Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tasavvuf Serisi 2

Sufi İtikadı

Cağfer Karadaş

Sufi İtikadı Sözleri ve Alıntıları

Sufi İtikadı sözleri ve alıntılarını, Sufi İtikadı kitap alıntılarını, Sufi İtikadı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İctihat / Keşf
“Müctehidin ictihadında isabeti kadar hatası nasıl mümkünse, velinin de keşfinde isabeti kadar yanılması öylece mümkündür.” | İmam Rabbani
Sayfa 126Kitabı okudu
Vahdet-i Vucüt düşüncesinde Ayan-ı sabite teorisi
Ebu Hanife’nin el-Fıkhü’l Ekber adlı eserinde “Allah, yoku, yok halde bilir.” İfadesi hem İbn Arabi’nin “mümkinin yok halini” çağrıştırmakta hem de yok’a bilgiye konu olma özelliği kazandırmaktadır.
Sayfa 104Kitabı okudu
Reklam
İbn Rüşd / İbn Arabi
İbn Arabi, 595 (1199)’da vefat eden ve Kurtuba’ya defnedilen İbn Rüşd’ün cenazesinde hazır bulunan az sayıdaki insandan biridir.
Kelam / Fıkıh (Pek tabii bu yorum, tassavvuf ile tanışmadığı döneme ait.)
Gazzali’ye göre kelam bir ilaç fıkıh ise bir gıdadır. Bu durumda kelâm ancak hastalık söz konusu olduğunda, fıkıh ise sürekli alınmalıdır.
İmâm-ı Rabbâni keşf’in yanılmazlığını pek kabule yanaşmaz, onu “ictihad”a eşdeğer kabul eder. Müctehidin içtihadında isabeti kadar hatası nasıl mümkünse, velinin de keşfinde isabeti kadar yanılması öylece müm­kündür görüşünü benimser.
Hüsün ve kubuh nasıl bilinir?” sorusuna İbnü’l Arabî hem akılla hem de şeriatla diye cevap veriyor. Ona göre akıl bir şeyin tam veya eksik, çirkin veyahut hoş tabiatlı olmasından hareketle iyi veya kötü olduğuna karar verebi­lir. Ancak öyle durumlar vardır ki onlar ancak şeriatla bi­linebilir. Örneğin nikâhlı cimânın helâl, nikâhsız cimânın haram olması gibi
Reklam
Gazzâlî, bütün ilimlere tasavvufî arka plan oluşturmaya çalışmakta, tasavvufu bü­tün ilimlerin ahlâkî ve derûnî boyutu olarak görmektedir
Şeyh eş-Şiblî şöyle demiştir: “Ashabını sevip sayma­yan, Allah Resûlü’ne iman etmiş olmaz.”
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.