Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyal Meseleler ve Aydınlar

Erol Güngör

Sosyal Meseleler ve Aydınlar Gönderileri

Sosyal Meseleler ve Aydınlar kitaplarını, Sosyal Meseleler ve Aydınlar sözleri ve alıntılarını, Sosyal Meseleler ve Aydınlar yazarlarını, Sosyal Meseleler ve Aydınlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sosyal Gerçeklik Sizce Nedir ?
İki insan arasındaki aşkın bir toplumsal gerçek olup olmadığı sordum. Belliki o toplumsal gerçek derken sosyal realiteyi değil, fakat sosyalistlerin anladığı manada sosyalist gerçeği kasdediyordu.
Medeniyet beynelmileldir fakat kültür millidir. (Ziya Gökalp' in müdafaa ettiği tez )
Reklam
... bildiğimiz kadarıyla bu söz ilk defa muasır medeniyet seviyesini aşmak şeklinde ortaya atılmıştı. Şimdi aşmak yerine erişmek denildiğine göre bizim batılı münevverlerin gitgide daha kanaatkar olmaya başladıkları anlaşılıyor...
Halkımızın zaman perspektifinde dini tarih ilk insanla, milli tarih ise müslümanlıkla başlar. Fakat Halkımızın gözünde müslümanlıktan önceki ve sonraki Türkler diye iki ayrı tarihi zümre yoktur.
Talebe arasında bilhassa fakir olanların ücretlerinde indirme yapılarak veya kendilerine mektep dahilinde ücretli bir iş verilerek müesseseye minnettar bırakmakta, daha sonra yapılan yardımın Hazreti İsanın lütfu olduğunu söyleyerek dini ve ahlaki telkin yapılmaktadır. Bu çocukların çoğu da henüz rüştünü ispat etmemiş olanlardır.
Cemil Meriç millî şahsiyetin iki ana unsurdan meydana geldiğini, bunlar gidince şahsiyet ve cemiyet diye bir şeyin kalmayacağını söylüyor: dil ve din.
Reklam
- "Sosyalizmin birçok çeşidinin çıkması da, milliyetçilik prensibinin kendini çok kuvvetle hissettirmesinden, sosyalizmi bile ikinci plana bırakmasından ileri geliyor..."
ÖTÜKEN Neşriyat
- "Kabile yapısı, siyasi liderlik üzerinde çekişmelere çok müsaittir..."
ÖTÜKEN Neşriyat
- "Milletlerin topyekûn kaderini değiştiren hâdiselerde tesadüflerin ve ferdî şahsiyetlerin rolü ne kadar büyük olursa olsun, bunlar daima ikinci planda kalır. Her aktörün rolü, ancak eserin bütünü içinde bir mânâ taşır..."
ÖTÜKEN Neşriyat
- "Millet, kendine mensup fertleri ve grupları, zümreleri bir arada yaşatan kıymetlere ve ideallere dayanır."
ÖTÜKEN Neşriyat
Reklam
- "Tarihin insan ve millet için en önemli rolü hafıza fonksiyonu taşımasıdır… Sosyal ilimlerin asıl malzemesi tarihtir… Bir milletin şimdiki ve gelecekteki imkân ve kabiliyetleri hakkında fikir sahibi olması büyük ölçüde onun tarih anlayışına göre belirlenecektir..."
ÖTÜKEN Neşriyat
Sosyalizmin bizim fikir hayatımızdaki en önemli tesiri, fikir yerine sloganı hâkim kılması olmuştur. Sosyalizm Türkiye'de düşünce hürriyetini yıktı ve bunu yaparken de hürriyet için çalıştığı uydurmasını ileri sürdü. Sosyalistler asıl hürriyetsizliğin insanın kendi zihninde olduğunu düşünmediler, çünkü onlar dünyayı madde olarak görmeğe ve sadece dış engelleri hesap etmeğe alışmışlardır. Kafalarındaki dogmatizm onları sımsıkı bağladı, girdikleri çemberi parçalayamadılar, Aslında serbest ve tenkitçi düşünceye alışmaları bir bakıma kendilerini inkâr demek olurdu, çünkü o zaman inandıkları dogmaların gerçekle ilgisi olmadığını göreceklerdi. Kelimeleri fikir zannettiler, sözlerin sihrine kapıldılar.
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.