Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkçe Üzerine Mülahazalar 1

Söyleyen Bilmez Bilenler Söylemez

Lütfi Özaydın
TİYO Yayıncılık “Türkçeden İslâma Giriş” serisine bir telif eser daha kattı. İstiklâl Marşı Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Lütfi Özaydın’ın “Söyleyen Bilmez Bilenler Söylemez” kitabı Türkçenin Kur’an-ı Kerim’den neşet etmiş bir lisan olduğunu kelimeler ve Türk hayatı üzerinden izah ediyor. “Türkçe Üzerine Mülahazalar” serlevhası ile bir seri teşkil edecek bu kitabın arka kapağında şu satırlar yazılı: On sene önce İsmet Özel Bey’in işaret ettiği “Türkçeden İslâm’a Giriş” fikrinin kapısını aralamak maksadıyla yapılan iki çalışmada (Türkün Dili Kur’an Sözü ve Resulü Ekrem Söyledi, İşiten Türk Oldu) daha çok isimler üzerinden gösterilen işin sadece o kısımla kalmayıp nerelere uzandığını, uzanacağını görebiliriz bu kitapta. Gördüğümüzden, bilenin söylemediği, söyleyenlerin bilmediği şeyin ne olduğunun sezgisine varabiliriz. Dercedilen yazılarda “Türkçeden İslâm’a Giriş” fikrinin fevkalâdeliğine dair nezih örnekleri okurken aynı zamanda “öz Türkçe”cilerin bize yutturdukları herzelerin ne kadar temelsiz olduğunu anlıyoruz. Lütfi Özaydın’ın ayan beyan açtığı çığırla yıllardır etimoloji diye diye üzerimize hurafeler boca eden cümle etimologların (başta Ermeni etimologlar olmak üzere) defteri dürülmüştür. Lütfi Hoca’nın konuşma üslûbuyla yazıya döktüğü mülahazalar hiçbir gâvurun, hiçbir zaman, hiçbir şey anlamayacağı şeyler. Şahit olduğumuz; sadece Türklere has, sadece Türkler arasında cereyan edecek bir bakış ve kavrayış tarzıdır. Lütfi Hoca’dan aldığımız dersle söylersek : Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerle irtibatı kesilen Türk “ede”mez, “eyle”yemez, “an”layamaz, “iste”yemez… “bitki”sel hayata dahi giremez. Kaybettiğimiz lisana dönme, Türkçeyi kazanma, geçmişte belki insiyakî olarak bilinenleri şuur katına çıkarma yolunda gösterilen bu marifet her marifet gibi iltifata tâbidir. Müşterisiz mal zayidir. Allah bereket versin. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Lütfi Özaydın
Lütfi Özaydın
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 34 dk.Sayfa Sayısı: 232Basım Tarihi: Mayıs 2018Yayınevi: Tiyo Yayınları
ISBN: 9786054893270Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
232 syf.
10/10 puan verdi
Türkçe'nin Kaynağı Kuran'ı Kerim'dir.
"Dil varlığın eviymiş. Hah! Evin haline bak!" -
İsmet Özel
İsmet Özel
Türk milleti olarak varlığımızı İslam'a dilimizi Kur'an'a borçluyuz. Bir asır önce Türk milleti olarak başımıza gelen en büyük felaket varlığımızın evinin yıkılması oldu. Gavurların yazısı Latin hurufatı ile geçmişimiz çöpe atıldı daha ziyade geleceğimiz elimizden alındı. Kur’an
Söyleyen Bilmez Bilenler Söylemez
Söyleyen Bilmez Bilenler SöylemezLütfi Özaydın · Tiyo Yayınları · 201847 okunma
Reklam
232 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Kitap reklamı yapmayı sevmem. Zira bu kitap reklamı yapılacak bir kitap değil bunu bir yük bir mesuliyet olarak taşıdığım için bilgilendirmek istiyorum. Kısaca özetlemek gerekirse: Kitap, Türkçe'nin Kur'an ve Sünnetten Allah'ın izniyle türetilerek, direkt geçerek ve meylederek meydana getirilen bir dil olduğunu iddia ediyor. Türkçe de kullandığımız kelimelerin Kur'an ve sünnetten nasıl dilimize kazandırıldığını Mütercim Asım Efendi'nin Okyanus'una müracaat ederek izah ediyor. Allah Kalemle yazmasını öğretti(kur'an-ı Kerim). Ayetten anlaşılıyor ki Dilleri yaratan Allah'tır. Allah dinleri milletleri ile beraber yaratmıştır.(İsmet ÖZEL) (millet kelimesinin din ile anlam irtibatı da vardır) Allah adildir. Öyleyse O, milletlere layık olduğu ölçüde Lisan bahşeder diyebiliriz. Ve bize öyle güzel bir Lisan layık görmüş ki bunun için ne kadar şükretsek azdır. Allah bize bu Lisanı Kur'an öğrenen İslam Alimlerimiz vasıtasıyla Kur'an harfleriyle bahşetti... Şimdi bunun ne önemi var? Tarihin bir çok döneminde Hristiyan Araplar, Yahudi Araplar gibi gruplar vardır. Ama bizim tarihimizde böyle birşey yoktur. Çünkü Lisanı Kurani olan bir milletin Gayri Müslim olması mümkün olmaz. Hristiyan yada Yahudi Türk bu yüzden olmamıştır. Kulağa tuhaf gelmesi bu yüzdendir. Lisanını bilmeyen bir Millet kendini nasıl bilebilir. En azından Türkçe'nin ne olduğunu bilen kişi Türkün ne olduğunu anlamış olur. Türk'ün ne olduğunu anlayan bir kişi nasıl Türk olunduğunu da idrak edebilir. Yazıma İsmet Özel'in Türk tanımı ile son vereyim: Kafirle çatışmayı göze alan Müslümana Türk denir. Ne mutlu Türk'üm diyene.
Söyleyen Bilmez Bilenler Söylemez
Söyleyen Bilmez Bilenler SöylemezLütfi Özaydın · Tiyo Yayınları · 201847 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.