Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyolojik Yöntemin Kuralları

Emile Durkheim

Sosyolojik Yöntemin Kuralları Sözleri ve Alıntıları

Sosyolojik Yöntemin Kuralları sözleri ve alıntılarını, Sosyolojik Yöntemin Kuralları kitap alıntılarını, Sosyolojik Yöntemin Kuralları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendi payımıza, ortak coşkuya kendiliğinden katılmış olsak da, hissettiğimiz şey, yalnız olsaydık hissedeceğimizden çok farklıdır. Bu yüzden, topluluk bir kez dağılıp, üzerimizdeki bu toplumsal etkiler kalktığında ve kendi başımıza kaldığımızda, kapılmış olduğumuz duygular bizde, kendimize mal edemediğimiz yabancı bir şey izlenimi bırakır. O zaman, onları oluşturmaktan çok, onlara maruz kaldığımızı fark ederiz.
Sayfa 32
Nüfus kırlara dağılacağı yerde, kentlerimizde sıkışıyorsa, bireylere bu yoğunlaşmayı kabul ettiren toplu bir yönlendirme, bir düşünce akımı vardır.
Sayfa 36
Reklam
Toplumsal fenomenleri onları tasarlayan bilinçli öznelerden ayrı olarak, kendiliklerinde düşünmemiz gerekir; onları dış şeylermiş gibi, dışarıdan incelememiz gerekir; çünkü, karşımıza bu ayırt edici nitelikte çıkarlar. Bu dışsallık, yalnızca görünüşte kalıyorsa, yanılsama bilim ilerlediği ölçüde ortadan kalkacak ve deyim yerindeyse, dışarıda olanın içeriye girdiği görülecektir. Ama çözüm önceden kestirilemez ve sonunda, bu fenomenler şeyin özünde bulunan tüm ayırt edici niteliklere sahip olmasalar bile, başlangıçta, o niteliklere sahiplermiş gibi ele alınmalıdırlar.
Toplumsal kurumların büyük bir bölümü bize önceki kuşaklar tarafından hazır olarak bırakılmışlardır; onların oluşumunda hiçbir payımız olmadı ve dolayısıyla, onları doğuran nedenleri kendi kendimize sorular sorarak açığa çıkaramayız. Üstelik, onların doğumunda katkımız olduğu zaman bile, hareketimizi belirleyen gerçek nedenleri ve eylemimizin doğasını, en karışık ve hatta çoğu zaman en eksik biçimde, ancak kestirebiliriz.
Reklam
" Daha önce, adından söz ettiğimiz bir yazar, bilim pekala dünyayı aydınlatabilir, der, ama yürekleri karanlıkta bırakır; kendi ışığını kendisi yakması gereken yürektir. "
Siyasi ve dini inançlarımız, ahlaki uygulamalarımız konusunda, fiziki dünyadaki şeylere göre, bambaşka tutkulara kapılırız; dolayısıyla, bu tutkulu nitelik onları algılama ve kendimize açıklama biçimine bulaşır. Onlar hakkındaki fikirlerimiz, tıpkı konuları gibi, bizi yürekten sarar ve böylece, öylesine bir otorite kazanırlar ki, onlara karşı çıkılmasına katlanamazlar. Onları rahatsız eden her kanı, düşmanca karşılanır. Örneğin, bir öneri, vatanseverlik hakkındaki ya da bireysel saygınlık hakkındaki fikirle uyuşmadı mı? Dayandığı kanıtlar ne olursa olsun, reddedilir.
Sayfa 51
Hastalık bizi her zaman, çaresiz, üstesinden gelinmez bir uyumsuzluk durumunda bırakmaz; yalnızca, hemcinslerimizin çoğundan farklı biçimde uyum sağlamaya zorlar. Sonunda, yararlı olan hastalıkların da var olmadığını bize kim söyleyebilir? Aşı ile kendimize bulaştırdığımız çiçek hastalığı, gönüllü olarak yakalandığımız gerçek bir hastalıktır ve buna rağmen, yaşama şansımızı arttırır.
Sosyoloji, şu sözcüklere sıradan bir biçimde verilen anlamla, ne bireyci, ne komünist, ne de sosyalist olacaktır. Sosyoloji bilimsel değer tanıyamayacağı bu kuramları, ilke olarak bilmezlikten gelecektir; çünkü onlar, doğrudan doğruya olguları dile getirmeye değil, olguları yeniden oluşturmaya yönelirler.
Sayfa 130Kitabı okudu
376 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.