorularla Milli Mücadele Tarihi yazarlarını, Sorularla Milli Mücadele Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
232 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Hem kısa ve öz olmayı hem de detayları yakalamayı başarmış nadir eserlerden. Ayrıca Vahdettin Engin'in fikir olarak durduğu nokta da beni etkiledi. Gördüğüm en objektif yazarlardan biri. Kitabında da bu özelliği gayet açık bir şekilde görünüyor. Kısacası milli mücadele tarihine genel hatlarıyla ve en gerçekçi şekliyle hâkim olmak isteyenler için çok değerli bir kitap.
Sorularla Milli Mücadele Tarihi
Sorularla Milli Mücadele TarihiVahdettin Engin · Yeditepe Yayınevi · 202021 okunma
1922 yılından tam 851 yıl önce, 1071'de kutlu bir 26 Ağustos günü Sultan Alparslan liderliğindeki Türk ordusu, Romen Diyogenes'in komuta ettiği Bizans ordusunu Malazgirt'te kesin bir yenilgiye uğratmış ve Anadolu'nun kapısını Türklere açmıştı. İşte Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Batı Anadolu'nun kurtarılıp Anadolu'nun yeniden Türkleşmesini sağlayacak saldırının (Büyük Taarruz) yapılacağı tarih için Malazgirt'i referans alıyor ve taarruz ve zafer tarihini 26 Ağustos 1922 olarak belirliyordu.
Sayfa 209Kitabı okudu
Reklam
Uluslararası hukuk kurallarına göre bir antlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için imzalanmasından sonra Meclis tarafından da onaylanması gerekmekteydi. Osmanlı Mebusan Meclisi toplantı halinde olmadığı için de ortada onay makamı bulunmuyordu. 11 Ekim 1920'de İngiliz Yüksek Komiseri De Robeck, Sultan Vahdettin ile görüştü. Parlamento kararı olmadan da Sevr'in padişah tarafından onaylabileceğini, aksi halde Türkiye için felaket olacağını söyledi. Padişah, Ankara'ya heyet göndereceğini gerekçe olarak gösterip imzalamaktan kaçındı.
Sayfa 151Kitabı okudu
23 Nisan 1920 günü açılan Büyük Millet Meclisi, hemen toplandığı gün aldığı bir numaralı kararla aslında son Osmanlı Mebusan Meclisi'nin devamı olduğunu gösteriyordu. Meclisin gündeminde birçok mesele varken Ağnam Vergisi Kanunu'na öncelik tanınmıştı. Çünkü İstanbul'daki son Osmanlı Meclis-i Mebusan'ı, İngilizler tarafından dağıtılmadan önce Ağnam Vergisi Kanunu görüşülüyordu.
Sayfa 132Kitabı okudu
İngilizler, mütareke yerini kendileri belirlemişler ve bunun için Limni Adası, Mondros limanında demirli Agememnon zırhlısını uygun görmüşlerdi. Bu durum İngilizlerin 1915 Çanakkale'de uğradıkları büyük yenilgiyi unutmadıkları anlamına geliyordu. Agememnon zırhlısı Çanakkale Savaşı'na katılıp yara alan gemilerden biriydi.
Burada geçen on beşli ifadesi (türkü) askere gidenlerin on beş yaşında oldukları yani neredeyse çocuk yaşında bulundukları şeklinde bir algı oluşmasına yol açmıştır. Hâlbuki işin doğrusu, Birinci Dünya Savaşı sırasında en son Rumi 1315 doğumluların (o sıralar asker alma kanunundaki değişiklikle) askere gitmiş olmalarıdır. 1315 doğumlu bir genç, 1917 yılında 17 yaşındadır.
53 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.