Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sözün Haysiyeti

Mehmet Emin Akın

Sözün Haysiyeti Gönderileri

Sözün Haysiyeti kitaplarını, Sözün Haysiyeti sözleri ve alıntılarını, Sözün Haysiyeti yazarlarını, Sözün Haysiyeti yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
320 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Müthiş bir dil, müthiş tespitler
Rabbim Mehmet Emin Akin'dan razı olsun. Söz'un değerini, kiymetini,muhtevasini bize ayet ve sahih hadislerle aktarmış. Uzerine bolca tefekkür edilen bu kitabı herkese tavsiye ederim , fakat Islami birikimi olanlar kitabi daha rahat okuyacaklardır. Islami temel bilgi isteyenler için en çok tavsiye ettiğim eser Mevdudi-Gelin Müslüman Olalim kitabıdır.
Sözün Haysiyeti
Sözün HaysiyetiMehmet Emin Akın · Medarik Yayınları · 20197 okunma
Kur'an'a göre “hayr"; tüm insanların, hatta hayvanların iyiliğine ve yararına olandır. İnsanların bir kısmına yarayan veya bir kısmını koruyan, kollayan ya da çıkarlarını esas alan şey, tüm insanlık için geçerli olan bir hayr değildir. Belki ona “menfaat” ve “zulüm” demek daha doğrudur. Öyleyse "hayr”; tüm insanlığın dünya ve ahiretteki iyiliğini hedef alan “adl” ve “insaf”tır
Reklam
Rablerine yabancılaşan ve O'nun hidayetinden uzaklaşan veya O'nun hidayetini şirk, hevâ ve ahlâkî sapkınlıklarla tanınmaz hale getiren topluluklara, peygamberler öyle sanıldığı gibi, büyük maddî, askerî, ekonomik veya siyasî güçle gönderilmiş değildirler. Onların yegâne gücü, Allah katından kendilerine Allah'ın varlığının hakk olduğu, kullarını aşağı varlık âlemine (dünyaya) çıkardığı ve onları; akıl, ruh, nefs ve beden ile donatıp yeryüzünde “halife” kıldığı gerçeğini, hakk, sıdk, emanet, istikamet ve temiz olan söz, ihsan ve adaletle, çirkinliklerin cümlesine karşı durup kıyam etmelerini sağlayan, Allah'ın kelimeleri; yani hükümleri ve vahyiydi. Nebilerin gücü; kişisel çıkar ve insanlara üstünlük kurma şehveti ve kibri değil; nefislerindeki temizlik, sıdk, kanaat, hükümlerindeki merhamet, insaf ve lisanlarındaki “yüce doğruluk" idi.
Allah, peygamberlerinin güzel ahlâkı, doğruluğu, dürüstlüğü, adil düşünce ve davranışlarıyla, insanlığın gözlerini, kalplerini ve kulaklarını, doğruya ve güzele açtı. Allah Kur'an'da bunun adına "hidayet” dedi. Hidayeti de; iman, salih amel, sıdk, adalet, rahmet, istikamet ve güzel olan sözle tamamladı. Allah'tan geleni reddetme, insanların ona iman etmelerine engel olmaya, onu yalanlamaya, zulüm, haksızlık, kötü söz ve ahlâka da Allah, “küfr” ve “dalâlet” adını verdi. Hidayet; hayr ve halis imanın sonucu, dalâlet ve küfür de; bâtıl, yalan, kötü, haksız ve zulüm olanın tabii bir sonucudur. Allah'a iman ve itaat; hidayet, O'na ve Rasullerine isyan ve getirdiklerini reddetmek, küçümsemek, önemsiz görmek yahut da geçersiz görmek ise, küfür ve dalâlettir.
Ahlâk, sadece insanlara karşı tatlı dilli ve güler yüzlü olmak demek değildir. Ahlâkımızın böyle olmasını isteyenler ve dinimizi (hâşâ) puta tapan kâfirlerin ve müşriklerin dinine benzetmeye çalışanlar, ahlâkımızı ancak Budistlerin ya da Hıristiyanların ahlâkı gibi tanımlamak isteyenlerdir. Yeryüzünde insanları, zulümlere, katliamlara, açlığa, hastalıklara ve fakirliğe mahkûm edenlere karşı susan ve ibadetlerle (ibadet yapıyormuş gibi) avunan bir ahlâk anlayışı, Allah'ın Peygamberlerine vahyettiği ahlâk değildir. Bugün, Müslümanlara Allah yolunda insan olmayı emreden ahlâkın dışında, Kur'an'ı hayat dışı bırakıcı bir ahlâk ve insan olma anlayışı zorla dayatılmaktadır. Ne yazık ki "Tevhid İlmi"nin, felsefe ve kelâmla fıkıhtan kopartildığı gibi, ahlâk da fıkıh ilminden ve neredeyse “Tevhid Ilmi’nden de kopartılmış bir duruma getirildi.
"Kur'an ister direk insanı konu edinerek bazı meselelere değilsin, ister konu farklı şeylermiş gibi gözüksün; aslında baştan sona insanın muhatap alan ve onu anlatan bir kitaptır. İlahi vahyin ilk ayeti ile insanı karşısına alarak ona "Oku" emrini verir ve yine Kuran'ın son suresi olan "insanlar suresi" yani "Nas suresi" ile başlangıca uygun bir hatime ile kitap noktalanmış olur."
Sayfa 22 - SİYER YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
Hem Kur'an'da hem de Nebevi Sünnet'te güzel ahlak ve söze fevkalade özel bir değer verildiğini görüyoruz. Güzel sözü ve insanlar arasındaki sevgiyi yaymak, şiddeti ve nefreti en aza indirir."
Sayfa 245 - Medarik YayınlarıKitabı okudu
" Bizler çok yakın zamanlara kadar güzel söz'ün efendisiydik. Bugün neredeyse Müslümanlar Panayır yerlerine kullanılan seviyede bir dil kullanmaya başlamışlardır."
Sayfa 235 - Medarik YayınlarıKitabı okudu
"Kur'an ve hadisle yoğrulmuş bir dil bize, İslam'ın şerefine yakışan bir söz söyleme sanatı kazandıracaktır."
Sayfa 235 - Medarik YayınlarıKitabı okudu
38 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.