Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 3

Erhan Afyoncu

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 3 Gönderileri

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 3 kitaplarını, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 3 sözleri ve alıntılarını, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 3 yazarlarını, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 3 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Matbaa neden geç geldi?
Matbaa Türkiye'ye, okumayı ve kitabı sevmediğimizden geç geldi.
Sayfa 215 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
18.yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda basılan kitap çeşidi elliyi bulamazken,aynı asırda Japon kalkınması henüz başlamamışken Japonya'da on bin çeşit kitap basılmıştı.Üstelik bu yüzyılda Avrupa'da basılan kitap çeşidi de Japonya'dan çok daha fazladır.Bırakın 18.yüzyılı,matbaanın yeni icat edildiği 15.yüzyılın ikinci yarısında Avrupa'da basılan kitap sayısı 30-35 bindi.
Reklam
Matbaanın kurulmasından İbrahim Müteferrika'nın ölümüne kadar geçen yaklaşık 20 yıllık dönemde Müteferrika'nın gayretleriyle 17 kitap basılabildi. Müteferrika'nın ölümünden sonra ise yalnızca bir kitap basıldı ve ondan sonra matbaa 27 yıl faaliyetine ara verdi.Bu durum matbaanın kurulmasının yanı sıra faaliyetinin de tamamen İbrahim Müteferrika'nın gayretleri ile yürüdüğünü,ancak buna karşılık toplumda kitap basımına fazla bir rağbetin olmadığını açıkça gösterir.
Türkiye'ye matbaanın geç gelişi bitip tükenmek bilmeyen bir tartışma konusudur. Kimi günah diye matbaanın gelişine engel olundu derken, kimi de hattatların boykotundan gelmedi der. Ancak gerçek çok basittir; matbaa okumadığımız için gelmedi.
Luther şöyle diyordu: "Türk Tanrı'nın öfkeli kırbacı,yakıp yıkan Şeytan'ın uşağı olduğu için, Türk'ten önce efendisi olan Şeytanı yenmek,Tanrı'nın kırbacını almak ve Türk'ü tek başına bırakmak gerekir.Din adamları,"Tanrı'nın işlenen sayısız günah ve nankörlüklerden dolayı Şeytan Türkleri Almanların başına musallat ettiğini" anlatmalıdır.
Erasmus,dini savaşı haklı bulmamakla birlikte,Hristiyanlığın varlığını sürdürebilmesi için Türklerin yok edilmesi gerektiğini söyler.
Reklam
Türk ismi Avrupalılar için şeytan,dinsiz ve barbar manasına gelmektydi.Avrupalılar bu düşüncelerini kitaptan resme her şeye yansıttılar.Türk askerlerinin şeytana benzetildiği veya Şeyhülislâm şeytanın kafasını okşarken gösterilen resimlere rastlanılır.
II.Murad dönemi kültürel bakımdan oldukça önemlidir.Timur istilasından sonra Anadolu'da aşiret kültürü tekrar canlanmıştı.Osmanlılar,Timur'un halefleri karşısında meşruiyetlerini sağlamak ve Türkmen çevrelerinde nüfuz kazanmak için daha önce pek ön plana çıkarmadıkları,Oğuzların Kayı koluna mensubiyetlerini II.Murad döneminde iyice vurguladılar.Paralara ve toplara Kayı boyunun damgası vuruldu.
212 syf.
·
Puan vermedi
Sıkmayan tarih..
Sorularla Osmanlı Devleti'nin üçüncü serisinde kayda değer en önemli konular Fetret Devri, Lale Devri ve Celali İsyanları'dır. Ayrıca bu kitapta ilk matbaa üzerinde de durulmuştur.
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 3
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 3Erhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 200287 okunma
212 syf.
·
Puan vermedi
Bu seri roman tadında, sıkıcı olmayan, okunabilir bir seri olduğu kanaati iyice pekişmiş oldu bende...yazarın araştırmacı yönünün olumlu etkilerinide bir kere daha vurgulamakta fayda görüyorum...
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 3
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 3Erhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 200287 okunma